Deckartips till påsken

Katarina Gregersdotter är litteraturvetare och läser mycket deckare både i jobbet och privat. Hon har bland annat forskat om genus och våld i kriminallitteraturen. Vi bad henne tipsa om några deckare inför stundade påsk.

"Jag har precis börjat på Alex av Pierre Lamaître. En kvinna blir överfallen och bortförd i en skåpbil. Hennes karaktär är intressant från första sidan. Hon tycker om att byta utseende, vill vara nya människor och flyttar också hela tiden. Innan hon blir bortförd har hon lagt märke till att hon är förföljd.  

Den utredande polisen har varit med om en tragedi där han förlorat fru och barn och är sådär lite trasig som poliser ska vara. Han är också väldigt kort, bara 145 centimeter, på grund av hur hans mamma levde när hon väntade honom.

Eftersom jag just börjat på den kan jag inte säga så mycket mer, men den är välskriven och lite annorlunda."

Generation loss av Elizabeth Hand

"Huvudperson Cass Neary är otroligt intressant, en före detta punkofotograf som var aktiv på New York-scenen på 1970-talet. Hon har drogproblem och inget fungerande liv över huvud taget när hon får i uppdrag att åka till en väldigt speciell ö utanför Maine för att intervjua en annan fotograf. Hon tackar ja för att hon är pank och behöver pengar.

Den här ön utgör en klassisk deckarmiljö, som nästan gränsar till skräck. Det är ruggigt väder och den andra fotografen visar sig vara väldigt speciell. Och så inträffar ett dödsfall. Elizabeth Hand skriver väldigt suggestivt. Och trots att det är inte så enkelt att tycka om huvudpersonen vill man ändå lära känna henne, fast att hon gör fel och inte är en förebild direkt." 

Husdjuret av Camilla Grebe

"Hennes bästa bok hittills. Jag tycker att hon har blivit bättre och bättre med varje roman. Malin är en polis som flyttat från Ormberg, en liten konservativ plats där inget händer. Man förstår att det hände henne något där när hon var yngre. Hon hittade ett lik. Nu blir hon tillbakaskickad till Ormberg, vilket visar sig ha en koppling till det som hände när hon var ung. 

Utöver Malin handlar boken också om profileraren Hanne och om den unge Jake. Hanne har börjat lida av demens och skriver ner allt hon gör för att komma ihåg och försöka dölja sin sjukdom. Jake är en kille som har en hemlighet som han vet att han skulle bli mobbad för. Tre komplicerade liv som knyts samman.

Det är jättespännande och ganska överraskande och den tar upp aktuella frågor." 

Långt fall av Denise Mina

"Denise Mina är ju fantastisk. Det här är den första boken hon har skrivit som utgår från "true crime". Den är delvis baserad på en pjäs hon skrev om en verklig rättegång. Frågan är om det verkligen var rätt person som blev fälld. 

Denise Mina skriver alltid kanon. Hon är framför allt bra på diskbänksrealism. Hon skildrar ofta ganska nedgångna, sunkiga arbetarklassmiljöer och har alltid haft väldigt bra kvinnliga huvudpersoner som sticker ut. Det handlar inte bara om utredningen i hennes böcker, utan också hur det är att vara kvinna på en arbetsplats och mycket om patriarkatet." 

Värd att döda av Peter Swanson.

"Jag har just upptäckt Peter Swanson. Han har skrivit tre fristående böcker om olika personer och det här är den första som översatts till svenska. Oftast när jag läser deckare vill jag att det ska vara politiskt förankrat eller samhällsförankrat. Men den här kan man läsa bara för handlingen, det är en fantastisk bladvändare. Man är chockad vartannat kapitel. Man tror att man har saken klar för sig när den byter berättarperspektiv.

Upplägget är som i Alfred Hitchcocks Främlingar på tåg. Två främmande människor möts och bestämmer sig för att begå ett mord. Boken har två väldigt intressanta kvinnor i rollerna. Ted träffar Lily på en flygplats och berättar så småningom att han misstänker att hans fru är otrogen. Hon blir väldigt intresserad. Sen får vi lära känna Lily från unga år och senare Teds fru. De får lika stort utrymme. 

Det är som en labyrint som man inte vill hitta ut ur." 

Kåda av Ane Riel

"Och så vill jag tipsa om Kåda, av den danska författaren Ane Riel. Den har fått flera priser i och utsågs till bästa översatta roman av Svenska Deckarakademin 2017. Den är bland det bästa jag läst på länge. Det är en riktig roman. 

Ute i skogen bor en liten flicka som heter Liv tillsammans med sin pappa, bror och en mamma som blir alltmer sängliggande på grund av sin fetma. Boken varvar mammans dagsboksanteckningar som beskriver vad hon är med om och Livs perspektiv. Deras hem är ett skrotupplag. de snor saker och sparar allt. De är inte ondsinta men lever helt utanför samhället. 

Den första meningen lyder "Det var mörkt i det vita rummet när far dödade farmor. Jag var där."  Stor romankomst, vacker." 

Genus och våld

Katarina Gregersdotter är precis på väg att gå in i ett nytt forskningsprojekt om europeisk identitet och kultur där hon ansvarar för "nordic noir". Tidigare har skrivit mycket om genus och våld i kriminallitteraturen. Hon läser mycket deckare både i jobbet och privat, även om hon säger att det går i vågor.

Har du några författarfavoriter som du inte missar en ny bok av?

"Jag slukade Jo Nesbø. Annars älskar jag att läsa debutanter som jag inte har någon relation till eller några förväntningar på. Jag kommer definitivt att läsa Malin Persson Giolitos kommande. Hennes Störst av allt var enastående bra. Denise Mina är en favorit, och Karin Fossum."

Puffbild: nobeastsofierce/Bigstock

Låna Katarinas deckartips

 1. Alex

  Undertitel: thriller
  Av: Lemaitre, Pierre
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
  Finns som: Bok
 2. Generation loss

  Av: Hand, Elizabeth
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Husdjuret

  Av: Grebe, Camilla
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Långt fall

  Av: Mina, Denise
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 5. Värd att döda

  Av: Swanson, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 6. Kåda

  Av: Riel, Ane
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från danska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 26 mars 2018