Ett lyckat bilderboksprojekt

Berättarprojektet Give me five låter femåringar möta spännande, farliga, roliga och nyskapande bilderböcker. Från 2015 ingår det i den ordinarie verksamheten på flera bibliotek.

Give me five startade 2011 och projektperioden avslutades i juni 2014 med Sagofester på flera håll. Läs mer om projektet i artikeln här till höger. Numera är Give me five ett etablerat samarbete med förskolor och 5-åringar för flera bibliotek i Umeå.

Det här har hänt under åren med Give me five

Cirkus Kraman på Grubbebiblioteket

Skrivet av: Maria Nordenback

Som en del i Give me five 2015 fick föreskolebarn uppträda som cirkusartister, inspirerade av böckerna om Hugo av Mia Nilsson. Här är det Cirkus Kraman som i manegen på Grubbebiblioteket visar upp sina konster.

Sagofest med Embla

Skrivet av: Anna Sahlén

Musik, högläsning, sång, pyssel och författarbesök. Det blev en fullspäckad dag för barnen som besökte Gammlia när det var avslutning för årets "Give me 5" som handlat om Emblas universum.

Sagofester med Vita streck och Öjvind

Skrivet av: Maria Nordenback

Förskolebarnen i Hörnefors, Umeå och Sävar avslutade sitt arbete kring bilderboken Vita streck och Öjvind med sagofester på Gammlia i Umeå och Bråvallahallen i Hörnefors.

Att leka en bilderbok

Skrivet av: Maria Nordenback

En dag i januari 2013 fick några av barnen på förskolan Tomtebogård i Umeå läsa och leka bilderboken Vita streck och Öjvind, av Sara Lundberg. Det är en av årets utvalda bilderböcker inom samarbetsprojektet Give me five.

Fantasifest i Nordmaling

Skrivet av: Ulrika Wikman

I flera månader har förskolebarn i Nordmaling fått fördjupa sig i bilderboken Var är min syster?. Som avslutning blev det en rolig fantasifest med tipspromenad och gott fika - såklart.

Fest med Mamy Wata och monstret

Skrivet av: Carina Lillkvist

Ersbodabiblioteket har under vintern 2012 arbetat tillsammans med fyra- och femåringar kring bilderboken Mamy Wata och monstret av Véronique Tadjo. I februari var det festlig projektavslutning på biblioteket.

Femåringarnas Hugo-utställning

Skrivet av: Maria Nordenback

I april 2015 besökte förskolornas 5-årsgrupper sin egen utställning på Umeå stadsbibliotek. Där fanns fantastiska krokodiler i olika material och former men också filmer, tårtor och cirkusmodeller.

Ut i rymden på biblioteket

Skrivet av: Åsa Zetterström

Give me five är berättarprojektet där femåringar, förskolepedagoger och bibliotekarier utforskar en bilderbok tillsammans. Årets bok är Emblas universum. Här är en lägesrapport från ett par bibliotek i Umeåregionen.

Kubbefest i Holmsund

Skrivet av: Åsa Zetterström

En solig dag i maj 2013 samlades drygt trettio stycken femåringar för att ha sagofest i Holmsund. Högläsning, tipsrunda, skogsfika och museibygge stod på programmet när årets omgång av Give me five-projektet avslutades.

Sagofest på Gammlia

Skrivet av: Michelle Stensson Larsson

Fredag 1 juni 2012 samlades barn och vuxna på Gammlia i Umeå för att under några timmar ge sig in i bilderbokens värld.

Berättelser från Sydafrika

Skrivet av: Maria Nordenback

Ålidhemsbiblioteket har haft besök av två sydafrikanska berättare. Lesley Beake och Sindiwe Magona trollband sin publik med berättelser som bjöd på igenkänning och starka känslor.

Myror på Umedalen

Skrivet av: Robert Jansson

En majdag 2011 samlades ett hundratal förskolebarn på Umedalen för att bygga myrstackar och lära sig varför saker flyter. De fick också träffa författaren Anna Bengtsson.

Give me five - ett berättarprojekt

Skrivet av: Ingrid Magnusson

Berättarprojektet Give me five bjöd in förskolor och bibliotek i Västerbotten till ett kreativt samarbete. I centrum stod mötet mellan femåringar och bilderböcker.

Sånger för en stackars liten haj

Skrivet av: Jesper Salander

Lyssna på haj-sånger, inspirerade av Mårten Sandén och Per Gustavssons bok om En stackars liten haj. Årets Give me five-bok i Umeå läsåret 2015-2016.

Sagofest med Hugo i Umeå 2015

Skrivet av: Maria Nordenback

Årets sagofest på Västerbottens museum blev en succé, trots regn och kyla. Hundratals barn kom och träffade Hugo, krokodilen som 5-åringarna läst om på sina förskolor under våren.

Give me five i Umeå om krokodilen Hugo

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

I årets upplaga av Give me five i Umeå är Mia Nilssons bok om krokodilen Hugo i fokus. Vicky Uhlander berättar om hur de arbetat med boken på Umedalens bibliotek tillsammans med förskolebarnen och deras pedagoger.