E-medborgarveckan 2020

Upptäck och lär dig använda offentliga digitala tjänster. Vi på biblioteken hjälper gärna till.

Varje år ordnas en E-medborgarvecka för att öka den digitala delaktigheten i landet. Mycket handlar om att få fler att upptäcka och kunna använda digitala tjänster. Extra viktigt är att alla som vill ska kunna använda offentliga digitala tjänster. Längre ner kan du se vad folkbiblioteken i Umeåregionen erbjuder.

Nytt för i år är Umeå stadsbiblioteks digitalhjälp via telefon. Du kan boka tid själv via vårt formulär som du hittar längre ner på den här sidan, eller ringa till stadsbiblioteket.

En grön-röd platt spiral med orden emedborgarveckan 2020 digital delaktighet. Digidel.se

Resurser via internet

Det finns mycket att ta del av på andra håll. På E-medborgarveckans egen webbplats finns ett program för veckan, med digitala aktiviteter och kurser du kan delta i.

Internetstiftelsen har en webbplats som heter internetkunskap. Där finns mängder med korta filmer och artiklar om sådant som sökkritik, integritet och yttrandefrihet. Men också om föräldraskap i digitala sammanhang och om it-brott.

Du som ser dig som senior kan med fördel kolla upp föreningen Seniornet. Föreningen jobbar både lokalt och på riksnivå.

Digitala jag finns många små kurser att göra på din dator, surfplatta eller smarta telefon. Det är gratis utbildningar från Arbetsförmedlingen och Google Digitalakademin, om olika digitala tjänster i vardagen. Swish, barnsäkerhet på internet, digital brevlåda och videosamtal är rubriker på några av kurserna.

Vill du få bättre kontroll över din digitala integritet och säkerhet kan du göra en data detox-kurs. Ett bra sätt att till exempel upptäcka hur, när, varför och hur mycket du använder en smart telefon, eller sociala medier.

Bakgrund

Digidelnätverket bildades 2013 och står också bakom satstningar som till exempel "All digital week". All verksamhet inom nätverket går ut på att personer i Sverige ska kunna höja sin digitala kunskap. Läs mer här om vilka institutioner och stiftelser som verkar i Digidelnätverket.

Våra tjänster

1. Låna e-medier

Om du har ett bibliotekskort hos oss kan du låna e-böcker, e-ljudböcker och strömmande film. Du kan göra två e-boks- eller e-ljudbokslån var sjunde dag och du kan låna en strömmande film per vecka.

2. E-tidningar

Vi erbjuder mängder av tidningar och tidskrifter direkt i din dator, surfplatta eller mobil. Västerbottenskuriren (VK) och Folkbladet finns i utbudet.

3. E-film

Genom biblioteket kan du låna strömmande film direkt till datorn. Du får låna en film i veckan. Sök efter filmerna här på webbplatsen eller på Cineasterna.se. Logga in och låna. Lånet är aktivt i 48 timmar.

Höstbingo

1. Testa digitala tjänster

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

Bjurholms bibliotek har satt ihop ett aktivitetsbingo för dig som vill få nya digitala erfarenheter. Utmana dig själv och se hur många kryss du får ihop under oktober.

Få hjälp av oss

1. Kom igång med e-böcker

Boka gärna en tid så visar vi hur du gör för att läsa e-böcker eller e-ljudböcker på din dator, läsplatta eller mobil.

2. Boka bibliotekarie

Du är alltid välkommen med dina frågor på våra bibliotek, men om du bokar tid med en bibliotekarie kan du i lugn och ro få den hjälp du behöver.

3. Boka tid för Legimus

Du som har svårt att läsa tryckt text, har rätt att använda Legimus för att läsa och lyssna på talböcker. På biblioteken får du hjälp att komma igång.

1. Bidra med kunskap om din hembygd!

Datum måndag 5 oktober 2020 – måndag 19 oktober 2020
    Plats Nordmalings bibliotek

Vi lär oss om och förbättrar online-uppslagsverket Wikipedia tillsammans.

2. Livestreamad föreläsning: "Fake news och kritiskt tänkande"

Datum torsdag 8 oktober 2020 – torsdag 8 oktober 2020
    Plats Holmsunds bibliotek (även på andra bibliotek)

Föreläsningen visas på storbildskärm. Ola Nordebo från VK pratar om fake news och kritiskt tänkande i ett förändrat medielandskap.

3. Digitalhjälpen drop-in

Datum fredag 20 november 10:00 - 11:00
    Plats Robertsfors bibliotek

Här kan du få hjälp med användandet av din surfplatta, mobil eller bärbara dator.

4. Digitalhjälp drop-in

Datum onsdag 4 november 14:00 - 15:00 (flera tillfällen)
    Plats Mariehemsbiblioteket

Din flytväst i digitalstormen!

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion den 15 september 2020