Essensen i existensen

Så kan man kort sammanfatta kyrkoherde Mikael Brodins syn på livet.

Mikael Brodin

Medmänsklighet, frågor om det existentiella och framtidsvisioner är de ledord som Mikael återkommer till. Det är en händig, idé- och uppfinningsrik kyrkoherde som kommit till Bjurholm. På gott och ont. En del församlingsbor vill se en traditionell kyrkoherde. En del till och med bugar åt Mikael när han är ute på byn.
 
Mikael själv vill att kyrkan ska bli mer involverad i samhället. Varför inte ordna ett kafé ibland där folk kan sitta och vädra sina tankar, eller bara vara tillsammans? Inget tillkrånglat och högtradigt bara en social samvaro. Varför inte använda sig av kyrkans diakoner när människor vill prata om svåra ting?
 
Skolan är en värld som skulle behöva fler vuxna som lyssnade på ungdomar och förde samtal om mobbing, medkänsla, sexualitet och existentiella frågor. Mikael skulle gärna tillbringa en stund på dagen med ungdomarna på skolan. 
 

Så var det ju det där med böcker…

För Mikael började det med Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Den läste han och KUNDE redan innan han började skolan. Det var Mikaels pappa som förde i honom i läsandets värld. I trean läste han Mobergs Din stund på jorden, kanske inte den första bok man kopplar ihop med en 10-årig pojke.

 

Men i uppväxten blev läsningen ändå sparsam. Biggles och Bill och Benböckerna har han förstås plöjt igenom. Men för Mikael var det kroppsarbete som gällde. Hans föräldrar hade jordbruk så det var bara att hugga i där det behövdes.

 

En bok som följt honom genom åren är Gustaf Wingrens Credo. En fantastisk bok om livåskådning som han gärna återkommer till.  I övrigt läser han sådant som är i ropet och som han hört talas om. Just nu ligger Stefan Einhorns bok Medmänniskor, på sängbordet. Även poesi ligger honom varmt om hjärtat och där är Ferlin en av favoriterna.

 

kyrkoherdens skåp
Flera yrken har han också provat på: lagerarbetare, bonde, underofficer i armén, lastbilschaufför med eget åkeri och så småningom även teologistudier. Han är en entreprenör och visionär som gärna ser framåt och ligger några månader före andra i planeringen.

Som snickare syns hans resultat tydligt i kontoret på kyrkstugan. Där finns ett vackert skåp och en hylla som han bara ”fick till” lite snabbt.

Han har också genomgått en viktreduceringskampanj…

I övrigt tycker han att man ska göra som konstnärer gör när de målar en tavla. Ta några steg tillbaka och betrakta sitt verk för att sedan ta beslut om hur fortsättningen ska bli.
Så kan alla göra. Sätt dig ner, ta ett djupt andetag och fundera igenom fortsättningen på din dag och ditt liv.

 

Text och bild: Karin Gulliksson


 

 1. Din stund på jorden

  Av: Moberg, Vilhelm
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1981
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Credo

  Undertitel: den kristna tros- och livsåskådningen
  Av: Wingren, Gustaf
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1995
  Klassifikation: Dogmatik
  Finns som: Bok
 3. Medmänniskor

  Av: Einhorn, Stefan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Etik
  Finns som: Bok
 4. Historien om Gud

  Av: Armstrong, Karen
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Allmän religionsvetenskap och religionshistoria
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Karin Gulliksson den 1 november 2007