Elenor Lindbergs ljudbokstips

Söker du ljudbokstips? Elenor Lindberg på Vännäsby bibliotek har samlat tipsen från ett år av ljudböcker. De flesta finns att låna på biblioteken.

Feelgood

En nypa salt av Maria Goodin

En mamma vars vansinniga historier fått dottern att vända ryggen till allt vad fantasi heter och enbart förlita sig på vetenskapen. Men ibland händer det att verkligheten blir för tung att bära och tröst och trygghet finns att hämta i sagans värld. En bok att må bra av.

Gröna fingrar sökes av Annika Estassy

Den snygge och charmige man hon en gång gifte sig med visar sig med tiden bära på helt andra egenskaper. En annons på Blocket om att ta hand om en kolonilott blir en tillfällig flyktväg för mor och son. Väl på plats i trädgårdens läkande rum och med nya vänner omkring sig finns det tid och ro att staka ut en ny väg för den lilla familjen. Ytterligare en bok att lugnt mysa sig igenom.

Hjärtslaget i Rosengädda av Emma Hamberg

Mat, kärlek och vänskap i en underskön blandning. Mums!

Det finns alltid förlåtelse av Anne B. Ragde

Fjärde delen i serien som började med Berlinerpopplarna. Själv var jag besviken på den tredje delen, tyckte inte alls att det ordnade sig till det bästa. I den här boken faller saker på plats, rätt plats, enligt mig.

Erotiskt skrivande för ensamma änkor av Balli Kaur Jaswal

Efter avhoppet från juridikstudierna jobbar hon deltid på en pub. Inte det jobbet hennes föräldrar önskat för henne. För att dryga ut inkomsterna och kanske blidka släkten ogillande söker hon jobb som ledare för en kurs i kreativt skrivande. Problemet är bara att alla deltagare utom en är analfabeter. Småtrevlig bok som försöker få våra fördomar på skam, men som inte riktigt lyckas.

Romaner

Grace av Anthony Doerr

Han har så länge han kan komma ihåg drömt sanndrömmar. Ofta med våldsamt innehåll. När han natt efter natt drömmer om hur hans egen baby drunknar i hans armar, lämnar han desperat familjen hals över huvud. Om han inte är där kanske drömmen inte slår in. 30 år senare är han på väg tillbaka. Nu bränner det till lite grann. Livet är obekvämt, det blir ingen lycka, allt slås i spillror. Men det finns ett ljus som brinner klart även i denna berättelse. 

Satyricon av Gertrud Hellbrand

Unga studenter leker med elden och blir brända.

Vi två av Andy Jones

Historien börjar där sagorna slutar. De två får varandra och allt borde vara frid och fröjd. Det är det också i några dagar innan livet gör sig påmint.

Världens vackraste man av Lena Ackebo

Två systrar med en trasig relation åker på semester en vecka till Mallorca. Resan är tänkt att vara en nystart, ett sätt att lära känna varandra som vuxna, utan barn eller partners närvarande. Men såren från barndomen sitter djup och missförstånd och lögner ligger i vägen för en försoning. Boken känns ovanligt ärlig, det finns inga förskönande omskrivningar. Människorna visas i all sin ynklighet. Jag gillar det skarpt.

Kära Barbro av Lena Ackebo

Fortsättningen på Världens vackraste man. Här får vi följa den yngre systern. Den utåt sett lyckade systern. Gift med en läkare, tre välartade barn och en vacker villa på Österlen. Men allt är som bekant inte guld som glimmar och Barbro är varken lycklig eller tacksam för det hon har.

En modern familj av Helga Flatland

Familjen har samlats för att fira pappans 70-årsdag. Då släpper föräldrarna bomben att de ska skiljas. Skilsmässan förändrar hela dynamiken i familjen. Det får barnen att tänka över och ifrågasätta sina egna relationer, både syskon emellan och kärleksrelationer. Tankeväckande och intressant om de roller vi får/tar i våra familjer.

En annan Alice av Liane Moriarty

Alice vaknar upp efter ett slag mot huvudet och kommer långsamt till insikt om att hon ligger i skilsmässa från sitt livs kärlek. Tre barn har hon också trots att hon inte har något som helst minne av dem. Ju mer hon lär sig om sitt liv desto mindre känner hon igen sig. Vem har hon blivit och varför? Jag gillar alla Liane Moriartys böcker. Enda nackdelen, som jag ser det, är att hon har en tendens att försöka lägga allt tillrätta på slutet. Enligt mig skulle böckerna bli bättre om man skippade sista kapitlet.

Livet går så fort. Och så långsamt av Martina Haag

Handlar om den hopplösa högstadietiden. Kampen för att komma in i eller inte falla ut ur innegänget. Den ständiga blicken på sig själv och omgivningen för att kontrollera att allt ser rätt ut och går rätt till. Jobbigt.

Mischling av Affinity Konar

Enäggstvillingar hamnar hos doktor Mengele i Auschwitz. Outhärdligt bra, Läs!

Ditt livs affär av Fredrik Backman

Jag gillar allt som Fredrik Backman skriver. Detta är en pärla i det lilla formatet.

Koka björn av Mikael Niemi

Mikael Niemi läser själv denna underbara bok som utspelar sig i Tornedalen i mitten på 1800-talet. En vallpiga försvinner och byn skyller på en slagbjörn. Men prosten, Lars Levi Laestadius, och samepojken Jussi hittar spår som leder i en annan riktning.

Vi mot er av Fredrik Backman

Fortsättningen på den fantastiska ”Björnstad”. Bara läs den!

I skuggan av sommaren av Peter Strang

Vem finns där när det verkligen behövs? Hur tacklar man ett livsomvälvande besked? Vad är viktigt i livet?

Utan dina andetag av Karin Aspenström

Evelyn och Erik har varit ett par i tio år. Det börjar bli dags att gifta sig och bilda familj. Först ska de bara göra drömresan, två månader i Indien, där paret tänker sig att de ska hitta tillbaka till varandra och den första tidens stormande kärlek. Givetvis blir inget som de tänkt sig.

Deckare

Coffin Road av Peter May

En man vaknar upp på en strand, svårt nedkyld och utan någon som helst idé om var han befinner sig eller vem han är. Något för er som läst och älskat Lewis-trilogin. Fantastiska miljöbeskrivningar av Yttre Hebriderna som gör att man genast vill bege sig dit.

Husdjuret av Camilla Grebe

Det jag verkligen gillade med Camilla Grebes förra bok Älskaren från huvudkontoret var att den överraskade mig. Det händer inte så ofta när man är en inbiten deckarläsare. Även uppföljaren Husdjuret är oförutsägbar och bra. Det tycker även Svenska Deckarakademin som utsåg den till årets bästa kriminalroman 2017.

Hetta av Jane Harper

En trend i den senaste tidens bokutgivning är att boken utspelar sig på en liten, avsides ort där alla känner varandra och gamla hemligheter ligger begravda. Till det lilla samhället/byn kommer någon som flyttat för länge sedan och som mot sin vilja på nytt blir indragen i gamla historier. Greppet fungerar väldigt bra i Hetta.

Annabelle av Lina Bengtsdotter

Ännu en deckare på liten ort, med mörka hemligheter och motvillig hemvändare. Mycket bra.

Barnet av Fiona Barton

Ett barnskelett upptäcks vid rivningen av ett bostadshus. Det vänder upp och ner på tillvaron för flera personer. Spännande, mystisk och överraskande.

Pappas pojke av Emelie Schepp

Jag har tyckt om serien om Jana Berzelius men här tar det tvärstopp. Antingen var jag på ett osedvanligt dåligt humör när jag lyssnade på boken, eller så var den helt enkelt dålig.

Syndafloder av Kristina Ohlsson

Jag gillar verkligen Kristina Ohlssons deckare. De sticker ut i den flod av svenska deckare som väller fram.

Dolt i mörker av Elly Griffiths

Detta är den nionde boken om rättsarkeologen Ruth Galloway och kriminalinspektör Harry Nelson. Jag har läst dem alla och det är ett trevligt tidsfördriv i bästa brittiska mysdeckarstil.

Höstdåd av Anders De La Motte

Skönt med en riktigt bra deckare i öronen när tråkiga saker ska genomföras, gräsklippning, ogräsrensning, skrapning och målning av hus, ja listan kan göras lång. De La Motte gör livet lättare att leva.

Mannen som sökte sin skugga av David Lagercrantz

Man fortsätter att tjäna pengar på Stieg Larssons Millenium-trilogi.

Trogen intill döden av Jonas Moström

Anledningen till att jag en gång i tiden började läsa Jonas Moströms böcker var att de utspelar sig i Sundsvall. Vi här uppe i norr är inte bortskämda med att våra miljöer skildras i litteraturen. Nu har handlingen förflyttats sig söderut men jag fortsätter att följa Johan Axberg och Nathalie Svenssons arbete i Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp.

Selfies av Jussi Adler-Olsen

Carl-Mørk och avdelning Q gör ingen besviken. Speciellt inte om man lyssnar på boken för Stefan Sauk läser Adler-Olsens böcker och han gör det så bra.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Elenor Lindberg den 19 februari 2019