Brutal och ångande country noir

"Gruvarbetare och astronauter har mycket gemensamt. De tar sig till ställen där inga människor varit förut och båda lämnar jordens yta."

TawniODell.jpg
Citatet ovan kommer från Kära syster, skriven av Tawni O’Dell, en författare som på ett levande och realistiskt sätt skildrar gruvarbetarlivets villkor och trasiga familjerelationer på USA:s baksida.
 

Gruvarbetet som metafor

Spelplatsen för Tawni O’Dells böcker är kolgruvedistriktet i västra Pennsylvanias bergstrakter i USA. De människor som befolkar hennes romaner är präglade av landskapet och gruvnäringen som de alla direkt eller indirekt är beroende av för sitt uppehälle.
 
Det hårda slitet nere i gruvorna och den utsatthet som arbetarna och deras familjer lever i på grund av arbetets risker påverkar hela tillvaron. Samtidigt blir gruvan en metafor för de begravda familjehemligheter som människorna gör vad de kan för att dölja, och som kommer i dagen när gruvor läggs ner eller helt enkelt faller sönder.
 
På olika sätt försöker människorna i dessa ”white-trash”-miljöer hantera sin utsatthet och sina hårda livserfarenheter. O’Dell väjer varken för alkoholmissbruk, barn- och hustrumisshandel, incest, mord eller andra dysfunktionella beteenden som till synes ofta frodas i de miljöer som hon beskriver. Samtidigt finns i hennes böcker både humor och värme.
 
Människorna lever i hennes böcker med en kluvenhet mellan stoltheten över det egna arbetet, föraktet gentemot arbetsgivarens cynism och girighet och de människor som inte vill se vad det innebär att som gruvarbetare leva och arbeta utlämnad åt naturens krafter.
 

Psykologisk realism

Tawni O'Dells litterära stil har kallats "brutal och ångande country noir". Jag skulle nästan vilja kalla henne en modern amerikansk arbetarförfattare, även om hon själv inte arbetat i gruvindustrin. Hennes skildringar är starkt färgade av arbetarklassens erfarenheter och värderingar. Det råder inget tvivel om var hennes sympatier ligger. Miljöskildringarna är mästerliga och hon kommer innanför skinnet på sina huvudpersoner.
 
Det är en psykologisk realism av ett slag som gör att man nästan blir övertygad om att det måste vara självbiografiskt.
 
Hennes böcker kan också beskrivas som ett slags psykologiska thrillers. Det ligger alltid minst en hund begraven i hennes romaner, ofta ett dödsfall eller något annat brott som är ouppklarat. Medan personerna kämpar med att hålla sina demoner i schack, krackelerar ytan sakta men säkert tills de gömda sanningarna slutligen ligger blottlagda.
 

Tre böcker hittills

Tawni O’Dell (1965- ) är född och uppvuxen i en arbetarfamilj i gruvdistrikten i västra Pennsylvania. Hon utbildade sig till journalist vid Northwestern University i Chicago och arbetade flera år som reporter på olika tidningar. Nu bor hon tillsammans med man och två barn utanför Chicago och försörjer sig som författare på heltid.
 
Hon har hittills kommit ut med tre böcker: Hon gjorde succé med debuten Avvägar (på svenska 2002) som bland annat lanserades i Oprah Winfreys bokklubb och just nu är på väg att filmatiseras. Ett par år senare kom Ivans återkomst (svensk översättning 2004) och därefter Kära syster (på svenska 2008). Hennes böcker har översatts till åtta språk och publicerats i 20 länder.
 
Text: Astrid Wolff Feychting, Tegsbiblioteket
 
Foto: Marion Ettlinger
 
Tawni O'Dell - Books by and Official Site for author Tawni O'Dell

 
 1. Kära syster

  Undertitel: roman
  Av: O'Dell, Tawni
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Ivans återkomst

  Av: O'Dell, Tawni
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Avvägar

  Av: O'Dell, Tawni
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 1. Avvägar

  Av: O'Dell, Tawni Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

  Sedan hans mor dömts för mord på fadern är nittonårige Harvey ensam försörjare för sig och sina småsystrar.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Astrid Wolff Feychting den 10 november 2008