De små barnens bok – en gåva för livet!

I Umeåregionen får alla nyfödda barn en bok: De små barnens bok, en antologi sammanställd av Siv Widerberg. Den innehåller korta berättelser, rim och ramsor, sagor och fina bilder att titta länge på – tillsammans.

Pappa läser med sina små barn
Boken delas ut vid 8-månaderskontrollen av distriktssköterskorna vid vårdcentralerna och brukar vara en uppskattad gåva. Finns det något mysigare än att sitta och läsa tillsammans. Att ha barnet tätt intill sig och läsa och titta på bilderna, fråga och peka och förklara.

Vilket tillfälle att ge våra barn den viktigaste gåvan av alla: ett språk. Utan ett språk blir det svårt att orientera sig i omvärlden. Utan språk är det svårt att sätta ord på sina känslor och tankar, att förklara hur du känner. Utan språk är det svårt att uppfatta andra människors idéer och visioner - eller att påverka, förändra och göra sig hörd.

Alla ska få en bok

De små barnens bok sammanställd av Siv Widerberg
Barnets första bok är en gåva till det lilla barnet, som alla ska få, oberoende av hur många syskon det har. Vid treårskontrollen får barnet ett presentkort. Tillsammans med mamma eller pappa kan en bilderbok hämtas ut på närmaste bibliotek. På biblioteket passar personalen på att prata lite med föräldrarna, tipsa om lämpliga böcker, berätta om barnverksamheten, sagostunder och annat.

När barnet sedan går i förskoleklass får det Barnets andra bok i samband med att klassen kommer till biblioteket för att få en visning och introduktion. På det här sättet får barnen i Umeåregionen en egen liten boksamling som förhoppningsvis lägger grunden till en större bokskatt som får följa dem genom livet.

Sedan 1990 pågår det här projektet där alla nyfödda barn får en bok av biblioteken. Från början togs pengar från bibliotekens budget för bokinköp men sedan drygt 10 år tillbaka kommer pengarna från Kulturrådet.

Passa på

Baby, mamma och bok
Chansen till en god språkutveckling kommer inte tillbaka. Det gäller att passa på när möjligheterna att lära sig är som störst, det vill säga före fyraårsåldern. Det görs bäst genom att locka in det lilla barnet i böckernas värld, där det får möta otroliga berättelser, sagolika drömvärldar och fantastiska kunskaper.

För det är ju så att långt innan barnet kan prata själv, kan det lyssna och förstå och börja arbeta med språket. En daglig dos samtal och högläsning är som AD-droppar för språkutvecklingen.

Text: Bertine Pol Sundström, Informations- och lånecentralen i Umeå
Foto: photos.com

 1. Bebis + bok = glädje

  Undertitel: [det underbara i att läsa högt för de allra minsta]
  Av: Kohkoinen, Annette
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Pedagogisk metodik
  Finns som: Bok
 2. Läs och berätta

  Undertitel: handledning för högläsare och berättare som besöker barngrupper i förskola och förskoleklass
  Av: Ekström, Susanna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Pedagogisk metodik
  Finns som: Bok
 3. Boken om läsning

  Undertitel: en handbok om barns språk- och läsutveckling
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Pedagogisk metodik
  Finns som: Bok
 4. Småbarns sagostund

  Undertitel: kultur, språk och lek
  Av: Granberg, Ann
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Pedagogisk metodik
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Bertine Pol Sundström den 16 januari 2008