Emily-böckerna av L. M. Montgomery

Egensinnig, känslig, stolt, fantasifull och poetisk – Emily på Månvik är en flicka som går sina egna vägar genom livet.

Emily av L M Montgomery
Böckerna om Emily är skrivna av L.M. Montgomery. Hon har också skrivit de betydligt mer kända böckerna om Anne på Grönkulla. Själv har jag alltid varit lite mer förtjust i den poetiska drömmaren Emily.

Föräldralös

När första boken inleds är Emily elva år och har just blivit föräldralös. Hennes släktingar drar lott om vem som ska ta hand om den, i deras ögon, konstiga och ouppfostrade flickan. Det blir mostrarna Elizabeth och Laura som får uppgiften att ta hand om Emily. Tillsammans med sin katt Sturska Sara flyttar hon till mostrarnas hem på Månvik.

Efter ett tag börjar Emily känna sig hemma och hon finner vännerna Ilse, Teddy och Perry, som alla blir betydelsefulla för henne på olika sätt. Vi får följa Emily och hennes vänner genom barndomen, in i vuxenvärlden. När kärleken så småningom kommer med i bilden prövas vänskapen.

En glimt av en annan värld

Även naturen är en vän för Emily, en vän som fyller henne med stor glädje och förundran. Genom de vackra och poetiska naturskildringarna får läsaren dela hennes upplevelser. Ibland får Emily uppleva det hon kallar för glimten. Det är ögonblick när hon tycker sig uppleva hur en slöja dras undan och hon får en glimt av en underbar, förtrollande värld av skönhet, bortom den vanliga världen.

Författaren L.M. Montgomery skriver
Fantasi och författardrömmar

Det kanske viktigaste i Emilys liv är hennes skrivande. Hon kan helt enkelt inte låta bli att skriva. För Emily, med hennes starka känslor, fantasi och känslighet för intryck, är världen en ständigt fascinerande plats, full av sällsamheter och äventyr. Allt det försöker hon fånga i sin skrivbok. Hon drömmer om att bli publicerad, bli en riktig författare. Trots att hennes omgivning oftast är oförstående, så ger hon inte upp utan kämpar hårt för att nå sin dröm.

Det finns fyra böcker i serien om Emily. Den första delen heter kort och gott Emily. Efter den kommer Emily och hennes vänner, Emily på egna vägar och Emily gör sitt val.

Text: Hanna Widman, biblioteken i Holmsund och Obbola
Foto: KindredSpiritMichael/Wikimedia commons

 1. Emily

  Av: Montgomery, L. M
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Emily och hennes vänner

  Av: Montgomery, L. M
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1956
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 3. Emily på egna vägar

  Av: Montgomery, L. M
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1957
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 4. Emily gör sitt val

  Av: Montgomery, L. M
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1992
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Ungdomsklassiker

Skrivet av: Åsa Zetterström

En bok skriven för mer än 100 år sedan? Som folk fortfarande läser? Det låter ju otroligt.

Månadens barnboksklassiker

Skrivet av: Åsa Zetterström

En klassiker är en bok som blir läst om och om igen. Från generation till generation. År 2011 tipsade vi om 12 klassiska barnböcker.

Ett år av klassiker

Skrivet av: Anna Sahlén

Under ett år uppmärksammade vi en läsvärd klassiker varje månad. Här kan du botanisera bland våra klassiker-artiklar och se om du hittar något som passar dig.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hanna Widman den 25 oktober 2013