De bortglömda matdagarna

Potatis, kåldolmar och kladdkaka. Alla har de sina egna dagar. I våra kalendrar har maten många temadagar, instiftade av historiska eller kommersiella orsaker.

Kladdkaka med en bit borta
Året är fullt av temadagar som uppmärksammar ett specifikt område på något sätt. De flesta temadagar högtidlighålls på bestämda datum varje år, men det finns även temadagar som firas till exempel första veckodagen i en viss månad.

Internationellt och lokalt

Några av temadagarna är internationella, som Internationella kvinnodagen eller Alla hjärtans dag, medan andra är mer lokala. Exempelvis delar Färskpotatisens dag faktiskt datum med Sveriges nationaldag. Alla känner till Luciadagen, medan Kanelbullens dag inte uppmärksammas på samma sätt. Faktum är att det finns en mängd dagar som uppmärksammar mat men för den breda allmänheten är många av dem okända.

Spannmål och bakverk

Den 26 oktober firas Potatisens dag som instiftades av Potatisakademien. Genom att förära den historiskt kanske viktigaste svenska basvaran med en egen dag vill Potatisakademien sprida kunskap kring den så älskade knöl som hittade till Sverige under 1600-talet. Prova laga något nytt med potatis, eller varför inte läsa en bok om potatis? Goda exempel på potatisböcker är den roliga ungdomsbok Hur du stjäl en potatis av Cressida Cowell eller kokboken Potatis av Annica Triberg. Den sistnämnda innehåller många inspirerande potatisrecept.

Den 7 november behöver du inte ägna åt att fundera över vad du ska ta till fikat. Då är det nämligen Kladdkakans dag. Ursprunget till denna dag är oklart. Troligtvis har någon eller några helt enkelt konstaterat att kladdkaka är mumsigt värre och därför förtjänar en egen dag. Det bästa sättet att fira denna söta dag är förstås att baka sin egen kladdkaka. Prova gärna att baka en ny typ av kladdkaka. Antalet varianter av denna godbit är oändligt. Inspiration finner du i Kladdkakor och Fler kladdkakor av Maria Öhrn.

Fira kåldolmen på Historiska museet

En kalender med broccoli lagt på ett av datumen
Den 30 november är det Kåldolmens dag. Dagen uppmärksammas just då eftersom Karl XII stupade denna dag 1718 och det är tack vare honom och hans långa vistelse i Turkiet som kåldolmen kom till Sverige. Idag anses även kåldolmen vara en symbol för hur omvärlden influerar svensk kultur och det svenska samhället.

Kåldolmens dag firas sedan 2010 och är därför en relativt ny högtidsdag. Tidigare år har firandet av dagen ägt rum utomhus. I år äger firandet rum inomhus på Historiska museet i Stockholm, där det bjuds på gratis kåldolmar och kaffe. Har du ingen möjlighet att fira dagen i Stockholm kan du göra dina egna kåldolmar och bjuda nära och kära på en god middag. Recept på kåldolmar hittar du i bland annat Werner Vögelis husmanskost, en bok av mästerkocken själv.

Fler matdagar

Dessa tre dagar är bara exempel på högtider som få känner till. Nästa gång du inte vet vad du ska äta kan det vara läge att kolla upp vad just dagens datum har att erbjuda. Sammanställningar har gjorts på bland annat bloggen Matkick och på webbplatsen Temadagar.se (länkarna öppnas i nytt fönster).

Text: Aiste Ornataviciûtê, Ersbodabiblioteket
Foto: Photos.com

 

 1. Hur du stjäl en potatis

  Undertitel: av Hicke Hiskelig Halvulk III
  Av: Cowell, Cressida
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Potatis

  Undertitel: 50 läckra potatisrecept
  Av: Werelius, Björn
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok
 3. Kladdkakor

  Undertitel: nya och gamla favoriter för den chokladälskande hemmabagaren
  Av: Öhrn, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Mat och dryck
  Finns som: Bok
 4. Fler kladdkakor

  Av: Öhrn, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Mat och dryck
  Finns som: Bok
 5. Werner Vögelis husmanskost

  Undertitel: [tillbaka till rötterna med Werner Vögeli]
  Av: Vögeli, Werner
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok

Knölen som räddade Europa

Skrivet av: Hans Millgård

Potatisen är en härdig växt från Chile som kom att bli räddningen för många fattiga europeer under de senaste århundradena. Hans Millgård har förkovrat sig i litteratur och kultur runt den oansenliga knölen.

Mina bullar och andras

Skrivet av: Anna Sahlén

Kanelbullens dag? Varför inte kanelbullens vecka, eller år? Det omtyckta fikabrödet sprider glädje året runt.

Historiebok för kakälskare

Av: Harrison, Dick Tipsat av: Petra Mörtvik

I denna ovanliga bakbok får läsaren följa bakverkens historia ända från antikens något bristfälliga recept till dagens enorma utbud.

Nya smaker från Kina

Av: Huang, Ching-He Tipsat av: Anna Holmström

En ny receptbok för det kinesiska köket där de österländska och västerländska smakerna inspireras av varandra.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Aiste Ornataviciûtê den 27 november 2013