De levde utan yttrandefrihet i 438 dagar

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye har ofta setts och hörts i nyheterna sedan de tillfångatogs i Etiopien 2011. Men i fängelset de sattes i var den en helt annan situation. Hade de berättat sanningen och vädrat sina åsikter där hade de kanske aldrig kommit hem igen.

Johan Persson och Martin Schibbye
– Ni blir en del av det här bara av att sitta här, säger Martin Schibbye till oss åhörare och tar ett foto.

Mycket riktigt hittar jag senare mig själv på bild i mitt Instagram-flöde på mobilen. Publiken vid varenda en av Johan Perssons och Martin Schibbyes föreläsningar fotas och skickas till de fortfarande fängslades anhöriga.

Bilderna ger förhoppningsvis moraliskt stöd till de som har nära och kära i vad som av tidigare fångar beskrivs som Etiopiens värsta fängelse, Kalityfängelset.

I juni 2011 åkte Johan Persson och Martin Schibbye över den etiopiska gränsen från Somalia och följde med rebellgruppen ONLF in i Ogaden-regionen. De var där för att ta reda på huruvida oljebolagen som var verksamma i regionen bidrog till dess tillväxt genom arbetstillfällen och andra investeringar, eller om det var som flyktingarna de hade intervjuat berätade. De hade hört många historier om hur oljebolagens närvaro i området förvärrade en redan ohållbar situation genom att bolagen krävde skydd mot rebellstyrkor av regeringen. Det sades att militären i sin tur tömde regionen på folk genom att bränna byar samt mörda och driva invånarna på flykt.

Livet utan yttrandefrihet

Efter några dagars utmattande vandring i öknen blev de både skottskadade och tillfångatagna av etiopisk militär. I fängelset försökte de båda journalisterna sedan få dagarna att gå i mer än ett år. De var ständigt uppmärksamma på att inte säga fel saker till fel person och till slut pratade de knappt om viktiga frågor alls, bara om triviala vardagssaker. I det smutsiga, trångbodda och farliga Kality var det allra värsta för Johan Persson och Martin Schibbye att leva utan yttrandefrihet.

– Tänk om jag säger något om presidenten i sömnen, berättar Martin Schibbye att han kunde tänka.

Alla brev de fick censurerades av polisen, men även om texten i de brev som kom fram var oläslig så visade de ändå att journalisterna inte var bortglömda.

Fortfarande i fängelset

Johan Persson berättar att det har varit terapeutiskt att skriva om sina erfarenheter i boken 438 dagar, som de nu har publicerat.

– Vi har liksom suttit i fängelse i ett år till. Den bästa boken är inte skriven än. Den finns i Kality och i våra anteckningsblock, säger Martin Schibbye.

Martin Schibbye och Johan Persson i fångenskap
Det syns fortfarande en stark glöd och energi hos Martin Schibbye och Johan Persson. När de i oktober 2013 besöker Umeå stadsbibliotek har de fortsatt återuppleva sin tid i fängelset genom att först skriva om och sedan och resa runt och tala om den.

Materialet i boken bygger delvis på massor av anteckningar som de lyckades smuggla ut från fängelset med hjälp av släktingar och vänner. De filmer som har visats i media och som finns att se från tillfångatagandet och som dokumenterar andra händelser i Ogaden, kan vi ta del av tack vare en av Ogadens presidents närmaste män, Abdullahi Hussein. Han flydde från Etiopien med både eget och andras filmmaterial som han hade samlat på sig som presidentens förtrogne.

Journalister betraktas som terrorister

Martin Schibbye och Johan Persson har haft lång tid på sig att försöka förstå varför just de hölls kvar i fångenskap så länge. Tidigare var det ofta så att journalister som olagligt tog sig in i Etiopien blev utslängda efter bara några veckor, berättar de.

Efter några veckor i en cell fick de ett brev insmugglat i en tändsticksask från en journalist i kvinnofängelset bredvid.

– Vi insåg att vi hade hamnat i något som var större än oss själva, säger Martin Schibbye.

– Självklart var regimen i Addis Abeba väldigt nervösa för den arabiska våren och revolutionära demokratiska vindar som blåste, säger Johan Persson.

De förstod att det hade gjorts en stor insats mot alla möjliga sorters oliktänkare och motståndare till regimen. Det här handlade inte bara om två svenska journalister som hade gripits i öknen. I fängelset satt bland annat många andra journalister, lärare och imamer, som med sina åsikter hade upprört Etiopiens ledare.

Tyst diplomati

Rättsprocessen mot dem blev långdragen. Först skulle de bestämma sig för att antingen överklaga den fängelsedom på elva år som avkunnades mot dem för terrorism, eller acceptera domen och sedan söka nåd. Det innebar mycket tassande på tå från journalisterna själva, diplomater och svenska politiker och blev en långdragen lektion i internationell realpolitik.

– Den etiopiska regimen anser inte att det finns en konflikt i Ogaden. Bara ordet "konflikt" skulle kunna uppfattas som kritik i rättssalen, berättar Johan Persson.

Budskapet "vi är bara journalister" som de länge försökte förmedla till makthavarna visade sig vara provocerande, istället för att ge dem skydd.

Omslaget till boken 438 dagar
– Det är svårt att hantera i huvudet, när de hela tiden skriker åt en att man är en terrorist, fortsätter Johan Persson.

Eftersom censuren i fängelset var så hård, var det svårt för dem att få en uppfattning om vad folk hemma i Sverige och i resten av världen egentligen visste om deras situation.

– Hur ska någon kunna tro på mig och Johan när vi berättar det här tänkte jag, berättar Martin Schibbye.

Läs boken och se dokumentären

Martin Schibbye är skrivande journalist och Johan Persson fotograf, men arbetet med boken 438 dagar har de delat lika på. Johan Persson liknar sitt eget skrivande vid en deg som Martin Schibbye har bakat ut och gjort bröd av, som han sedan själv har fått tillbaka och lagt sista handen vid.

I boken kan du läsa om Johan Perssons och Martin Schibbyes tid i Etiopien. De berättar om de brott som regimen begick mot dem och mot den egna befolkningen, om kampen för att bibehålla dagliga rutiner i fängelset och om många av de människor som fortfarande sitter kvar i Kalityfängelset.

Dokumentären Diktaturens fångar kan du se på SVT Play till den 12 januari 2014 (länken öppnas i ett nytt fönster.) Den är baserad på de filmer som Abdullahi Hussein riskerade sitt liv för och på hans eget och de svenska journalisternas vittesmål.

Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Foto: Anna Östman, 438dagar.se, Magnus Bergström (förstasidan)

 

Regionen Ogaden tillhör Etiopien, men invånarna där är etniska somalier. Både i Etiopien och Somalia har oroligheter och emellanåt både krig mellan staterna och inbördeskrig pågått i vågor sedan 1960-talet. Det demokratiska styre som infördes i Etiopien 1991 har under åren blivit mer och mer auktoritärt och Somalia har inte haft en central regering sedan 1991. Där styr klaner och deras miliser över sina respektive områden med egna lagar och rättsväsende.

Realpolitik är en verklighetsanknuten, pragmatisk politik till skillnad från renodlat ideologisk politik. Realistiska resultat är viktigare än moraliska eller ideologiska principer. Det kan anses vara en synonym till kompromissvillig politik, eftersom kompromisser ofta är en grundförutsättning för att uppnå resultat.

 1. Affärer i blod och olja

  Undertitel: Lundin Petroleum i Afrika
  Av: Lundell, Kerstin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Ekonomi och näringsliv
  Finns som: Bok
 2. Afrika

  Undertitel: framtidens kontinent
  Av: Dowden, Richard
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok
 3. Djurens gård

  Undertitel: en saga
  Av: Orwell, George
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1983
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Glöm att ni har en dotter

  Undertitel: [dokumentärroman]
  Av: Gregory, Sandra
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Män som hatar kvinnor

  Av: Larsson, Stieg
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Natt klockan 12 på dagen

  Av: Koestler, Arthur
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1941
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 7. Den femte kvinnan

  Undertitel: [kriminalroman]
  Av: Mankell, Henning
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Skönlitteratur
  Finns som: Bok
 8. Svinalängorna

  Undertitel: roman
  Av: Alakoski, Susanna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 9. Brobyggarna

  Av: Guillou, Jan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 10. Mio, min Mio

  Av: Lindgren, Astrid
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 11. Just kids

  Av: Smith, Patti
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Musik
  Finns som: Bok
 12. Att ha och inte ha

  Av: Hemingway, Ernest
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1939
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 13. Den gamle och havet

  Av: Hemingway, Ernest
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 14. En dag i Ivan Denisovitjs liv

  Av: Solženicyn, Aleksandr Isaevič
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1983
  Klassifikation: Slavisk och baltisk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 15. Processen

  Av: Kafka, Franz
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
  Finns som: Bok
 16. Processen

  Av: Kafka, Franz
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
  Finns som: Bok
 17. Brev från fängelset

  Av: Gramsci, Antonio
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 18. Räddningens öar

  Av: Charrière, Henri
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1980
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 19. 438 dagar

  Undertitel: vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar
  Av: Persson, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok

Brian och John

Skrivet av: Annika Winning

Vintern -93 var reste jag och min sambo runt i Chile under sex veckor. Efter det har jag försökt läsa alla reseskildringar därifrån som kommer i min väg. Därför kastade jag mig över Between extremes av Brian Keenan och John McCarthy (1999) när jag fick syn på den.

438 dagar

Av: Persson, Johan Tipsat av: Anna Östman

Det här är Johan Perssons och Martin Schibbyes uppmärksammade bok om hur de tillfångatogs och hölls fängslade av den etiopiska regimen. En bisarr berättelse som inte ens den mest kreativa av skönlitterära författare skulle kunna fantisera ihop.

Sanningssägaren Anna Politkovskaja

Skrivet av: Anna Östman

Anna Politkovskaja och många av hennes kollegor har offrat sin personliga säkerhet för att föra vidare vittnesmål om krigsförbrytelser och förföljelse i Ryssland. Ett land som formellt betecknas som en demokrati.

Från Bagdad till Umeå

Skrivet av: Hans Millgård

Ibland går det snabbt. Ofattbart snabbt. Om hur Världsbokdagen plötsligt gjorde skäl för namnet.