Brian och John

Vintern -93 var reste jag och min sambo runt i Chile under sex veckor. Efter det har jag försökt läsa alla reseskildringar därifrån som kommer i min väg. Därför kastade jag mig över Between extremes av Brian Keenan och John McCarthy (1999) när jag fick syn på den.

Between extremes
Det var verkligen en fängslande bok, med färgstarka beskrivningar av landet och människorna så som de två författarna upplevde det. Men ännu mer fascinerande var den bild som sakta växte fram av relationen mellan dessa två män, och bakgrunden till deras djupa vänskap.
 
Redan i prologen får man reda på förhistorien till resan. Vi befinner oss i Beirut, i ett litet rum med två madrasser på golvet. Brian och John är uppenbarligen fångar. Brian läser i ett gammalt band av Encyclopedia Americana, John röker. En vakt kommer med deras spartanska middag, och de småpratar medan de äter. Jargongen dem emellan är rå, men hjärtlig.

De bollar ord och tankar mellan varandra. De försöker dra sig till minnes vad de läst och hört om Patagonien och Chile. Brian läser lite igen. Plötsligt stöter han på en artikel om jakar. Om jaken passar bra i Tibet borde den göra det i Patagonska Anderna också... En jakfarm i Patagonien! - "We look at each other, pondering the possibilities, silently sharing the relization that one day we must go there. But ther's no denying our present situation. Whatever our dreams, Patagonia might as well be a million miles away. For the moment at least, we are not going anywhere."
 
Boken är uppbygd av stycken - ibland bara några rader, ibland flera sidor - varannat skrivet av Brian Keenan, varannat av John McCarthy. Läsaren kommer dem båda inpå livet under deras färd från Arica längst i norr ända ner till Eldslandet - Tierra del Fuego. De är två färgstarka personligheter, som uppenbarligen känner varandra utan och innan, och har lärt sig att respektera varandras egenheter.
 
Under läsningens gång blev jag mer och mer nyfiken på vad de båda egentligen hade varit med om i Beirut många år tidigare. Jag sökte på de båda författarnas namn i bibliotekets katalog, och fann På andra sidan regnbågen av John McCarthy och Jill Morrell (1994).
 
Det visade sig vara Johns berättelse om hur han, redaktör på ett engelskt nyhetsbolag och på tillfälligt uppdrag i Beirut, blev kidnappad och fängslad och hur han överlevde över fem år i fångenskap. Strax före sin egen kidnappning gjorde han ett reportage om den nyligen kidnappade irländske universitetsläraren Brian Keenan!

Det är också hans fästmö Jills berättelse om sin kamp för att få John fri, en kamp som växer till en riktig folkrörelse. Här får man fängslandet satt i sitt världspolitiska sammanhang. John och Brian var bara två av många europeer och amerikaner som satt som gisslan under denna period (1986-91). John var den som släpptes sist, enligt boken på grund av Margaret Thatchers vägran att förhandla om gisslan. Men i centrum i boken står ändå den personliga synvinkeln. Vad händer med människor som står varandra nära, under en så här lång, ofrivillig separation, när man under långa tider inte ens vet om den man älskar lever eller är död?
 
An evil cradling
Men jag saknade Brians historia. I Between extremes framgår att han har skrivit en bok som heter An evil cradling (1993), och den visade sig vara just det jag sökte. Den är också den allra mest gripande av dessa tre böcker. Brian Keenan är en skicklig författare. Hans skildring av förhållandena i de olika, ofta improviserade, cellerna han, under större delen av tiden tillsammans med John, förvarades, är oerhört stark. Brian har ett helt annat temperament än John. Han håller styvnackat på sin värdighet, vägrar låta sig hunsas av sadistiska vakter och råkar många gånger illa ut på grund av det. Men det är hans sätt att överleva mentalt.
 
Engagerande är också beskrivningen av hans irländska bakgrund, som arbetarbarn i Belfast, så olik Johns övre medelkassuppväxt.
 
 
Text: Annika Winning, Umeå stadsbibliotek
  1. An evil cradling

    Av: Keenan, Brian Tipsat av: Annika Winning

    Under perioden 1986-91 kidnappades många europeer och amerikaner i Libanon och hölls som gisslan, en del av dem i flera år. Den irländske universitetsläraren Brian Keenan var en av dem.