De nyryska arvtagarna
Under 1900-talet var det svåra tider för ryska kulturpersonligheter. Medan flera kompositörer flydde till Paris så stannade andra kvar, men de fick ofta lov att anpassa sig efter kommunismen.
Bakom världskända och hyllade verk som Leningradsymfonin, Peter och vargen och Våroffer fanns tre människor. De föddes i samma land och mycket av deras inspiration hade sin grund i den nationalromantiska nyryska skolan och det politiska klimatet i Sovjetunionen påverkade både deras liv och musik.
Sjostakovitj stannade i Sovjet
Dimitrij Sjostakovitj färdigställde sin första symfoni 1925 och han producerade sedan både lättillgänglig orkestermusik och avancerad kammarmusik. Han blev både prisad och betrodd med hedersuppdrag av det ryska kommunistiska partiet.
Dimitrij Sjostakovitj och flera av hans kända tonsättarkollegor blev av Josef Stalin emellanåt förbjudna att uppföra vissa av sina verk. Trots att forskare på senare tid kommit fram till att Dimitrij Sjostakovitj var socialist och dissident, det vill säga oliktänkande, så reviderade han många verk efter kommunistpartiets instruktioner och skrev flera hyllningsverk till både Lenin och Stalin. På detta sätt kunde han bo kvar och verka i Sovjet medan samtida ryska kompositörer sökte sig utomlands.
En musikalisk rebell
Den i USA hyllade Sergei Prokofjev flyttade 1918 till Kalifornien då första världskriget inkräktade på hans kreativitet, men hamnade i svårigheter på grund av ren otur. Efter bara ett par år drog han sig tillbaka österut och till Paris.
Sergei Prokofjev var liksom W. A. Mozart ett underbarn och började komponera redan som femåring. När han var nio år kom hans första opera till världen. Han betraktas som en musikalisk rebell men lyckades liksom Dimitrij Sjostakovitj dölja sina åsikter om kommunismen och makthavarna i Sovjetunionen.
Nikolaj Rimskij-Korsakov hade ett finger med i Sergei Prokofjevs musikaliska utbildning men inte lika omfattande som i Igor Stravinskijs. Sergei Prokofjevs memoarer gavs inte ut förrän 2006 i engelsk översättning, så mycket av hans innersta tankar har länge varit dolda för allmänheten.
Populär bland kulturkändisar
Igor Stravinskij var verksam redan vid sekelskiftet och bodde länge i Schweiz och Frankrike. Han kom till skillnad från Sergei Prokofvej inte att söka sig till USA förrän vid andra världskrigets början och hade då hunnit arbeta med bland andra Pablo Picasso i Paris. Igor Stravinskij blev i Los Angeles god vän med både poeten Dylan Thomas och författaren Aldous Huxley.
Istället för att bli advokat studerade Igor Stravinskij musik för den store Nikolaj Rimskij-Korsakov och byggde med denne upp ett far-och-son-liknande förhållande. Han sökte sig däremot inte till några konservatoriestudier för att utbilda sig inom musiken, men hamnade trots detta nästan aldrig i ekonomiska svårigheter.
Igor Stravinskij var världsvan och berest, men av vissa sedd som en otrevlig typ. Han sökte sig under hela livet till andra kulturyttringar som konst och litteratur och samtida kulturkändisar verkar ha uppskattat hans belevade manér.
Trots fysiska och psykiska påfrestningar och ett kringflackande liv kan alltså ljuv musik uppstå. Eller så är lidande en förutsättning för god konst även i detta fall.
Via Musik-sidan på Minabibliotek kan du hitta tips på musik-CD och låna på valfritt bibliotek.
Peter och vargen
Symphony no. 1 'Classical
Piano concertos no. 2, op. 16, no. 5, op. 55
Sonate no. 1 pour violon et piano op. 80
Symphonies no. 1 op. 25 "Symphonie classique", no. 5 op. 100
Romeo & Juliet
String quartets (Complete)
Cello concertos nos. 1 & 2
Symphonies nos. 5, 6 & 10
Symphony no. 7 "Leningrad
Jazz suites nos. 1 and 2
Symphony in C
Pétrouchka
Le sacre du printemps
Feu d'artifice
Ernst-Hugo Järegård läser Peter och vargen
Vittnesmål
Dmitrij Sjostakovitj
Musiken i politiken
Igor Stravinsky
The unknown country
Samtal med Stravinskij
Åtta sovjetkomponister