Derek Landy, sarkastisk humorist

Med ironi och magi har författaren Derek Landy skapat en värld där den hövlige skelettdetektiven Skulduggery Pleasant gång på gång räddar världen tillsammans med den unga Stephanie.

Trots att Derek Landy själv inte tror på det övernaturliga har hans humoristiska fantasyserie Skulduggery Pleasant vunnit flera priser.

Underliga drag
Skulduggery Pleasant av Derek Landy

När 14-åriga Stephanies farbror plötsligt dör så börjar en rad underliga saker att hända. Om det nu kan kallas underligt att ett skelett som kallar sig Skulduggery Pleasant och som dessutom är detektiv, dyker upp i hennes liv.

Stephanie blir dessutom indragen i ett drama som kan sluta med att världen som vi känner den går under. Att det sedan visar sig att hon kan använda magi och att alla hennes döde farbrors skräckromaner bygger på verkliga händelser, bidrar kanske till mystiken. Inget av detta är farligt, eftersom skelettdetektiven är en riktigt världsvan gentleman.

Tror inte på det övernaturliga

Världen som Derek Landy har skapat är full av spännande äventyr, sarkastisk humor och magi. Men i en intervju på hans hemsida säger författaren att trots att han skulle älska att tro på det övernaturliga så fortsätter han, trots sina bästa försök, att vara otroligt logisk. Han säger också att det kanske är därför han skriver om Skulduggery Pleasant. Det är ett sätt för honom att leva i en värld där allting är möjligt.

När Derek Landy gick i skolan brukade han sitta och dagdrömma på lektionerna. Nu låter han Stephanie få vara med om vissa av hans barndomsdrömmar i sina äventyr. Hon får även vara med om hans mardrömmar och det är kanske inte riktigt lika roligt.

Har vunnit flera priser

På hemsidan för Skulduggery Pleasant-böckerna kan du läsa Derek Landys lite lätt sarkastiska biografi. Bland annat så skriver han att han är alldeles för ödmjuk för att nämna några av de pris som hans böcker har fått.

Men redan i nästa mening kommer det fram att första boken om skelettdetektiven vunnit The Red House Children's Book Award och The Bord Gais Energy Irish Book of the Decade Award. Senare inflikar han att hans andra bok vann ett irländskt pris för bästa barnbok och sist men inte minst att den tredje boken är hans mammas favorit.

Derek Landy har också skrivit två filmmanus: Boy eats girl och Dead bodies.

Den första boken var bäst

De otroligt roliga kommentarerna från den hövlige skelettdetektiven får mig att småle varje gång jag tänker på dem. Den första boken var bäst enligt min åsikt, men så är det nog oftast i en bokserie. Den första boken är bäst, den andra boken inte lika bra och sen blir de sakta men säkert bättre igen.

Tyvärr har jag nyss läst ut hans senaste bok, Mortal Coil (finns ännu inte på svenska), och den är inte riktigt lika bra som de förra. Hela stämningen i boken är mörkare och allvarligare, som upptrappningen innan höjdpunkten. Trots detta fortsätter dock Derek Landy att leka med sin humor i form av skelettdetektiven och den nu 17-åriga Stephanie.

Skulduggery Pleasant är en bokserie du kan läsa oavsett ålder. Den är rolig, spännande och du ser alltid fram emot vad Derek Landy kan komma på härnäst!

Text: Paula Sundqvist, Minabibliotek.se

Den officiella webbplatsen för Skulduggery Pleasant-böckerna.

 1. Skulduggery Pleasant

  Av: Landy, Derek
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Skulduggery Pleasant

  Av: Landy, Derek
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. En lek med elden

  Undertitel: [återuppliva Skulduggery Pleasant!]
  Av: Landy, Derek
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 4. De ansiktslösa

  Undertitel: [full panik - de kommer!]
  Av: Landy, Derek
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 5. Bistra tider

  Undertitel: [tappa inte huvudet!]
  Av: Landy, Derek
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 1. Skulduggery Pleasant

  Av: Landy, Derek Tipsat av: Anna Croné

  Full fart, våldsamt och roligt. Den här boken är lika fartfylld som en Indiana Jones-film!

Gör det absurda till vardag

Skrivet av: Anna Östman

Oavsett om det pratas humor, fantasy eller brittiska författare så brukar Terry Pratchett komma på tal. Kan det vara så att det inte uppfattas som lika nördigt att läsa fantasy om den samtidigt parodierar sig själv?

Neil Gaiman förnyar sig ständigt

Skrivet av: Craig McDonald

Neil Gaiman är skaparen bakom filmsuccéer som Coraline och Stardust. Hans berättelser passar bra för bioduken men bör också läsas för att komma till sin fulla rätt.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Paula Sundqvist den 31 augusti 2011