En resa till Pompeji

Temperaturen i luften känns behaglig. Vi föreställer oss Pompeji under högsäsong, stekande hetta, horder av turister. Reflekterar en stund och känner oss nöjda med att vi valde att åka hit under våren.

Gata i Pompeji
Guiden Antonio tar emot oss när vi kliver ur minibussen efter ett par timmars färd söderut från Rom. Vesuvius topp reser sig som en hägring i bakgrunden när vi vandrar in genom stadsporten och följer en av Pompejis två huvudgator, Via di Stabia, som går i nordsydlig riktning. Vi försöker att ta in atmosfären och det faktum att vi står inför en av världens mest spektakulära arkeologiska utgrävningar.

Livet i Pompeji

Guiden berättar livfullt om en en gång blomstrande stad med en relativt stor befolkning, ungefär 20 000 invånare. Djupa hjulspår i den välbevarade stenbelagda gatan vittnar om trafik och livlig handel. Invånarna levde främst av småskaliga verkstäder och bagerier. Affärer och verkstäder låg intill bostadshusen och enkla hus blandades med förnäma. Det fanns också glädjekvarter med bordeller, krogar och värdshus.

Pompeji blev romersk koloni år 80 f. Kr, efter att ha stått under grekiskt inflytande. Pompejis guldålder var mellan år 80 och 30 f. Kr. Då uppfördes lyxiga villor utanför staden. Grön, vit och svart marmor forslades från när och fjärran för att dekorera fasader, fontäner och torg.

I boken Pompeji: livet i en romersk stad av antikforskaren Mary Beard finns det mer att läsa om det dagliga livet i Pompeji. Beard har i detalj beskrivit pompejibornas politik, religiösa liv och förekomsten av slaveri. Läsaren får också veta mer om vad noggranna undersökningar av hus, gator, fynd och detaljer avslöjar om de människor som en gång bodde där. Boken sticker även hål på en och annan myt om pompejibornas syndiga liv och leverne.

Guiden Antonio i Pompeji
Viadukter, vatten och avlopp

Vi fortsätter vår vandring längs huvudgator och gränder. Antonio visar rester av vattenledningar som också drogs in i bostadshusen. Staden hade ett raffinerat vatten- och avloppsystem. Vatten forslades via viadukter från källor uppe i bergen och vidare till vattentorn som jämnade ut trycket. En stor vattenreservoar som anlades vid hamnen distribuerade vatten till badhus, verkstäder, tappställen och de privathus som hade en egen vattenledning.

Akvedukterna hade ett ständigt flöde av vatten. På nätterna när brunnarna inte var i bruk rann vattnet över, ut på gatorna och ned i kloakerna. På så sätt spolades avfall och skräp ut i floden Sarnos. Vatten- och kloaksystemet är ett utmärkande exempel på romarnas avancerade ingenjörskonst. Och finns även beskriven i skönlitteraturen.

Robert Harris roman Pompeji berättar om vatteningenjören Marcus Attilius Primus, ansvarig för akvedukten Aqua Augusta. Akvedukten som förser en kvarts miljon människor med vatten börjar plötsligt att sina. Attilus drar iväg med sina medarbetare upp på Vesuvius rykande heta bergssluttningar för att leta efter nya källor. Opålitliga medarbetare och än större krafter hotar att förstöra allt. Året är 79 och det är fyra dagar kvar till Vesuvius våldsamma vulkanutbrott.

Krukor i Pompeji
Ett fruset ögonblick?

– Vesuvius är en av världens farligaste vulkaner, berättar guiden.

Han beskriver hur explosiva krafter sprängde sönder bergets topp vid det överraskande utbrottet år 79. Staden begravdes i ett flera meter tjockt lager av pimpsten och aska. Inga möjligheter fanns att återuppbygga staden och Pompeji föll i glömska.

Under vår vandring närmar vi oss ett inhängnat lagerutrymme. Påtagligt utsatta för väder och vind står fynd som krukor, statyer och skärvor uppslängda på hyllor. Vi blir fundersamma. Finns tillräckligt med resurser och vilja att bevara och underhålla Pompeji för eftervärlden?

I lagerutrymmet finns också några av de upphittade förvridna kropparna. Genom att spruta in gips i de håligheter som upptäckts vid utgrävningarna av Pompejis asktäcke har det varit möjligt att göra fullständiga avgjutningar av omkomna. Totalt har ungefär 1 100 döda kroppar påträffats. Att Pompeji skulle utgöra ett fruset ögonblick ifrågasätts bland annat i Mary Beards bok. Många tecken finns på att huvuddelen av invånarna lämnat staden innan vulkanutbrottet och tagit sina ägodelar med sig.

Människa i Pompeji 3
Bakom ruinerna

I sin bok Pompeji bakom ruinerna beskriver Hans Furuhagen hur ruinerna upptäcktes vid mitten av 1700-talet och det utgrävningsarbete som fortgått i mer än 250 år. Fortfarande beräknas en tredjedel av staden vara outgrävd. 

Hans Furuhagen ger en helhetsbild om vad vi idag vet om Pompeji. Rikt illustrerad skildrar den stadens öde. Han sammanfattar också de senaste årens rön om utgrävningar och fynd från vetenskapliga rapporter och utställningskataloger.

Han ger också en bild av modern arkeologisk forskning. Modern teknik som tillkommit under senare år gör det möjligt för forskarna att omtolka fynden och se nya sammanhang. Idag pågår ett tvärvetenskapligt arbete i samarbete med antropologer, geologer, botaniker och dataexperter.

Vesuvius - vulkan
Vesuvius

Vesuvius är fortfarande aktiv och har länge har gäckat forskare. En stratovulkan som byggs upp av trögflytande lava, aska, lavabomber och stenar. Utbrotten är svåra att förutspå. Det man vet är att de kommer med ungefär 300 års mellanrum. Senaste urladdningen 1944 varade i två veckor och krävde 26 människors liv. Men forskare hävdar att det stora utbrottet ännu inte ägt rum och väntar runt hörnet.

Vill du få en skönlitterär upplevelse av Pompeji, tipsar vi om Maja Lundgrens bok Pompeji nedan.

Mer om vulkaner och Vesuvius utbrott kan du läsa i Lätta fakta om vulkaner av Stephanie Turnbull.

Vi som vandrade i Pompeji heter Ingrid, Anneli och Viveka.

Text: Ingrid Magnusson, Minabibliotek.se
Foto: Ingrid Magnusson och Anneli Hovberger

 1. Pompeji

  Undertitel: livet i en romersk stad
  Av: Beard, Mary
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Klassisk arkeologi
  Finns som: Bok
 2. Pompeji

  Av: Harris, Robert
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Pompeji bakom ruinerna

  Av: Furuhagen, Hans
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Klassisk arkeologi
  Finns som: Bok
 4. Pompeji

  Undertitel: roman
  Av: Lundgren, Maja
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Pompeji

  Undertitel: den antika staden
  Av: Étienne, Robert
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Klassisk arkeologi
  Finns som: Bok
 6. Ej i Pompeji

  Undertitel: dikter på resande fot
  Av: Rask, Peo
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok
 7. Lätta fakta om vulkaner

  Av: Turnbull, Stephanie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Vulkaner och jordbävningar
  Finns som: Bok
 8. Pompeji

  Av: Connolly, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1979
  Klassifikation: Klassisk arkeologi
  Finns som: Bok
 9. Erotisk konst i Pompeji

  Undertitel: den hemliga samlingen i Museo Nazionale i Neapel
  Av: Grant, Michael
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1976
  Klassifikation: Klassisk arkeologi
  Finns som: Bok
 1. Pompeji

  Av: Lundgren, Maja Tipsat av: Anna Östman

  Vandra längs Pompejis gator tillsammans med dess invånare och deras ord.

Pompeji

Av: Lundgren, Maja Tipsat av: Anna Östman

Vandra längs Pompejis gator tillsammans med dess invånare och deras ord.

Vulkaniskt!

Skrivet av: Anna Sahlén

Plattrörelser, vulkaner, jordbävningar, eruption och erosion. Vår jord rör på sig och är en ständig skådeplats för både uppbyggnad och nedbrytning.

Dröm dig bort till Italien

Skrivet av: Cecilia Flodström

Antikens vingslag. Maffia. Religiösa pussel. Spännande familjesagor i kulturella miljöer. Oavsett om du funderar på en resa eller fascineras av tidsepoker finns det mängder av intressanta böcker om Italien.

Romarblod

Av: Saylor, Steven Tipsat av: Astrid Jonsson

Deckare i antikens rom bjuder författaren Steven Saylor på.

Kabinettets hemlighet

Av: Widmark, Martin Tipsat av: Annika Edlund

Finn din själ, finn din tro, finn dig själv! Uppmaningen kommer från Clara, den galna unga kvinna som hålls inlåst hos domprosten. Io vet inte vad han ska tro om henne. Trots att de aldrig sett varandra finns ett starkt band mellan dem.

Kejsaren

Av: Iggulden, Conn Tipsat av: Karin Gulliksson

Kejsaren är en serie av Conn Iggulden på fyra böcker. De handlar om Gajus Julius Ceasar men är inte helt historiskt korrekta, det är ju ändå ett skönlitterärt verk.

Nefertiti – dödsboken

Av: Drake, Nick Tipsat av: Mats Enarsson

Egypten, 1300 år före vår tideräkning. Farao Akhenaton, världens mäktigaste man, genomför omvälvande förändringar i landet, och utmanar därmed de gamla maktstrukturerna. Missnöjet pyr vid hovet, och i provinserna hotar inbördeskrig.

Bortom stjärnan

Av: Nemert, Elisabet Tipsat av: Sylvia Carlsson

Du som ännu inte läst Elisabet Nemerts historiska romaner Bortom stjärnan, Den vita liljan och Rovfåglarnas tid: läs dem! De är välskrivna, spännande och mycket läsvärda.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Ingrid Magnusson den 19 juli 2011