En älskad klassiker i fönstret

Den traditionella pelargonen har blivit en kultblomma. Den är på samma gång en trendig inredningsdetalj och älskad krukväxt som är rolig att pyssla med.

Pelargon Mårbacka
Häromdagen, en härligt varm vårdag, slog det till som en blixt från klar himmel. Jag kunde omöjligt värja mig – suget efter nya pelargoner var över mig.
 
Jag var helt enkelt tvungen att besöka en av stans blomsterhandlare och införskaffa ytterligare några nya sticklingar. Väl inne i butiken upptäckte jag till min fasa att alla sticklingar var omärkta. Tänk om jag skulle blanda ihop dem eller råka glömma namnen?
 
Som ni kanske har förstått nu har jag, sedan ungefär åtta-tio år tillbaka, en stor förkärlek till pelargoner. Det började med min farmor.
 
Hemma hos farmor i Påläng stod det alltid flera stora pelargoner i fönstren. De fanns där långt innan jag började reflektera över dem. På sommaren blommade de som aldrig förr och på höstkanten ställde farmor dem svalt i matkällaren eller in bakom gardinen i kammaren.
 
När sedan våren pockade på uppmärksamhet väckte farmor dem varsamt ur vinterdvalan och blommorna växte sig starka och vackra för ännu en sommar. För drygt tio år sedan somnade min farmor in och med henne tyvärr också de gamla pelargonerna.
 
Idag är det jag som tagit över pelargonrutinerna, även om jag använder garaget i stället för matkällare för växternas vintersömn.
 
Någonstans tror jag att det är ett sätt att hålla fast vid min släkthistoria. Att ha samma känslor för mina pelargoner som farmor hade för sina.
 
Dessutom gillar ordningsmänniskan i mig att varje pelargon har ett namn och tillhör en grupp, det är ordning och reda.
 
Pelargonen är en tacksam blomma att jobba med och ganska svår att misslyckas med. Den som följer sina rutiner får välmående pelargoner.
 
Det är trevligt att dela med sig av sticklingar till vänner och bekanta, och vem vet - kanske kan en ranglig liten stickling väcka en längtan hos någon.
 
Förra året hade jag sug efter doftpelargoner och köpte flera olika sorter. Det finns inget trevligare än att gå förbi fönstret, stanna till och försiktigt gnugga pelargonens blad och översvämmas av en härlig citrusdoft.
 
Tidigare har jag samlat på mig äggskalspelargoner. Varje litet unikt kronblad ser ut som ett fläckigt äggskal. De är otroligt vackra i sin enkelhet.
 
För den som vill finns stort utrymme inom pelargonfamiljen för variation och förnyelse, samtidigt som man kan bevara gamla trogna kärlekar. Det finns pelargoner för alla sinnesstämningar och dagar!
 
Vid årets inköp högg jag tag i en expedit, fick låna penna och papper och gjorde små namnlappar till varje stickling. Nöjd kunde jag sedan betala, för bland det värsta jag vet är en namnlös pelargon.
 
Text och foto: Susanne Midebjörk, Obbola bibliotek.
 

Mina fem favoriter:
1. Mårbacka – zonalpelargon
2. Madame Thibault – nejlikblommande pelargon
3. Andrea Patricia – tulpanblommande pelargon
4. Mosaic Purple – äggskalspelargon
5. Doktor Westerlund – doftpelargon

 
Läs mer om pelargoner:
(länkarna öppnas i nytt fönster)
Pelargonsallskapet.com

Odla.nu
 

Susannes pelargontips

 • Förvara pelargonen svalt under vinterhalvåret. Vattna sparsamt, ca 1 gång i månaden.
 • I februari tar du in pelargonen i rumstemperatur, beskär och planterar om den.
 • Ta sticklingar genom att skära av toppskott med 2-3 blad kvar och sätt direkt i en kruka med blomjord. Bra månader att ta sticklingar är maj-juni och augusti.
 • Dela med dig av sticklingar till vänner och bekanta.
 • Låt pelargonen torka ut mellan vattningarna, den gillar inte att stå blöt om fötterna.
 • De flesta pelargoner trivs bäst ute på sommaren och växer sig då kraftiga och vackra.
 • Plocka bort vissnade blommor och blad, det gynnar nya blommor.
 • Se till att varje pelargon, även sticklingar du ger bort, är märkta med namnetiketter.
 1. Pelargoner

  Av: Holm, Christa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 2. Älskade pelargoner

  Undertitel: en samlares anteckningar
  Av: Wägner, Veronica
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 3. 100 pelargoner och hur du sköter dem

  Undertitel: [från frö eller stickling, skötselråd, tips, frågor och svar]
  Av: Rosén, Susanna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok

Höst och dags för vårlökar

Skrivet av: Sonja Andersson

För att vårlökarna ska kunna titta upp när snön smälter till våren, så behöver de komma i jorden innan den fryser. Det är med andra ord på hösten som det är dags att planera och plantera sina knölar och lökar.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Susanne Midebjörk den 23 april 2008