En öländsk författare från Bergslagen

Med fyra spänningsromaner och en novellsamling som utspelar sig på Öland har Johan Theorin etablerat sig som en öländsk författare. Öns miljöer, berättartradition och historia präglar hans skrivande.

Bild på Johan Theorin
Hösten 2013 kom Rörgast, sista delen i Johan Theorins ölandssvit. I fyra spänningsromaner har han låtit ön vara skådeplats för sina berättelser.

En magisk plats

Under sin uppväxt tillbringade Johan Theorin mycket tid på Öland. Familjen åkte dit så snart de fick tillfälle. Hans mamma och hela hennes släkt är från ön, och bland dem fanns skickliga berättare.

– Möjligen blev jag uppfostrad till en öländsk författare redan från början. Öland var en magisk plats att besöka. Det var inte hemma och det var alltid en utmätt tid vi hade där. Och så stötte jag på människor som var stora berättare. Allt det här samverkade och blev en lyckad formula för mig.

Johan Theorin fick ofta höra släktingarnas historier, skrönor och spökhistorier. När hans morfars bror höll låda blev det rena rama skådespel. Han höll igång så länge någon lyssnade.

Berättelser som skrämde

– Det var roligt så länge solen lyste men när den sedan gick ner var det inte lika roligt längre. Fast det var en idyll på Öland fanns där något kusligt också. Det blev mörkt. Man åkte för långt ut med båten. Man blev lämnad ensam på någon skogsväg av de stora pojkarna.

Han har tagit de små stunderna av kortvarig misär och skapat egna spökhistorier.

– Historien får mer tyngd av mörker, säger han.

Omslaget till Rörgast av Johan Theorin
Bilden av ett skepp som kommer glidande ur mörkret och dimman, tillsammans med ett barndomsminne av en ärvd gummibåt som roddes utanför den sista pålen, blev fröet till Rörgast. I boken är det tolvårige Jonas som ror ut sin gummibåt för långt.

– Vad hände sen? Och vad hände innan? Och så började jag nysta.

Det gamla och det nya Öland

I hans böcker samspelar dåtid och nutid. Det gamla Öland som försörjde sig på lantbruk och stenbrytning präglar fortfarande det nya Öland där turismen är den bärande näringen. Gerlof Davidsson, en gammal skeppare, är en viktig karaktär i alla fyra romaner. I sitt liv har han sett sin ö förändras, men även världen utanför.

Johan Theorins morfar betydde mycket för honom. Gerlof lånar många drag och har fått sitt namn från morfadern som hette Ellert Gerlofsson.

– Att jag skriver om Gerlof är för att få tillbaka morfar lite. Nu när jag blivit äldre har jag en massa frågor som jag skulle vilja ställa till honom. Fast Gerlof är lite surare och mer misstänksam än min morfar. Som jag minns det var han alltid glad och på gott humör, säger Johan Theorin.

Kände bara till ett kapitel

– Skumtimmen byggde på ett mysterium som jag hörde och som fastnade i bakhuvudet och som då blev intrigen i min bok, säger han.  

Som en paus före den sista Ölandsboken skrev Johan Theorin thrillern Sankta Psyko. Den utspelar sig på en förskola som ligger i anslutning till en psykatrisk klinik.

Johan Theorin
– Den bär på en Hitchcockkänsla av att man inte kan lita på människor. Jag ville testa att skriva en bok där jag bara visste det första kapitlet. Den handlar om en barnskötare som börjar på ett nytt jobb och han bär på egna hemliga motiv.

Berättelser som fungerar

Under skrivandet av Sankta Psyko berättade han även historien för sig själv.

– En bra historia släpper inte. Någon har sagt att när man upplever en bra berättelse ska man bara ställa sig en enda fråga: hur ska det gå?

När Johan Theorin pratat om skrivande i skolor och han vill få eleverna att lyssna på honom brukar han dra berättelsen om när hans mormor såg vita frun.

– Och då lyssnar de! Berättelser i vår digitala, twittrande tidsålder fungerar fortfarande.

Text: Anna Sahlén, Minabibliotek.se, som lyssnade på ett samtal mellan Johan Theorin och Yukiko Duke på Bok & Bibliotek 2013.
Foto: Mickey Thörnblad


 

 1. Rörgast

  Av: Theorin, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. På stort alvar

  Undertitel: femton öländska berättelser
  Av: Theorin, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Blodläge

  Av: Theorin, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Sankta Psyko

  Av: Theorin, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Nattfåk

  Av: Theorin, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Skumtimmen

  Av: Theorin, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 1. Rörgast

  Av: Theorin, Johan Tipsat av: Anna Sahlén

  Det är inte bara semesterfirare och sommargäster som återvänder till Öland sommaren 1999.

 2. Blodläge

  Av: Theorin, Johan Tipsat av: Helen Forsberg

  Johan Theorins tredje deckare som utspelar sig på Öland. Han sviker inte denna tredje gång heller. Det är lika spännande, sugande och mystiskt som i tidigare böcker.

 3. Nattfåk

  Av: Theorin, Johan Tipsat av: Anna Sahlén

  En Stockholmsfamilj flyttar in i en öländsk villa med gamla anor och en mörk historia.

 4. Skumtimmen

  Av: Theorin, Johan Tipsat av: Kristina Andersson

  När Jens är 6 år försvinner han spårlöst från Alvaret på Öland. Dimman ligger tjock. Trots intensivt letande återfinns aldrig kroppen.

 5. Sankta Psyko

  Av: Theorin, Johan Tipsat av: Anna Sahlén

  En riktigt bra och nervkittlande psykologisk thriller.

Han slår in en blodig kil i folkhemmet

Skrivet av: Anna Sahlén

John Ajvide Lindqvist vill skriva den bästa sortens "dåliga" litteratur. Och han gör det med hjälp av musik, inre bilder och ett fint språk.

Svenska deckardrottningar

Skrivet av: Helen Forsberg

Efter att ha tröttnat på bittra, whiskeydrickande kommissarier, släppte jag in Rebecka Martinsson, Anna-Maria Mella, Erica Falck och Patrick Hedström i mitt liv. Helt plötsligt känner jag mig berörd.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 14 oktober 2013