En ryss som kryper under huden

Två dramer – om en far och en mor – fantastiska barnskådespelare och ett magnifikt foto. Vicky Uhlander skriver om två mästerverk av Andrey Zvyagintsev.

Andrey Zvyagintsev
Ibland ser vi filmer som är mer än bara något som roar för stunden. Filmer som biter sig fast för att de kryper under huden och blottlägger människan i all sin skröplighet men också skönhet. Filmens språk är ju så annorlunda mot texten och litteraturen.
 
Vi upplever filmmediet med så många sinnen samtidigt och en riktigt bra film lämnar även en åskådare till fantasin och berättar inte allt.
 

Lågmälda filmer

Jag tycker om när filmen litar på betraktaren och överlåter hemligheter som oöppnade skrin som man själv får öppna med den egna erfarenhetens nycklar. Två sådana filmer har den ryske regissören Andrey Zvyagintsev gjort tillsammans med duktiga medarbetare.
 
Båda filmerna är lågmält och långsamt berättade. Kan man ha tålamod och luta sig tillbaka och njuta av de stillsamma poetiska och vackra scenerierna och fotot så kommer historierna till en på ett otroligt nära och nästan smärtsamt sätt. Öppningsscenerna i båda filmerna är laddade och suger direkt tag i åskådaren. Det är oerhört skickligt!
 
Text: Vicky Uhlander, Umedalens bibliotek
 1. Vozvrasjtjenije

  Undertitel: Återkomsten
  Språk:
  Ryska Svenska Finska Danska Norska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Slavisk och baltisk skönlitteratur
  Finns som: DVD
 2. Izgnanije

  Undertitel: Förvisningen
  Språk:
  Ryska Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Slavisk och baltisk skönlitteratur
  Finns som: DVD
 1. Återkomsten

  Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  Andrey Zvyagintsevs debut Återkomsten (2003) är en fantastiskt estetisk filmupplevelse. Efter att ha varit frånvarande i flera år återvänder en far (med sannolikt våldsamt förflutet) till sin familj – nu två halvstora söner.

 2. Förvisningen

  Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  I Andrey Zvyagintsevs Förvisningen (2007) får vi inblick i ett starkt och gripande familjedrama samtidigt som det är ett ödesdrama av antika mått.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 10 mars 2009