Det litterära New England

I New England finns massor att se och uppleva, bland annat många litterära minnesmärken. Här är några tips på saker att se.

En bokhög
Vi åker bil genom ett litet sömnigt samhälle i New Hampshire. Det droppar från taken, vårfloden rinner med full styrka. Solen värmer det vintergula gräset som just tinat fram. Vi letar oss fram på en liten väg för att se om vi kan få syn på Robert Frosts lanthus.

Många möjliga stopp

Det är inte säsong, huset är inte öppet. Men det är ändå spännande bara att befinna sig i en miljö där en känd amerikansk poet levt och verkat.

I New England finns en oändlig mängd saker att se och platser att besöka. För den som vill åka på en litterär resa i finns många möjliga stopp. Anrika författare såväl som populärkulturella namn samsas om att ha eller ha haft nordöstra USA som arena.

Intellektuell historia

Fyren Portland Head Light
New England är den nordöstra landsänden i USA. Där upprättades några av de första engelska bosättningarna på 1600-talet.

Området låg i framkant för utvecklingen av amerikansk litteratur, filosofi och utbildning och har fortsatt att vara ett intellektuellt område, med många beryktade lärosäten som Harvard och Yale. Det var också här som den industriella revolution började i USA.

New England har ett gemensamt historiskt och kulturellt arv men skiljer sig markant åt i geografin. Från Maines klippiga kust till de höga bergen i New Hampshire. Från det kulliga Vermont till de mer låglänta Massachusetts och Connecticut. Från storstadsmiljöer till landsbygd.

En poet och en skräckmästare

Skylt vid Portland Head Light
I Portland, Maine växte Henry Wadsworth Longfellow upp även om han under större delen av sin karriär var bosatt i Cambridge just utanför Boston. Han brukade ofta promenera till fyren Portland Head Light. Åtminstone om vi ska tro skylten som är uppsatt vid det vitrappade fyrhuset. Kanske fann han också inspirationen till sin dikt "The lighthouse" där.

Stephen King har ett hus i Bangor, Maine. Där bor och arbetar han. Den King-påläste vet också att väldigt många av hans verk utspelar sig i New England. Stephen King har gett sina litterära städer fiktiva namn. Staden Derry, som bland annat Det utspelar sig i, är verklighetens Bangor i förklädnad.

Klassiska författare

Drygt tre mil väster om Boston ligger Concord där Louisa May Alcott, Ralph Waldo Emerson, Nathaniel Hawthorne och Henry David Thoreau varit bosatta. Det finns museum för de tre förstnämnda. Mark Twain bosatte sig i Hartford mitt i Connecticut. I Amherst, Massachusetts levde Emily Dickinson vars poetiska gärning kom fram först efter hennes död.

Bild av Robert Frosts gravsten
Den amerikanske poeten Robert Frost har lämnat sina avtryck över hela New England. I Derry, New Hampshire finns den gård han bodde på och i bergen, i Franconia, finns ett lanthus bevarat.

I Bennington, Vermont ligger han begravd. Familjegraven är täckt med mynt som besökare lämnat på stenen. Strax utanför Bennington finns den gård han bodde på under sina sista år, omgjord till museum. 

Bennington college och Yale university

På Bennington college var Bret Easton Ellis och Donna Tartt klasskamrater. De har båda två inspirerats av platsen och låter den spela en viktig roll i The rules of attraction (Lustans lagar) respektive i The secret history (Den hemliga historien). För den som läst dessa böcker och girigt svalt varenda bokstav känns det ganska magiskt att titta sig omkring på området.  

Beinecke rare book
Det sista litterära stoppet blir på Yale University's Beinecke Rare Book and Manuscript Library. Ett bibliotek där det finns möjlighet att få se gamla manuskript och böcker. Några av F. Scott Fitzgeralds manus finns för åskådan denna dag. Och John James Audubons imponerande bok Birds of America ligger uppslagen.

Det är svårt att få tid för det stora utbudet av platser, minnesmärken, museum eller hus, med litterära anknytningar. Det finns så mycket annat att se också! Men det känns berikande att känna till att just på de gator där du går eller i en liten gudsförgäten sömnig ort som just håller på att tina i vårsolen, där bodde någon de människor som lämnat avtryck i litteraturen. Historiens och litteraturens vingslag rör vid dig!

Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se

 1. New England

  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Amerika
  Finns som: Bok
 2. It

  Av: King, Stephen
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1986
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Unga kvinnor

  Av: Alcott, Louisa May
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1983
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Poems

  Undertitel: first & second series
  Av: Dickinson, Emily
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1948
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. The secret history

  Av: Tartt, Donna
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1992
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Lustans lagar

  Undertitel: roman
  Av: Ellis, Bret Easton
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1988
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 7. Hiawatha, poem

  Av: Longfellow, Henry Wadsworth
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1856
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 8. The scarlet letter

  Av: Hawthorne, Nathaniel
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1850
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 9. Essays

  Av: Emerson, Ralph Waldo
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1915
  Klassifikation: Filosofi och psykologi
  Finns som: Bok

Inflytelserik skräckförfattare

Skrivet av: Terje Nordin

Genom sina berättelser skapade den amerikanska skräckförfattaren H.P. Lovecraft en fragmentarisk mytologi som inte minst har påverkat modern populärkultur.

Att resa med böcker i bagaget

Skrivet av: Elisabet Pettersson

En bra förberedelse inför en utlandsresa är att bekanta sig med landets litteratur. Resehandböcker i all ära, men det går att få nog så många tips från skönlitterära böcker.

Unga kvinnor

Av: Alcott, Louisa M Tipsat av: Åsa Zetterström

Historien om de fyra systrarna March har blivit en klassiker. När den gavs ut första gången ansågs den banbrytande med sin realism. Än idag är berättelsen om de unga kvinnorna underhållande läsning.

Den hemliga historien

Av: Tartt, Donna Tipsat av: Anna Sahlén

En mörk och vacker historia om vänskap, liv och död på ett college i Vermont.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 20 februari 2012