Det litterära New England
I New England finns massor att se och uppleva, bland annat många litterära minnesmärken. Här är några tips på saker att se.
Vi åker bil genom ett litet sömnigt samhälle i New Hampshire. Det droppar från taken, vårfloden rinner med full styrka. Solen värmer det vintergula gräset som just tinat fram. Vi letar oss fram på en liten väg för att se om vi kan få syn på Robert Frosts lanthus.
Många möjliga stopp
Det är inte säsong, huset är inte öppet. Men det är ändå spännande bara att befinna sig i en miljö där en känd amerikansk poet levt och verkat.
I New England finns en oändlig mängd saker att se och platser att besöka. För den som vill åka på en litterär resa i finns många möjliga stopp. Anrika författare såväl som populärkulturella namn samsas om att ha eller ha haft nordöstra USA som arena.
Intellektuell historia
New England är den nordöstra landsänden i USA. Där upprättades några av de första engelska bosättningarna på 1600-talet.
Området låg i framkant för utvecklingen av amerikansk litteratur, filosofi och utbildning och har fortsatt att vara ett intellektuellt område, med många beryktade lärosäten som Harvard och Yale. Det var också här som den industriella revolution började i USA.
New England har ett gemensamt historiskt och kulturellt arv men skiljer sig markant åt i geografin. Från Maines klippiga kust till de höga bergen i New Hampshire. Från det kulliga Vermont till de mer låglänta Massachusetts och Connecticut. Från storstadsmiljöer till landsbygd.
En poet och en skräckmästare
I Portland, Maine växte Henry Wadsworth Longfellow upp även om han under större delen av sin karriär var bosatt i Cambridge just utanför Boston. Han brukade ofta promenera till fyren Portland Head Light. Åtminstone om vi ska tro skylten som är uppsatt vid det vitrappade fyrhuset. Kanske fann han också inspirationen till sin dikt "The lighthouse" där.
Stephen King har ett hus i Bangor, Maine. Där bor och arbetar han. Den King-påläste vet också att väldigt många av hans verk utspelar sig i New England. Stephen King har gett sina litterära städer fiktiva namn. Staden Derry, som bland annat Det utspelar sig i, är verklighetens Bangor i förklädnad.
Klassiska författare
Drygt tre mil väster om Boston ligger Concord där Louisa May Alcott, Ralph Waldo Emerson, Nathaniel Hawthorne och Henry David Thoreau varit bosatta. Det finns museum för de tre förstnämnda. Mark Twain bosatte sig i Hartford mitt i Connecticut. I Amherst, Massachusetts levde Emily Dickinson vars poetiska gärning kom fram först efter hennes död.
Den amerikanske poeten Robert Frost har lämnat sina avtryck över hela New England. I Derry, New Hampshire finns den gård han bodde på och i bergen, i Franconia, finns ett lanthus bevarat.
I Bennington, Vermont ligger han begravd. Familjegraven är täckt med mynt som besökare lämnat på stenen. Strax utanför Bennington finns den gård han bodde på under sina sista år, omgjord till museum.
Bennington college och Yale university
På Bennington college var Bret Easton Ellis och Donna Tartt klasskamrater. De har båda två inspirerats av platsen och låter den spela en viktig roll i The rules of attraction (Lustans lagar) respektive i The secret history (Den hemliga historien). För den som läst dessa böcker och girigt svalt varenda bokstav känns det ganska magiskt att titta sig omkring på området.
Det sista litterära stoppet blir på Yale University's Beinecke Rare Book and Manuscript Library. Ett bibliotek där det finns möjlighet att få se gamla manuskript och böcker. Några av F. Scott Fitzgeralds manus finns för åskådan denna dag. Och John James Audubons imponerande bok Birds of America ligger uppslagen.
Det är svårt att få tid för det stora utbudet av platser, minnesmärken, museum eller hus, med litterära anknytningar. Det finns så mycket annat att se också! Men det känns berikande att känna till att just på de gator där du går eller i en liten gudsförgäten sömnig ort som just håller på att tina i vårsolen, där bodde någon de människor som lämnat avtryck i litteraturen. Historiens och litteraturens vingslag rör vid dig!
Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se