Tar böcker till hjälp mot diskriminering

I vår intervju berättar projektledare Eva Gustafsson mer om projektet Brytiga böcker och hur allt började. Med barnböcker och normkreativa metoder vill projektet motverka diskriminering.

Portsättfoto av Eva Gustafsson
Eva Gustafsson. Pressfoto/Brytiga böcker
Brytiga böcker är ett projekt som använder barnböcker och normkreativa metoder för att motverka diskriminering. De riktar sig till barn som är mellan tre och tolv år gamla.

Eva Gustafsson är projektledare och en av fyra personer som jobbar med Brytiga böcker. Hon gör allt från att sköta budgeten till att läsa sagor för barn.

Så fungerar Brytiga böcker

– Vi finns som en del av bibliotekens verksamhet. Vi gör offentliga aktiviteter, alltså som en del av bibliotekens vanliga programutbud. Det kan handla om att vi har sagostunder, eller bokprat, eller pysselverkstäder, aktiviteter under skollov, och sådana saker. Men sedan är det ju också så att förskolor och skolor når oss via biblioteket, eller via den bibliotekarie de oftast har kontakt med.

Hon berättar att det också händer att de blir kontaktade av människor som jobbar med barn, som ser ett särskilt behov i sin barngrupp eller klass.

Svåra ämnen

– Till exempel det här spåret vi hade med Felicia, som handlar om en EU-migrant och hennes möte med serietecknaren, Sara Olausson. Då ordnade vi författarsamtal med Felicia och Sara, serieworkshops, dramaworkshops och så vidare.

Den gången var det en lärare som upplevde att det pratades om utsatta människor i klasserna och att man inte riktigt visste hur man skulle bemöta det. Och så tog de kontakt med sitt bibliotek i Obbola och biblioteket tog i sin tur kontakt med oss, berättar Eva Gustafsson.

Börjar med små barn

När verksamhetsledare Jenny Saba Persson började sitt arbete på Rättighetscentrum, konstaterade hon något som fick henne att börja tänka i nya banor.

– Hon blev förvånad över att många barn hörde av sig med ärenden för att de hade upplevt diskriminering, framför allt i skolmiljö, berättar Eva Gustafsson.

Jenny Saba Persson började fundera på vad hon skulle kunna göra inom ramen för Rättighetscentrum för att arbeta förebyggande med små barn. Inspirationen kom från ett mindre projekt i Luleå där Röda korset och näringslivet samarbetade. De delade ut normkritiska bokpaket till förskolor och ordnade bokprat i klasserna.

Biblioteken ett verktyg

– Hon tänkte att det där var ju en jättebra idé att använda litteratur, men varför vända sig till näringslivet när det finns bibliotek? Biblioteken är ju inte bara litteraturförmedlare utan når verkligen också alla barn och unga. Ni har det som uppdrag och har ofta också väldigt bra kontakter med både förskolor, skolor och privatpersoner.

Projektledaren Eva Gustafsson har under det tredje och sista året ännu en uppgift på sitt bord, för Brytiga böcker ska dokumenteras.

Tar slut, men lever vidare

– En stor uppgift är att skriva ett metodmaterial, som förhoppningsvis kommer att släppas i bokform och som kommer att finnas tillgängligt för alla, även de som inte har varit med i projektet. På så sätt kommer hela Sverige att kunna ta del av det, som bibliotek, förskolor och privatpersoner och så, som är intresserade av hur man kan arbeta med böcker och barn för att motverka diskriminering.

Rättighetscentrum Västerbotten, som är en del av Sensus studieförbund, står bakom och det treåriga projektet är finansierat med pengar från Allmänna arvsfonden.

Boktips och arrangemang

1. Brytiga böcker

Med barnböcker och normkreativa metoder vill Brytiga böcker motverka diskriminering. Här hittar du boktipslistor efter teman, aktuella arrangemang och mer information om projektet.

Taggar:

Skrivet av: Anna Östman den 20 mars 2017