"Det är en djungel där ute"

Författaren Nawal El Saadawi är läkare, arabisk kvinnorättskämpe och global människorättsaktivist. I sina böcker sätter hon ofta ord på kvinnans utsatta situation.

Nawal El Saadawi
En av de föreläsare jag fick nöjet att lyssna till under bokmässan 2010 var Nawal El Saadawi, författare och människorättsaktivist. Hennes snart 80-åriga kropp var böjd, hennes hår föll i två vita flätor och hennes leende var vänligt men orden fyllda med tyngd.
– It's a jungle out there, var en av hennes upprepade deviser.

Kämpar för mänskliga rättigheter

Hon säger att vi måste se med öppna ögon på omvärlden och vad som händer med våra grannfolk, våra medmänniskor, med våra systrar världen över. Nawal El Saadawis eget liv har varit hårt. Från det att hon lovades bort som brud vid tio års ålder, när hon lyckades skrämma iväg friaren, till senare års fängelsevistelser till ett liv i exil.

Att vara kvinna i Egypten är inte lätt. Där råder, liksom på många andra håll, fortfarande ett orättvist patriarkalt system. 50 procent av Egyptens befolkning tjänar mindre än två dollar per dag och fattigdomen är stor.

Vid sidan om sitt arbete som läkare inom psykiatrin har Nawal El Saadawi rest över världen för att kämpa för kvinnors rättigheter och även, betonar hon, mänskliga rättigheter. Hon säger att kvinnokampen sitter tätt samman med frågor som rör klass, religion, politik och ekonomiska system.

Nawal El Saadawi och Stefan Eklund

Nawal El Saadawi och Stefan Eklund på bokmässan 2010.

Kvinnors röster i El Saadawis böcker

Den lilla novellsamlingen Törst blev för mig inkörsporten till hennes författarskap. Törst handlar om kvinnors situation i hemlandet Egypten och titelnovellen handlar just om törst – att som kvinna kunna köpa sig en läsk på offentlig plats och dricka den.

Om en kvinnas svåra situation som gift, tuktad till underkastelse, handlar hennes debutroman Röst ur djupet. Huvudpersonen Firdaus frågar sig där varför bara männen skyddas i samhället.

I den följande boken Och tiden står stilla vid Nilen får vi lära känna en bondkvinna, Zakia, som av tradition och religion går sitt öde till mötes. I Imamens fall är det Bint Allahs liv vi får följa, en utomäktenskaplig dotter till de mäktig imam. Samma tema finns i den lilla romanen Livets källa som handlar om Ain, en av sex systrar.

Den stulna romanen

Nawal El Saadawis senaste bok, Den stulna romanen, är en historia för sig. När hon en gång befann sig på ett tåg i Europa, på flykt från sitt hemland med allt hon ägde i en väska, blev hon bestulen. Någon stal det manuskript som ligger till grund för boken.

Omslaget till Den stulna romanen
Manuset återfanns aldrig och ur minnet har hon sedan skrivit om den, men det lustiga är att titeln var redan bestämd innan allt detta hände. Boken skrevs färdig i exil i USA och handlar om en kvinna, Bodour, som lever i Kairo med sin man. Hon är litteraturkritiker och skriver själv på en roman, men sidorna hon skrivit försvinner. Vem är det som sakta men säkert stjäl hennes roman?

Nawal El Saadawis föreläsning slutade med många kloka och hoppfulla ord. Jag var rörd över denna till kroppen lilla kvinnas storhet och starka övertygelse om en rättvisare värld, både vad gäller kön och klass.

Text: Vicky Uhlander, Umedalens bibliotek
Foto: San Cool och Vicky Uhlander

Läs mer om 2012 års Stig Dagerman-pris och en intervju med Nawal El Saadawi i Svenska dagbladets kulturblogg.
(länken öppnas i nytt fönster)

1. Törst

Undertitel: noveller