Cirkeln – svensk fantasy

Det händer nervkittlande grejer i den lilla bruksorten Engelsfors. Det händer nästan lika spännande saker för de två författare som skrivit om Engelsfors. Mats Strandberg och Sara Bergmark-Elfgrens Cirkeln har sålts till flera länder och ska bli film.

Bild på Sara Bergmark-Elfgren och Mats Strandberg
När Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg kom på idén till Cirkeln hade de inte en aning om att deras bokprojekt skulle få så stor uppmärksamhet redan innan den getts ut. Rättigheterna har hittills sålts till England, Tyskland, Italien, Danmark och Norge och det är redan bestämt att boken ska bli film.

Glada åt varandra

De säger båda att de är glada att de är två om allt som händer. När allt snurrar på snabbt runt omkring dem så kan de fortfarande fokusera på arbetet. Just nu arbetar de med bok nummer två i sin trilogi. Den heter Eld och kommer nästa år.

– Det är väldigt skönt att ha kommit igång med den redan, säger Sara Bergmark Elfgren.

– Ja, det är en väldigt trygg bubbla vi kan gå in i med den här cirkusen som har blivit runt Cirkeln, fortsätter Mats Strandberg.

De blev presenterade för varandra av en gemensam bekant som förstod att de två skulle tycka om varandra. När de sedan träffades kom de alltid in på projekt som de ville göra tillsammans. Några idéer förkastades, tills en dag på ett fik när de kom på att de skulle skriva en bok om häxor.

Om tonåringar och sociala roller

Bild på omslaget till boken Cirkeln
– Då föll allt på plats. Vi ville skriva om tonåringar och sociala roller på en skola, vem man är bakom dem och vad som skulle hända om de här personerna var tvungna att samarbeta, säger Mats Strandberg.

Cirkeln handlar om sex ganska olika tjejer som går på gymnasiet i en liten svensk ort. De är långt ifrån vänner men tvingas söka sig till varandra när det visar sig att en ondska som inte värjer sig för att döda dykt upp i deras hemstad.

Sara Bergmark Elfgren bestämde snabbt att det skulle bli tre tjocka böcker:

– Jag tycker ofta att den här typen av böcker är för korta. När man skriver fantasy tycker jag att man för det mesta vinner på att bygga upp en värld som man kan dyka ner i.

Skrev om karaktärer de saknat

Huvuddragen för trilogin kom de på på bara några fikatillfällen. Sara Bergmark Elfgren berättar att det var som att de gått och tänkt på det här under lång tid. När de skissade på karaktärerna plockade de drag från sig själva men identifierade också sådana personer som sällan fått utrymme i den här sortens litteratur.

– Vi använder oss av flera berättarperspektiv vilket också speglar bokens tema om sociala roller. Det är väldigt mycket i boken som bygger på att karaktärerna inte ser saker själva, säger hon.

En av bokens huvudpersoner, Anna-Karin, är mobbad och blir retad för att hon är fet. Hon känner sig tjock, men för den skull är det är inte säkert att hon är det, säger Mats Strandberg.

Har utgått från sig sjäva

– I många av de här böckerna är det tjejer som har huvudrollerna och de är ganska allmänna i sin personlighet just för att många ska kunna känna igen sig. Vi ville skriva lite mer utmejslade karaktärer. Det är tråkigt med författare som låser fast karaktärerna, säger Sara Bergmark Elfgren.

När de skrivit historien har de utgått från vad de själva gillar, försökt undvika sådant de inte tycker om, lyft sådant de saknat och lekt med förväntningarna. En strävan har också varit att skriva en bok som är rolig att läsa om. Där sådant som avslöjas längre in i berättelsen sprider ljus över saker som skildrats tidigare.

– Jag har skrivit den för någon som jag, jag försöker alltid göra det. Det här är en bok jag skulle vilja läsa. Det är en tonårsbok och den handlar om tonåringar, men jag älskar ju tonårsskildringar, säger Mats Strandberg.

Cirkeln ska bli film

Det är en så kallad crossover-bok, det vill säga en som kan läsas och uppskattas av olika åldrar.

– Om det ska bli en bra tonårsskildring tror jag man måste bottna i den själv, jag läste till exempel mina gamla dagböcker innan jag började skriva, säger Sara Bergmark Elfgren.

– En grej man måste komma ihåg är att inte slinka med fingrarna och bli ironisk över hur man sjäv var som tonåring, säger Mats Strandberg.

Cirkeln släpps den 15 april, Eld kommer 2012 och den avslutande Nyckeln kommer 2013. Men den första boken har redan nått stora framgångar. Sara Bergmark Elfgren som tidigare skrivit filmmanus kommer att vara involverad i arbetet med en filmatisering av romanen. Författarna själva är förvånade och glada över det stora intresset för boken.

– Det känns helt fantastiskt. Boken har ju inte ens kommit ut. Det är lite som en fånig dagdröm "Tänk om jag skulle skriva en bok och så skulle den komma ut i en massa länder", säger hon.

Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se
 

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

Har ni några boktips i samma genre som Cirkeln?
Sara: Vi gillar ju båda Suzanne Collins The hunger games, och du kan skriva The magicians av Lev Grossman på mig.
Mats: En bok som vi båda älskade när vi var i den åldern är Den hemliga historien. Den finns ju dessutom med i vår bok. Jag läser annars inte så mycket i den här genren utan har inspirerats av tv-serier som Twin peaks och Buffy och vampyrerna. En av mina bästa tv-serier är Mitt så kallade liv.
Vad använder ni som bokmärken?
Mats: Jag gör hundöron, det ska synas att en bok har blivit läst. Jag läser i badkaret också.
Sara: Det är jätteskönt om man lånar böcker av Mats, man behöver aldrig vara försiktig. Jag använder bokmärken, jag viker bara hundöron i böcker jag inte gillar.
Vilken bok skulle ni vilja hälsa på i:
Mats: Då skulle jag vilja kliva in i Den oändliga historien av Michael Ende.
Sara: Ja, inte The hunger games i alla fall. Jag säger The sandman av Neil Gaiman, även om det vore lite farligt och läskigt.

 1. Cirkeln

  Av: Strandberg, Mats
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Den hemliga historien

Av: Tartt, Donna Tipsat av: Anna Sahlén

En mörk och vacker historia om vänskap, liv och död på ett college i Vermont.

The Virgin Suicides

Tipsat av: Anna Östman

En sorglig historia i regi av Sofia Coppola, om hur föräldrars välmening kan vara minst sagt en björntjänst för överbeskyddade barn.