Dramatiker och språkkonstnär
Livet är inte alltid flash bazzazz ens för en så populär författare som Jonas Hassen Khemiri. Men visst trivs han när han får sitta framför en andäktig publik och läsa noveller.
Förhållandet mellan språk och makt är något som fascinerar Jonas Hassen Khemiri, berättar han. Det mesta av det han hittills har skrivit handlar om människor som tar orden i besittning. På så vis förverkligar de också sig själva.
Unikt språk
Hans språk är vackert, medryckande och speciellt. Debutromanen Ett öga rött blev mycket omtalad för att den är skriven på förortssvenska, ofta med omvänd ordföljd. Boken handlar om 15-årige Halim som skriver dagbok om sitt liv i Skärholmen och om förhållandet till fadern Otman.
Vissa av de ord Jonas Hassen Khemiri använder kräver sin förklaring för att alla ska förstå. Ett sådant uttryck är "flash bazzazz". När författaren denna kväll läser sin novell om vad som är flash bazzazz framstår allting med fullt önskad tydlighet: Oftast är livet vanlig vardag, men ibland, när det är på max, kan det vara flash bazzazz.
Flash bazzazz kan till exempel vara att möta sina läsare på en fullsatt bokmässa. Det kan vara att åka jetplan med Janet Jackson. Flash bazzazz kan också vara att få chokladpraliner i sin lunchlåda på X2000.
Teater annorlunda
– Teater har ofta känts svårt för mig, säger Jonas Hassen Khemiri till publiken. Man lämnar ifrån sig texten till skådespelare. Jag kom in på teater rätt sent.
– Det maktförhållande som finns på teatern intresserar mig. Att stå på scenen och tala till en publik innebär makt. Jag funderar ofta på vad som händer om man gör uppror mot traditionen och de gamla normerna.
Uppror mot traditionen
Några som gör uppror är skådespelarna i Fem gånger gud. Den handlar om en lärare som vill att deras elever ska göra en uppsättning av August Strindbergs Ett drömspel.
Trots att han är född i Stockholm har Jonas Hassen Khemiri ibland sorterats in i fållan "invandrarförfattare". Hans böcker har misstolkats och bland har han gjorts till representant för åsikter han inte står för.
Chokladbollsspektaklet
– Hon höll fram ett fat med chokladbollar och frågade hela tiden "Vad skulle du kalla det här då? Vad brukar du kalla det här?" Till slut blev jag less och frågade varför hon var så intresserad av ordet neger. "Men jag tänker ju bara på barnen!" blev svaret. Det var en absurd situation. Som att barnen skulle födas med ett behov av att säga neger!
Främlingsfientliga vindar
Visst kan man skratta åt Carin 21:30:s klumpiga uppträdande, men Jonas Hassen Khemiri ser hennes beteende som en del av ett större mönster.
– Det finns oroväckande tendenser i Sverige just nu, säger han. Se bara på nazistdemonstrationerna i Salem nyligen och på de familjer som trakasseras av rasister för deras åsikters skull.
Jonas Hassen Khemiri är en talesperson för många. Utan honom hade det svenska språket varit en stark röst fattigare.
Foto: Leif Hansen/Norstedts Förlag, Sarah Bolmsten
Sedan artikeln publicerades har Jonas Hassen Khemiri skrivit ännu fler romaner och annan litteratur. Du hittar allt som finns att låna av honom i listan här nedanför.
Läs mer på
Jonas Hassen Khemiris hemsida
(Länken öppnas i ett nytt fönster)