"Det blir allt viktigare att ha ett språk"

Katharina Eriksson från Umeå vill uppmuntra människor att läsa böcker. 2007 fick hon pris för sitt läsfrämjande arbete med bland annat pappaläsning och bäbisböcker.

Katharina Eriksson
Den här intervjun gjordes 2007 och texten uppdaterades i januari 2019.
Katharina Eriksson, som arbetar på ABF Västerbotten fick En bok för allas läsfrämjandepris. Hon blev uppvaktad med blommor, en tavla av EWK och prissumman 10 000 kronor.
 
– Det känns naturligtvis jätteroligt och hedrande att bli utvald, säger Katharina Eriksson, som funderar på att använda prispengarna till en resa till Grekland.
 

"Tänker in" böcker

Katharina Eriksson får utmärkelsen bland annat för sitt engagemang i två projekt: "Läs för mig pappa!" och "Med språket framför sig". Hon anordnar också utbildningar för bokombud och andra lässtimulerande aktiviteter. I motiveringen till priset står bland annat "att 'tänka in böcker' i olika sammanhang har blivit synonymt med Katharina Eriksson".
 
– Jag tycker att det är jätteviktigt att jobba med läsfrämjande arbete på grund av hur samhället ser ut idag. Det blir allt viktigare att kunna uttrycka sig, både skriftligt och muntligt, helt enkelt att man har ett språk, säger Katharina Eriksson som en förklaring till sitt engagemang.
 
– Språket måste man ha för att kunna vara med och påverka samhällets utveckling i alla olika sammanhang. Både i skolan och i arbets- och föreningslivet. Har man inget språk är det andra som tar besluten åt en. Och jag tror att läsandet och mötet med litteraturen bidrar till att råda bot på detta.
 

Pappor som förebilder

Umeåprojektet "Läs för mig pappa!" drivs i samarbete med LO och handlar om att öka intresset för läsning bland pappor. Att det är viktigt för barnen att se sina pappor som förebilder när det gäller böcker och läsning.
 
– Läsning bland manliga LO-medlemmar minskar hela tiden så av den anledningen är det viktigt att börja göra någonting åt det redan tidig ålder.
 
Västerbottens-satsningen "Med språket framför sig" tog också upp föräldrarnas viktiga uppgift att ge barn en bra språkstart redan från bäbisåldern. Katharina har träffat BVC-personal och bibliotekarier och delat ut en "språkväska" som innehåller böcker, sångpåsar och olika tips och idéer hur man kan arbeta med barns språkutveckling. Projektet är nu avslutat men kommer att utmynna i en idéskrift.
 
Vad är det som driver dig?
– Jag har alltid älskat böcker och läsning som har gett mig otroliga upplevelser genom åren. Och det är ju också någonting som man önskar att andra människor ska få känna.
 
Vilket är ditt starkaste läsminne?
– Det måste vara när jag som tolvåring slukade Vilhelm Mobergs romansvit Utvandrarna. Det är svårt att förklara, men det var en jättestark upplevelse att försöka sätta sig in i hur det kändes, att vara tvungen att lämna Sverige för att försöka skaffa sig ett bättre liv i något okänt land. Och mötet med allt det nya, och den hemlängtan de kände. Det glömmer jag aldrig.
 
 
 

Katharina Erikssons sommarboktips:

– Jag älskar att läsa deckare eller kriminalromaner på sommaren. Det finns hur många som helst, men jag måste säga Stieg Larssons Millennium-trilogi, som är lysande. Sista delen, Luftslottet som sprängdes, har nyss kommit ut.
 
– Sedan kommer jag att läsa Åsa Linderborgs Mig äger ingen och passar även på att rekommendera allt av den amerikanska författaren Joyce Carol Oates.
 

  1. Luftslottet som sprängdes

    Av: Larsson, Stieg Tipsat av: Åza Sjöstam

    Ladda upp för många timmars krypande spänning i Stieg Larssons trilogi om journalisten Mikael Blomkvist och hackern Lisbet Salander. Inläst av Reine Brynolfsson.

  2. Mig äger ingen

    Av: Linderborg, Åsa Tipsat av: Annika Edlund

    En splittrad familj, en kärleksfull men mycket ensam pappa och hans älskade dotter handlar denna underbara biografi om. Jag läste den långsamt med vemod i bröstet.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Jenny Eklund den 11 juni 2007