Läs om de utvalda

Utmärkt fantasy för sommarlovet, tipsar Tova som har gjort prao på Umeå stadsbibliotek.

Tankeläsaren är den första boken i serien De utvalda. Den handlar om Katsa som är en särling, en person med olikfärgade ögon och otroliga förmågor.

Katsa har dödandets gåva. Hon tjänar vid sin morbrors hov, i mittenriket av de sju rikena. När hon träffar en underlig individ i det södra kungariket vänds hennes liv upp och ned.

Monstrets dotter är den andra boken i serien. Den handlar om Flama som är vad de i landet Dell kallar för ett monster. Hon har övermänsklig skönhet och kan ta kontroll över sinnena hos vem som helst, om deras försvar är lågt nog.

Flamma har ett bekvämt liv i huset hon fick när hennes far dog. Tills en dag när en det kommer en oväntad besökare och hela hennes liv förändras. Hon får nya vänner men förlorar nästan de gamla.

Hemligheternas rike är den tredje och sista boken. Den handlar om Bitterblue som måste befria sitt rike från lögnerna som hennes far spritt. Hon är nu drottning och måste lära sig om sitt eget folk och hur de ser hur på regenten.

Låna hela serien på bibblan

 1. Tankeläsaren

  Av: Cashore, Kristin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Monstrets dotter

  Av: Cashore, Kristin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Hemligheternas rike

  Av: Cashore, Kristin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Fler fantasy-tips

 1. Bästa fantasy-serierna

  Skrivet av: Tuva Moritz

  Här får du tips på sex bokserier i fantasy-genren. Bästa fantasyböckerna, enligt Tuva Moritz som gjorde sin prao på Holmsunds bibliotek hösten 2018.

 2. Mycket spänning och roligt språk

  Skrivet av: Saga, prao på Umeå stadsbibliotek

  Vill du läsa fantasy som blandar nutid, vardag och gamla gudar? Vill du ha spännande böcker som också är roliga? Då ska du testa en bok av Rick Riordan. Här får du tips från Saga.

 3. Topp 5 fantasyvärldar

  Skrivet av: Joel Johansson

  Här är en lista med de bästa och mest intressanta fantasy-världarna eller städerna. I alla fall enligt Joel, som har haft prao på Umeå stadsbibliotek.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Tova T den 26 maj 2019