Ett år av klassiker

Under ett år uppmärksammade vi en läsvärd klassiker varje månad. Här kan du botanisera bland våra klassiker-artiklar och se om du hittar något som passar dig.

Klassiker: Mörkrets hjärta

Skrivet av: Anna Sahlén

En resa djupt in i den afrikanska djungeln och en resa ner i människors allra mörkaste. Joseph Conrads suggestiva bok Mörkrets hjärta har flera bottnar.

Klassiker: Madame Bovary

Skrivet av: Maud Sandström

Den omoraliska romanen om madame Bovary fick Gustave Flaubert åtalad. Den blev också hans mästerverk och brukar sägas vara den första naturalistiska romanen i Europa.

Klassiker: Bilbo

Skrivet av: Anna Östman

Bilbo är ganska feg och tycker mest om att mysa och äta mat. Men när 13 dvärgar och en trollkarl knackar på är det svårt att säga nej till äventyr.

Klassiker: Kvinnor och äppelträd

Skrivet av: Helen Forsberg

Kvinnor och äppelträd är en bok som gav kvinnorna röst och utrymme i den svenska proletärlitteraturen. Moa Martinson hämtade inspiration ur sitt eget liv och tecknade bilden av en ofta hård tillvaro.

Klassiker: Pärlan

Skrivet av: Ingrid Magnusson

John Steinbecks romanhjältar var de svaga, fattiga och utsatta. Och de berörde en hel värld. Pärlan är berättelsen om den fattige pärlfiskaren Kinos kamp för familjens överlevnad och mot den vite mannens girighet.

Klassiker: Mandarinerna

Skrivet av: Robert Jansson

Sex, politik och en intellektuell elit med identitetskris. Simone de Beauvoirs moderna klassiker Mandarinerna innehåller allt, och lite till.

Klassiker: Dödssynden

Skrivet av: Anna Sahlén

En utvecklingsroman om klass, ras och identitet i den amerikanska södern. Harper Lees berättelse om hur den unga flickan Scout lär sig om världen har länge haft en stark ställning som amerikansk klassiker.

Klassiker: Jane Eyre

Skrivet av: Jenny Berggren

Systrarna Brontë - Charlotte, Emily och Anne – beslutade sig för att skriva varsin roman. Resultaten blev Jane Eyre, Svindlande höjder och Agnes Grey. De två första är numera klassiker inom den brittiska litteraturen.

Klassiker: Rosemary's baby

Skrivet av: Maja Samuelsson

Möjligen den bästa skräckroman som skrivits. Men Ira Levins roman har åtminstone god potential att ge läsaren kalla kårar.

Klassiker: Lady Audley's secret

Skrivet av: Aina Gustavsson

En av 1860-talets populära romaner kombinerar sentimentala, melodramatiska, realistiska och skandalösa element och gav upphov till en ny genre.

Klassiker: Ett eget rum

Skrivet av: Anna Sahlén

Virgina Woolfs essäbok går igenom förutsättningarna för kvinnors skapande och visar varför det genom historien varit så svårt för dem att få möjlighet att skriva och nå framgångar som författare.

Klassiker: Körkarlen

Skrivet av: Ingrid Magnusson

Körkarlen är Selma Lagerlöfs predikan om kärlek och förlåtelse. Berättelsen som befinner sig i gränslandet mellan spökhistoria och legend skrevs 1912 med arbetsnamnet "Min julsaga".

Månadens barnboksklassiker

Skrivet av: Åsa Zetterström

En klassiker är en bok som blir läst om och om igen. Från generation till generation. År 2011 tipsade vi om 12 klassiska barnböcker.

Ungdomsklassiker

Skrivet av: Åsa Zetterström

En bok skriven för mer än 100 år sedan? Som folk fortfarande läser? Det låter ju otroligt.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 30 december 2011