Bubblor, bild och text

Hennes svartvita noveller är flerfaldigt prisbelönade och nu har hon gjort en grafisk roman helt i färg. På Pilgatans bokcafé var intresset stort när Anneli Furmark visade upp och läste ur sin senaste serieskapelse.

Anneli Furmark Foto: Anna Östman
Konstnären och författaren Anneli Furmark tillhör Sveriges serie-elit. Hon har två gånger tilldelats Seriefrämjandets pris Urhunden och är tillsammans med Charlie Christensen den enda som fått priset vid mer än ett tillfälle. Det är hennes album Amatörernas afton och Jamen förlåt då som har prisats.

Stort intresse för nya romanen

Fiskarna i havet är hennes femte grafiska roman. Hjältinnan Helen sätter upp nya regler för sitt nya liv när hon flyttar till Bohuslän, vilka hon sedan successivt bryter. Alla utom en.

Det är trångt på Pilgatans bokcafé när Anneli Furmark läser och visar upp delar av den nya romanen. De stora bildprojektionerna och ljudet av hennes egen röst ger en ännu närmare relation till karaktärerna. Besökarna får också ta del av material från en skissbok daterad 1990.

– När jag väl har bestämt hur en person ska se ut så vet jag hur de pratar och vad de ska säga, berättar hon och visar tidiga varianter av en karaktär av vilken hon slutligen arbetat sig fram till det "rätta" utseendet.

Det gick upp ett ljus

Anneli Furmark föddes i Vallentuna men växte upp i Luleå och bor numera i Umeå. Hon målar mycket och är utbildad på konsthögskola, precis det som Helen i Fiskarna i havet strävar efter. Det som Anneli Furmark uppskattar mest med att jobba med grafiska romaner är kombinationen text och bild. När hon började blanda dessa förstod hon hur mycket inspiration och näring de kan ge varandra.

– Jag har skrivit för byrålådan innan jag började med serier. Det var en serieglödlampa som gick upp kan man säga. Man har så mycket frihet med både bilden, texten och bubblorna. Jag hörde Mats Jonsson prata en gång om hur lätt man förflyttar sig i tiden i serier.

Anneli Furmark menar att det är lätt att visuellt beskriva hopp i tiden när man har texten som komplement och att läsaren därför ofta accepterar detta utan att tveka.

– Jag kombinerar måleri och serier när jag jobbar. Nu är det inte vetenskapligt bevisat, men jag tror att arbete med händerna frigör tankar, för om jag inte ritar så kommer det inga textidéer.

Vardagens allvar

I förkovrandet av Anneli Furmark går tankarna till både Mats Jonsson och Daniel Ahlgren. Den förstnämnde på grund av dubbla känslor för det norrländska och den näste för att huvudkaraktärerna tillhör så många olika samhällsgrupper. Det allvar i vardagen som hon förmedlar återfinns även hos båda två.

– Fiskarna i havet är helt och hållet påhittad, förutom att själva miljön är väldigt upplevd. Jag brukar vara där ganska ofta. Det är ett landskap som är svårt att slita sig från.
Hon talar varmt om Bohuslän och ett av de budskap hon försöker förmedla i boken är hur välbeställda människor utifrån köper upp tomter och hus och att de bofasta inte har råd att stanna kvar när deras levnadskostnader höjs.

Fiskarna i havet omslaget
Anneli Furmarks tidigare produktion är till större delen svartvit, med enstaka kolorerade partier som exempelvis novellen Inland från Jamen förlåt då.

– Det här är den första serien som är gjord helt i färg med akvarell och gouache.

Tintin ett sorts ideal

– Om det är en bra serie så kommer man in i ett svep som man inte riktigt får när man läser romaner, tycker Anneli Furmark, som gärna läser annat seriematerial. Både svenskt, franskt och självklart belgiska Tintin.

– Tintin till exempel är en förebild för mig. Kombinationen av text och bild är så flytande där.

När igenkännandet i Fiskarna i havet avtar, byts det oftast bara ut mot en uppfriskande aha-upplevelse. Och trots att serierna nästan aldrig är speciellt självbiografiska så känns karaktärerna som tagna direkt ur verkligheten.

Text och foto: Anna Östman, Minabibliotek.se

Besök Anneli Furmark på hennes egen sajt
Läs mer om och av Anneli Furmark hos Kartago förlag

  1. Jamen förlåt då

    Av: Furmark, Anneli
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Tecknade serier
    Finns som: Bok
  2. Amatörernas afton

    Av: Furmark, Anneli
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2004
    Klassifikation: Tecknade serier
    Finns som: Bok
  3. August & jag

    Av: Furmark, Anneli
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Tecknade serier
    Finns som: Bok
  4. Tant Oro slår en signal

    Av: Furmark, Anneli
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2003
    Klassifikation: Tecknade serier
    Finns som: Bok
  5. Allt jag rör vid försvinner

    Undertitel: en antologi med serienoveller
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Tecknade serier
    Finns som: Bok
  1. Fiskarna i havet

    Av: Furmark, Anneli Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

    Helen Larsson bläddrar i gamla dagböcker och minns tiden som ung sökande konststudent i början på 1990-talet.