Dikter från aning till sammanhang

Pernilla Berglund från Umeå debuterade med en diktsamling i våras. Hennes Tilltar har fått ett fint mottagande bland litteraturkritiker.

Pernilla Berglund är poet och har skrivit diktsamlingen Tilltar
Vägen till diktskrivandet ledde för Pernilla Berglund genom låttexter och poesiantologier. I högstadiet lyssnade hon mycket på musik och tyckte att texterna var viktiga. Så småningom började hon skriva dikter på egen hand och när hon slutade gymnasiet var skrivande det enda hon var säker på att hon ville ägna sig åt.

Delar av en helhet

– Jag sökte till flera skrivarlinjer och började på Biskops-Arnö direkt efter gymnasiet. Det var en bra skola som gav mig mycket. Där lärde jag mig att ta skrivandet på allvar, säger hon.

Sedan dess har Pernilla Berglund skrivit parallellt med jobb och studier. Tilltar är hennes första utgivna bok. De tidigaste texterna var en del av ett annat manus. Bokens dikter har gemensamma teman. Det är till stor del naturen som bär berättelsen framåt. Själv har hon sagt att Tilltar handlar om plats och om att ta plats.

– Ofta skriver jag korta texter och vet inte riktigt vilket håll det ska gå åt. Jag hade nog en del aningar, men som jag inte formulerat för mig själv. Dikterna kan stå själva men är också lite beroende av helheten. Jag tänker i ett längre format mer än att jag skriver en enda dikt.

Uppmärksammad i media

Recensenterna har varit positiva till Pernilla Berglunds debut, flera stora tidningar har uppmärksammat den. Hon tycker att det varit roligt att få olika läsningar av sitt verk.

– Det känns kul. Och läskigt. Innan är det svårt att veta om man kommer få recensioner. Det är inte så lätt, det skrivs färre recensioner och Teg är ett litet förlag som mest gett ut musik. Jag har alltid tänkt att jag vill bli utgiven men man vet inte riktigt vad det innebär.

Hon skriver på en ny diktsamling och sedan i höstas studerar hon Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. En tvåårig utbildning där deltagarna läser och diskuterar varandras texter. En lyxig tillvaro tycker hon som ger henne många bra läsare och en annan relation till det skrivna. 

Pernilla Berglunds diktsamling Tilltar
– Man ser texten bättre. Om man är osäker på hur något uppfattas kan man få bekräftat att något går fram eller inte. Att få en läsare gör att man kommer ut ur sitt eget huvud och får syn på olika saker, säger hon. 

Arbete med tidskrift

Pernilla Berglund är uppvuxen i Strand och i Umeå. Hon pendlar till Göteborg för sin utbildnings skull, men har inga planer på att lämna Västerbotten.

Hon sitter med i redaktionsrådet till den litterära tidskriften Provins.

– Det är väldigt kul och det känns viktigt att det finns ett sådant sammanhang i Umeå. De flesta i redaktionsrådet skriver, men inte alla. Till nästa nummer, som kommer att handla om poeter under perioden 1900-1950 som varit bosatta eller födda i Norrland, har jag har skrivit en text om Lars Englund, en poet som jobbade på Vindelns folkhögskola.

Tips på läsning

När det kommer till det egna läsandet väljer Pernilla Berglund helst poesi.

– Jag läste litteraturvetenskap i två år och har framför allt valt poesi när jag skrivit uppsats för att det är det jag är mest intresserad av. Det får en att tänka på olika sätt. Men jag läser romaner och annat också, säger hon. 

– När jag ska tipsa om läsning brukar det bli samma namn. En jag inte har läst på ett tag men som är en favorit är Marie Norin. Sättet hon skriver på känns tillåtande och det tycker jag om. Och David Vikgren tycker jag är bra.

När det kommer till romaner är det svårare tycker hon, men Yarden av Kristian Lundberg tycker hon är bra och viktig, och en bok alla, inte minst politiker, borde läsa. Bland kurskamraterna tipsar Pernilla Berglund om Felicia Stenroth som romandebuterade i höstas.

Text: Anna Sahlén, Minabibliotek.se
Foto: Pär Olofsson
 

 1. Tilltar

  Av: Berglund, Pernilla
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok
 2. Kupa

  Av: Norin, Marie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Inomhuslektionen

  Av: Vikgren, David
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok
 1. Yarden

  Av: Lundberg, Kristian Tipsat av: Anna Sahlén

  En välskriven berättelse om klasskillnader och de fula sidorna av Sverige som ligger i medvetandets skugga.

Poet med musiken i hjärtat

Skrivet av: Anna Sahlén

Mattias Alkberg får respekt och uppskattning för sitt skapande hos allt från punkpublik till kulturelit. Han har gjort musik och skrivit texter under större delen av sitt liv och fortsätter vara väldigt produktiv.

Utforskade vardagen på djupet

Skrivet av: Anna Östman

Poeten Lars Lundkvist lyckades på samma gång vara både lekfull och självkritisk, både jordnära och inspirerad av surrealismen. Han hade en unik röst som han delade med sig av i sina många lyriksamlingar.

Det är bara regn

Av: Kassius Eggers, Alice Tipsat av: Anna Sahlén

Självbiografisk prosa och lyrik om kärlek och sorg.