"Det är skönt att vara narren"

Serietecknaren och krönikören Nanna Johansson besökte Umeå, aktuell med seriealbumet Välkommen till din psykos. En regnig kväll i oktober samtalade hon om sin humorvärld med en hängiven publik på Bokcafé Pilgatan.

Nanna Johansson, foto Ingrid Magnusson
Humor och satir stod på agendan under Nanna Johanssons besök i Umeå. Hon skriver om och driver med populärkultur, könsroller och reklamens stereotyper. Nanna Johansson har tidigare gett ut seriealbumen Mig blir du snart kär i och Fulheten och är nu aktuell med ett nytt; Välkommen till din psykos. Under hösten har också ett urval ur hennes bildproduktion ställts ut på Bildmuséet i Umeå.

Olika personligheter driver ohämmat

Välkommen till din psykos är en djärv blandning av collage, klassiska skämtteckningar och serier. I tre kapitel; Överjaget, Jaget och Detet synar, provocerar och driver Nanna Johansson ohämmat med samtidsfenomen, sociala konventioner och könsskillnader i populärkultur och reklam. 

Boken inleds med en förklaring där hennes Överjag förmanar Jaget och Detet att skriva om något viktigt, teckna snyggt, inte plocka billiga poänger och att undvika svordomar. Nanna Johansson själv beskriver boken som en konstnärlig konflikt där hon gärna vill leva upp till allt som står där.

välkommen till din psykos
Hur gick det med det?
– Det gick åt helvete! Men det var roligt och ganska tramsigt att göra boken.

Arg på politiken

Nanna Johansson började sin bana som serietecknare 2006 då högerregeringen tog makten. Ledsen och arg på politiken och på en enkelspårig debatt började hon att teckna. Det blev som en terapi, men också ett genmäle. Seriealster och bildexperiment scannades in och publicerades på hennes webbplats Fulheten.com (som nu har gått i graven). Hon blev därefter uppmuntrad att söka in till Serieskolan på Kvarnby folkhögskola i Malmö, staden som brukar räknas som den politiska satirens högborg. 

Nanna Johanssons serier har bland annat publicerats i Sydsvenskan, Bang, Galago och Gefle dagblad. In i radions värld kom hon genom Liv Strömquist som rekommenderade henne som sommarvikarie i programmet Pang prego. Hon har också arbetat som krönikör och programledare i P3s program Tankesmedjan.

– Jag hatade att vara vikarie. Slänga sig in i ett redan inkört humorprogram. Lyssnarna hatade mig och det var en fruktansvärt jobbig sommar.  

Politisk agenda

Nanna Johansson, foto Tomas Lif
Välkommen till din psykos är enligt Nanna Johansson själv mindre politisk än tidigare böcker. Serietecknandet har ändå för henne blivit ett sätt att reagera och reflektera. Och många gånger finns en politisk agenda.

– Det varierar från serie till serie. I vissa tar jag upp jämställdhetsfrågor, men bland skriver jag bara för att vara rolig. Det får vara tramsigt ibland också.

Enligt Nanna Johansson faller all politisk humor under satiretiketten. Hon beskriver också satir som ett effektivt vapen när samhället är hårt.

– När samhället hårdnar får satiren frodas, man får vara redaktör för regeringens dumheter. Just nu är det göttiga tider för satiren, men jag skulle hellre byta till ett bättre samhälle. I stället för att skrika och gråta på golvet kan man vända det till ilska och irritation och gå till motangrepp. Satiren är viktig, så även tramsig satir. Den vill något, har en agenda och slår inte åt olika håll.

Uttryck i olika medier

Är det skillnad att göra satir i serieform och i radio?
– I radio blir människor mer arga på det jag gör. Serierna får jag mindre reaktioner på. De väcker inte lika mycket ilska.

Radioprogrammen har ett flertal gånger blivit anmälda till Radionämnden. Nanna Johansson berättar också hur hatkommentarer strömmat in när hon skrivit krönikor i tidningen Arbetet av mer seriös karaktär.

Mig blir du snart kär i av Nanna Johansson
Är det lätt att vara rolig inför publik och ute bland folk?
– Jag är egentligen jättelångsam, inte festens pajas. Det är lättare att vara rolig bakom ett skrivbord än att vara ett ansikte för det. Bakom ett skrivbord kan man i lugn och ro sitta och klura.

Du är väldigt kritisk mot högerregeringen. Hur är det med främlingsfientliga partier, vågar du kritisera även dem?
– Det har jag gjort i krönikor och så. Där känner jag att jag som inte har råkat ut för sådana frågor inte har tolkningsföreträde. Det är ett så mörkt och deppigt område. Det är väldigt svårt att sätta in främlingsfientlighet i ett humorkontext.

Utopi-humor och tabun

Om du levde i ett idealsamhälle vad skulle du skämta om då?
– Om jag hade noll timmars arbetsdag och låg i soffan med en cocosdrink och hade det gött, då kanske en ny slags humor skulle utvecklas.

Vad ska man göra om man själv vill utveckla sig och prova på serier eller satir?
– Man ska bara köra och inte tänka så mycket. Man kan ju alltid hålla det för sig själv till att börja med och inte släppa ifrån sig sina alster för andra att läsa. Prova olika grepp.

Fulheten av Nanna Johansson
Finns det något som du inte skämtar om?
– Jag skämtar inte om allt i alla sammanhang. Jag skämtar till exempel inte om barn som är svårt sjuka. Jag drar mig nog för att skämta om ganska många saker. Nästa projekt blir mer seriöst. Det kan vara jobbigt att vara seriös. Jag är ganska rädd för allvaret. Det är skönt att vara narren; ingen vet var de har en.

– Nu har jag ett projekt om djur. Jag tycker om djur, men ingen annan verkar så intresserad av det och det finns inga pengar att hämta i en sådan idé. Projekten heter Naturen är ond.

Bildmuséet i Umeå har redan visat smakprov på vad som är i skapartagen; "Djurrikets sämsta pojkvänner." Boken ska komma ut till bokmässan i Göteborg nästa år är det tänkt.

Text: Ingrid Magnusson, Minabibliotek.se
Foto: Ingrid Magnusson, Tomas Lif/Galago

 1. Fulheten

  Av: Johansson, Nanna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 2. Mig blir du snart kär i

  Av: Johansson, Nanna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 3. Välkommen till din psykos

  Av: Johansson, Nanna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 4. Hur man botar en feminist

  Av: Johansson, Nanna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 5. Drottningen av Rottnevik

  Av: Svensson, Kringlan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Svenska romaner och noveller, 2000-
  Finns som: Bok

Hennes serier går hem i Frankrike

Skrivet av: Anna Sahlén

Joanna Hellgren gör sina seriealbum om Frances på franska och översätter dem sedan till svenska. Det präglar känslan i dem.

Bubblor, bild och text

Skrivet av: Anna Östman

Hennes svartvita noveller är flerfaldigt prisbelönade och nu har hon gjort en grafisk roman helt i färg. På Pilgatans bokcafé var intresset stort när Anneli Furmark visade upp och läste ur sin senaste serieskapelse.

Universalnorrlänningen Mats Jonsson

Skrivet av: Anna Östman

Mats Jonsson berättar om hur han använt sitt serieskapande för att bearbeta sin uppväxt och sin relation till Norrland.

Fiskarna i havet

Av: Furmark, Anneli Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Helen Larsson bläddrar i gamla dagböcker och minns tiden som ung sökande konststudent i början på 1990-talet.

Med vänlig hälsning

Av: Granér, Sara Tipsat av: Anna Sahlén

Med precision, humor och cynism sätter Sara Granér färg och ord på konstigheter och missförhållanden i dagens samhälle.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Ingrid Magnusson den 4 december 2012