Charmiga tal och mystiska siffror

Från din inköpslista på mataffären till matematik och numerologi. Siffror styr precis som bokstäver våra liv och inspirerar även konstnärer, författare och filmskapare.

gammal bok med planeters namn i kalligrafi
Förutom världens olika alfabet så finns det också andra tecken som styr vår vardag. Siffror och tal beskriver och påverkar allt vi gör och både inom konventionell vetenskap och New age-rörelsen talas det om världen i siffror.

Den numerolog som författaren Lena Katarina Swanberg träffar i boken Förunderligt och märkligt, berättar att inom numerologin döps vi inte till ett namn av en slump. Hon beskriver en sorts livsbild för författaren, som påminner mycket om ett horoskop och förutsägbara händelser, ungefär som det som brukar läsas i tarotkort.

Med magi och med koppling till Bibeln påstås personliga egenskaper, med- och motgångar och livsåskådning kunna läsas ut. Siffrorna besitter enligt numerologin också karaktärsdrag, inte olikt stjärntecknen i zodiaken, och entalen representerar var sin himlakropp.

Under antiken beskrev Pythagoras de fyra elementens ursprung ur siffrorna och hur allt världsligt och gudomligt hängde ihop. Förutom sin banbrytande formel inom geometrin, var det han som utformade det system som idag används inom numerologin, när det så kallade namntalet ska räknas ut.

Matematik i film och tv

Inom populärkulturen ligger numerologin i skuggan av tarot, wicca och medium som spår i framtiden. Den amerikanska tv-serien Numbers handlar dock om siffror, men inte så mycket om mystiken som dess vetenskapliga motsvarighet matematiken. Här tar en FBI-agent hjälp av sin bror mattegeniet, och tillsammans räknar de ut hur de lättast kan hitta mördare och förhindra brott.

olika siffror på grön bakgrund
Talet pi har intresserat och inspirerat människor under flera tusen år. Om boken Pi – det fantastiska talet kan du läsa i boktipset här till höger. Under 1990-talet gav pi också upphov till Darren Aronofskys film om talet med samma namn. Huvudpersonen och talteoretikern Max Cohen ser världen i siffror. Han träffar både den chassidiske Lenny som studerar numerologi i Torahn och ett par aktiemäklare som visar stort intresse för de uträkningar som Max har gjort i sin dator. Mystiska saker börjar hända och Max misstänker att talen har att göra med den förlamande huvudvärk som ofta drabbar honom.

Matt Damon och Ben Afflecks oscarsbelönade film Will Hunting handlar om en ung vaktmästare på MIT-universitetet i Boston som visar sig ha en otrolog talang för matematik. Hans intresse för ämnet är inte lika stort, vilket en matematikprofessor sedan försöker få ändring på genom att engagera både sig själv och en psykologiprofessor att hjälpa den strulige Will Hunting att få ordning på sitt liv.

Naturens matematik

kulram med kulor i olika färger
Euklides var först med att beskriva "det gyllene snittet", eller "det gudomliga förhållandet" som det kallades av medeltida munkar. Det är ett matematiskt och geometriskt förhållande som sägs kunna återfinnas överallt i naturen, i såväl snäckskal och mineralkristaller som hos människan. Hur perfekta dessa förhållande är, varierar däremot i stor grad beroende på vem vi frågar.

Den arkitektur och konst som har baserats på det gyllene snittet sägs vara särskilt estetiskt tilltalande för människoögat. Däribland brukar skulpturen Venus från Milo, Leonardo da Vincis Mona Lisa och Piero della Francescas målningar nämnas.

Text: Anna Östman, Minabibliotek
Foto: Photos.com

 

 1. Cryptonomicon

  Av: Stephenson, Neal
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Flatland

  Av: Abbott, Edwin Abbott
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1986
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Fermats gåta

  Undertitel: så löstes världens svåraste matematiska problem
  Av: Singh, Simon
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Ekonomi och näringsliv
  Finns som: Bok
 4. Förunderligt och märkligt

  Undertitel: en resa genom New age i Sverige
  Av: Swanberg, Lena Katarina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Filosofins historia
  Finns som: Bok
 5. Morden i Oxford

  Av: Martínez, Guillermo
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Spansk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Against the day

  Av: Pynchon, Thomas
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 7. Konsten att räkna

  Undertitel: tankar om siffror och statistik
  Av: Gut, Allan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Matematisk statistik
  Finns som: Bok
 8. The mystery of numbers

  Av: Schimmel, Annemarie
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Bok- och biblioteksväsen
  Finns som: Bok
 1. Pi - det fantastiska talet

  Av: Blatner, David Tipsat av: Anna Östman

  Den här lilla boken ger läsaren, trots sin något röriga sidlayout, en nedkokad och lättläst sammanfattning av pi och dess historia.

 2. En gåtfull vänskap

  Av: Ogawa, Yōko Tipsat av: Sonja Viklund

  Den japanska författaren Yoko Ogawa berättar en enkel och vacker historia om vänskap, som lär oss att se tillvaron på ett nytt sätt.

Spännande kodknäckare

Skrivet av: Mats Enarsson

Hemligheter kittlar nyfikenheten. Det som är dolt ska en gång bli avslöjat. Vi lyfter fram några böcker om koder och kodknäckare.

Vill få bort tråkighetsstämpeln

Skrivet av: Jenny Eklund

Hur uppstår ett norrsken? Flyger den som blir skjuten verkligen bakåt? Och visste du att Einsteins teorier banade väg för GPS:en? Patrik Norqvist älskar att förklara vardagens fysik på ett lättbegripligt sätt.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Östman den 28 juli 2011