Det osynliga berget

Ett land. Ett sekel. Tre kvinnoöden. Carolina de Robertis roman om Uruguay blev för Åsa Grenholm en läsupplevelse utöver det vanliga.

Carolina de Robertis har skrivit en förunderlig bok. Den är inte bara fantastiskt bra, det är som om den gör osynliga berg synliga, som om den sätter ett helt land på den litterära världskartan.

Karta över Uruguay
När den förste portugisiske seglaren från havet såg den landmassa som skulle bli Uruguay ropade han ut ”monte vide eu”: Jag ser ett berg. Montevideo. Ironin i denna historia är att staden Montevideo är mycket platt. Berget som mannen tyckte sig se är en låg kulle – det osynliga berget.

Bokens titel skulle kunna anspela på landet Uruguay som en komplex och storslagen nation, men så liten och osynlig i vår globala värld. Eller på bokens karaktärer som ständigt längtar och strävar efter något onåbart, något de liksom seglaren bara tror sig skymta vid horisonten.

Det osynliga berget spänner över 90 år. Tre generationer kvinnor med stark gemenskap sig emellan, men med egna liv att leva. Genom dessa kvinnor får vi ta del av Uruguays historia.

Carolina de Robertis har jämförts med Gabriel Garcia Márquez och Isabel Allende, och den latinamerikanska episka stilen känns igen. Myllret av människor, generationskonflikterna, miljöerna, passionen, den våldsamma historien. Själv nämner de Robertis författare som Toni Morrison och Milan Kundera som inspiratörer.

Den största inspirationen har hon dock fått från sin egen familj. När hon var tolv år berättade hennes pappa alla familjens historier för henne, i hopp om att hon skulle föra dem vidare. Flera av huvudpersonerna och händelserna har faktiska förebilder från den egna familjens brokiga bakgrund.

Carolina De Robertis
Själv är de Robertis uppvuxen i Europa och USA efter att familjen flytt diktaturen i Uruguay. Längtan efter att skriva Det osynliga berget föddes redan när hon i tonåren besökte hemlandet. Skrivandet blev också ett sätt för henne att lära känna sina rötter och sin släkt.

Boken tog åtta år att skriva. Under tiden arbetade de Robertis med utsatta kvinnor på ett kriscenter. I fem år var hon kurator för våldtäktsoffer och deras familjer. Engagemanget för kvinnors villkor är starkt, liksom drivkraften att berätta kvinnors egen historia.

Hon skriver; "The men in my lineage tended to leave an elaborate oral legacy, while the women were often glossed over with a sentence or two. It seemed to me there must be a great deal of treasure buried in that silence."

Lovorden och priserna har haglat över Det osynliga berget. Den är poetisk, sensuell, orädd och omskakande. När sista sidan är läst lever den vidare i läsarens medvetande länge efteråt. The San Francisco Chronicle skriver: "Det är den sortens roman som man stannar uppe länge för att få läsa ut och som man sedan ligger vaken och tänker på."

Jag kan bara instämma.

Åsa Grenholm, Robertsfors bibliotek

 

 1. Det osynliga berget

  Av: De Robertis, Carolina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Karavan

Tipsat av: Kristina Andersson

Karavan – litterär tidskrift på resa mellan kulturer.

Hundra år av ensamhet

Av: García Márquez, Gabriel Tipsat av: Fausta Marianovic

Hundra år av ensamhet, och även andra böcker av Gabriel Garcia Márquez, ger oss en fullbordad upplevelse av "magisk realism" i latinamerikansk litteratur.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Grenholm den 26 februari 2010