En långväga besökare

Rallyentusiasten Mario Clemente från Italien reste till Umeå enbart för att besöka stadsbiblioteket och bläddra i Illustrerad motorsport.

Bild av Mario Clementi
Det kom ett mejl en dag till Umeå stadsbiblioteks brevlåda. Mario Clemente i San Remo i Italien var intresserad av några rallytidningar.

– Jag hittade ert bibliotek på nätet, Minabibliotek.se, och såg att ni hade en samling av Illustrerad motorsport. Jag har kommit över några exemplar av tidningen på egen hand, men en hel samling är såklart svårt att få tag på, säger han. 

Inte första gången

Efter kontakt med personalen bokade han raskt en resa till Umeå och nu ett par veckor senare är han här. En hel vagn med inbundna tidskrifter och en kamera håller Mario Clemente sysselsatt. Det är resultaten som intresserar mest.

– Jag samlar på dem. Det är väldigt svårt att få tag i svenska resultat i Italien så det här är enda sättet. Det är faktiskt inte första gången jag har åkt långväga. Jag har till exempel varit i England och Spanien tidigare. Min fru tycker att jag är tokig, men det här är första gången jag rest till ett bibliotek, säger han.

"Rally är min passion"

Han kom igår kväll, reser imorgon bitti. En liten nattligt promenad har han hunnit med och tycker att Umeå verkar vara en fin liten stad. Men det är för Illustrerad Motorsport han kommit hit. Resultaten ska sedan dokumenteras.  

– Jag kommer nog aldrig att ge ut en bok men jag skriver för min egen skull. Jag har alltid varit intresserad av rally, det är min passion!

Mario Clementes telefon ringer. Det är från jobbet. "Jag kan inte prata nu, jag är i Sverige. Vi hörs imorgon!" säger han och återgår till sina magasin.

Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se

 1. Illustrerad motorsport

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1961
  Klassifikation: Cykel-, motor- och flygsport
  Finns som: Tidskrift

Böckernas Italien

Skrivet av: Jon-Isac Svanefjord

Skrönor, humor och politik. Jon-Isac Lindberg visar oss ett Italien bortom matlagning och vespor, och delar med sig av sina läsupplevelser både om och av italienare.

Dröm dig bort till Italien

Skrivet av: Cecilia Flodström

Antikens vingslag. Maffia. Religiösa pussel. Spännande familjesagor i kulturella miljöer. Oavsett om du funderar på en resa eller fascineras av tidsepoker finns det mängder av intressanta böcker om Italien.

Kul(t)bilar - ett säkert vårtecken

Skrivet av: Maud Sandström

Ljudmässigt är väl V8-muller ett lika säkert vårtecken som fågelsång? Hos mig framkallar de dessutom starka minnen från min ungdom då ett ord som klimatsmart inte var uppfunnet.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 24 juni 2013