Brott ur verkliga livet

Författaren Karin Alfredsson fick idén att förklä berättelser om utsatta kvinnor till spänningsromaner för att nå fler läsare. Här berättar hon om vad som driver henne och om ett nytt världsomspännande projekt.

Bild av författaren Karin Alfredsson på Ersbodabiblioteket 2011.
– Jag har alltid styrt mig själv till reportage, artiklar, verkligheter där kvinnor varit inblandade. Var jag än är i världen börjar jag registrera kvinnorna, säger Karin Alfredsson vid ett besök på Ersbodabiblioteket i Umeå.

Ville nå de oinsatta med en deckare

Som journalist har hon jobbat mycket i södra Afrika. Med tiden blev hon allt mer upprörd över den katolska kyrkans roll i området. Offentliga kondombränningar, fördömande av aborter och spridning av gravt felaktig information gällande hiv-smitta fick henne att agera.

– Jag blev väldigt arg, jag blev aktivist och började skriva debattartiklar. Efter att ha skrivit för Sidas tidning och i RFSL:s skrifter undrade jag hur jag skulle nå även de oinsatta. Då kom jag på idén med en spänningsroman; att maskera verkligheten i deckarform.

Hennes första bok blev 80 grader från Varmvattnet. Karin Alfredsson säger att en del uppfattar det som en lite underlig titel, men inte de som bor i Västerbotten. Där vet många att Varmvattnet är namnet på en by, faktiskt flera. Den i boken namngivna byn ligger i Vindelns kommun.

Allt väsentligt i böckerna har hänt

80 breddgrader söderut från Varmvattnet finns Lusaka i Zambia där huvudpersonen i Karin Alfredssons bokserie, läkaren Ellen Elgh, befinner sig för att forska. Men hon struntar i sin avhandling när en ung kvinna hoppar framför ett tåg. Kvinnan var gravid med sin lärare och såg ingen annan utväg än döden, trots att hon jobbade tillsammans med Ellen som är specialist i gynekologi och obstetrik.

Ellen blir varse att det finns mer akuta problem att ta itu med och börjar smuggla in abortutrustning till landet och utbilda "barfotabarnmorskor".

Bild på omslaget till boken 80 grader från Varmvattnet
– Allt väsentligt som händer i mina böcker skulle kunna ha hänt eller har hänt. De viktiga sakerna är sanna. Den afrikanska kvinnan som tar livet av sig har funnits, säger Karin Alfredsson.

80 grader från Varmvattnet fick deckarakademins debutantpris 2006 och nådde in i spänningshyllorna med besked.

Deckare eller inte?

– Att jag fick priset var ett erkännande som betydde en del i förhållande till deckarvärlden. Å andra sidan har det inneburit ett problem. Det finns en ganska stor grupp som säger "Jag läser aldrig deckare" som kanske missar mina böcker.

Karin Alfredsson säger dessutom att hon numera inte kvalar in i deckargruppen heller.

– Jag skriver samhällsberättelser med ett spänningsmoment och hamnar lite mellan stolarna. Om jag istället kunde sitta på två stolar vore det bra, tycker hon, och önskar att bokhandlar och bibliotek kunde ställa hennes böcker både bland deckare och vanlig skönlitteratur.

Vågar skildra kontroversiella ämnen

Hennes andra bok Kvinnorna på tionde våningen handlar om prostitution och barnhandel i Vietnam. Karin Alfredsson har själv bott i landet och tillhör "Vietnamgenerationen", de som engagerade sig för den lilla nationen som slogs mot en övermakt. Att hon valde Vietnam som miljö var för att hon kände till landet och att könsrollerna där fortfarande är traditionellt konfucianistiska.

– Vietnam är inte ett av de sämsta länderna för kvinnor att leva i, inte alls. Men historien ville berättas, säger hon.

Den tredje romanen Klockan 21.37 handlar om Polens utveckling till ett land med mycket stark konservativ katolicism där synen på sexualitet har förändrats betydligt de senaste åren.

– Den förre påven Johannes Paulus II betydde mycket för den förändringen. Han var en, även med katolska mått mätt, väldigt konservativ person.

Det är inte helt oproblematiskt att skriva om kontroversiella ämnen. Klockan 21.37 orsakade debatt i Polen. Karin Alfredsson uppgavs ha förtalat påven och vara helt ute och cykla. Det påpekades att boken var illa skriven och rena personangrepp förekom också. Själv säger hon att hon lutar sig mot ett citat av Astrid Lindgren. Att det finns saker vi måste göra fastän vi är rädda. "Annars är man ingen människa utan bara en liten lort."

Sydasien sämsta stället för kvinnor att växa upp på

– När jag skulle välja ett land för Den sjätte gudinnan kändes det naturligt att välja Indien. Det sämsta stället i världen för en kvinna att växa upp på är Sydasien; Indien, Pakistan, Bangladesh. Många gånger får de inte ens växa upp.

En kulturell syn på flickor som mindre värda, starkt påtryckt av ett hemgiftssystem som sprider sig nedåt i klasserna, leder till ett kvinnounderskott som föder allt mer våld, berättar Karin Alfredsson.

– En av de vanligaste dödsorsakerna bland unga kvinnor är "köksbränder". Och visst kan det någon gång vara en olyckshändelse när en sari fattar eld på spritköket. Men ibland är det inte en olyckshändelse. Indien har en ganska bra lagstiftning på de flesta områden men det hjälper inte. Med byråd som bestämmer och en poliskår som är korrupt är hela rättssystemet underminerat.

Nytt manus och webbplats om mäns våld mot kvinnor

Bild av författaren Karin Alfredsson när hon rättar sitt manus
Förutom att arbeta med manuskriptet till sin femte bok, där Ellen Elgh kommer befinna sig i Dubai jobbar, Karin Alfredsson med ett nytt projekt tillsammans med Linda Forsell och Kerstin Weigl.

– Jag hittade en uppgift jag inte sett förut. Världsbanken hade gjort en global hälsoundersökning och där framkom att mäns våld mot kvinnor dödar och skadar lika många kvinnor mellan 15 och 44 år som cancer gör. Och vad används resurserna till? Ja, inte är det mäns våld mot kvinnor.

Autentiska fall från hela världen

Under namnet Dödsorsak: kvinna kommer dessa tre personer att skapa en internationell webbsida som uppmärksammar problemet genom tio autentiska fall från hela världen.

Offer för bland annat hedersvåld, könsstympning och drogkrig kommer att bli namngivna och få sina berättelser uppmärksammade. Karin Alfredsson och hennes kollegor har redan varit i Pakistan, Egypten och Mexiko. I mars står Sydafrika på agendan och sedan ska de till USA, Sverige, Spanien, Brasilien, Ryssland och Kongo.

Webbplatsen skapas på svenska och engelska till att börja med, sen ska den förhoppningsvis översättas till arabiska och spanska också. Där kommer finnas en miniutställning som kan skrivas ut och användas i opinionsbildning. Webbplatsen kommer att lanseras 2012 vid en stor internationell kongress för kvinnojourer, i Washington D.C. Men redan nu går det att följa arbetet i en blogg på sidan.

Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se

 1. 80° från varmvattnet

  Undertitel: [thriller]
  Av: Alfredsson, Karin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Kvinnorna på 10:e våningen

  Undertitel: [en dokumentärthriller]
  Av: Alfredsson, Karin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Klockan 21:37

  Av: Alfredsson, Karin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Den sjätte gudinnan

  Av: Alfredsson, Karin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Läs om Karin Alfredssons böcker

Kvinnorna på 10:e våningen

Av: Alfredsson, Karin Tipsat av: Birgit Lindgren

"Allt som är viktigt är sant" säger författaren Karin Alfredsson. Allt i boken känns viktigt och efter att ha läst den så hoppas jag nästan att allt inte ska vara sant.

Klockan 21:37

Av: Alfredsson, Karin Tipsat av: Maja Samuelsson

Tredje boken om barnmorskan Ellen Elg som brinner för att hjälpa världens kvinnor.

Den sjätte gudinnan

Av: Alfredsson, Karin Tipsat av: Gith Kvarnström

En ljudbok bra inläst av Katarina Ewerlöf. Karin Alfredsson fortsätter i sin nya bok att beskriva kvinnors utsatta situation i världen.