Det ofantligt stora Kina

Inför den Kinesiska kulturfestival som anordnas i Umeå 1-4 oktober 2010 kikar vi österut på ett spännande land med ett omfattande kulturliv.

Illustration av risodling i Kina
Vi inspireras den här veckan av det gigantiska landet Kina och dess mångfasetterade kultur. I helgen anordnas Kinesisk kulturfestival på bland annat Umeå Folkets Hus och på vissa av regionens bibliotek, men den kommer även göra besök på allt från förskolor till seniorboenden.

Kina är ett ofantligt stort land. Att säga att något är typiskt kinesiskt är svårt, då befolkningen utgörs av mer än 50 olika folkslag. Bland dem talas tio olika huvuddialekter av kinesiska och dessa är ungefär lika olika som de germanska språken i Europa. Modersmålet hos de flesta är mandarin, men trots olikheterna så används samma skriftspråk i hela landet.

Stereotyper

Att det skulle vara typiskt kinesiskt äta bambuskott i sötsur sås under ett solblekt porträtt av Mao kan alltså tänkas vara i stil med att kalla det typiskt svenskt att inta sin köttbullelunch på ryggen av en dalahäst. Det är som sagt knepigt och kanske till och med opåkallat att försöka jämföra Kina med andra länder, eftersom så många som en femtedel av jordens befolkning är kineser.

I Kina talas det alltså dialekter istället för språk och inte heller användes begreppet religion, utan det talas om läror. Här ingår den hierarkiska konfucianismen, som har fått en programpunkt under festivalen, men även icke-handlandets daoism med sin yin och yang-bipolaritet och buddhismen som är populär även i västvärlden.

Romaner nu och då

Gao Xingjian

Inom skönlitteraturen finns många framstående kinesiska författare, både moderna och historiskt betydelsefulla. Nobelpristagaren Gao Xingjian är av politiska skäl fransk medborgare sedan länge, men skriver på kinesiska.

Anchee Min är en renässansmänniska från Shanghai som började sin karriär som skådespelerska, men porträtterar numera starka kvinnor i romanform, när hon inte målar, fotograferar eller musicerar.

På 1700-talet skrev Cao Xueqin fem romaner om en rik släkts uppgång och fall. De finns översatta till svenska och han anses av många vara en av Kinas största författare.

Hjältefilm och subkulturer

Kinesisk film var länge ett propagandaverktyg för kommunistpariet, men med wuxia-regissörer som Zhang Yimou och hans hjältefilmer samt den nya dokumentärrörelsen har den tagit en annan väg.

En så stor nation har självklart också producerat många klassiska kompositörer, punkband, fotografer, kalligrafimålare och andra kreatörer. För att inte tala om den kampsportskultur som för länge sedan har nått oss här i västvärlden.

Under helgens festival kommer det att ges smakprov på allt från matlagning till sport och kalligrafikonst. Det blir bland annat sagostund i Umeå stadsbiblioteks sagorum, workshops med konstnären Hua Kui, som har målat festivalaffischen, och qigong för alla åldersgrupper. Se efter bland ditt biblioteks arrangemang om festivalen kommer dit, eller titta förbi på Umeå Folkets Hus om du har vägarna förbi.

Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Foto: Photos.com, Cato Lein

Läs mer om Kinesisk kulturfestival på webben.

Peking-baserade P.K. 14 från en spelning i New York 2009.

1. En ensam människas bibel

Av: Gao, Xingjian
    Publiceringsår: 2000
  2. Andarnas berg