Boktips för hängmattan och lusthuset

Elenor Lindberg på Vännäsby bibliotek har satt ihop en lista på böcker hon inte hunnit med under året och ser fram emot att läsa i sommar. Läs och inspireras av hennes val.

Hängmatta och böcker utomhus
Äntligen är sommaren här och jag kommer att få tid att sätta tänderna i alla de böcker jag längtat efter att läsa, men inte hunnit med. Listan är lång och böckerna tjocka.

Jag har det bästa stället av alla att läsa på. Vårt underbara lusthus där vi tillbringar hela somrarna. Är vädret bra och solen lyser, står dörrarna på glänt och man hör hur vinden susar i träden och fåglarna kvittrar utanför. Regnar det så smattrar det så rofyllt mot taket. Alla trivs där, såväl folk som fä.

Gone girl av Gillian Flynn har jag haft hemma i omgångar. Boken har fått fantastiska recensioner och jag gillade verkligen hennes förra bok Mörka platser. Men 556 sidor har varit ungefär 300 för många för mig i vår. Nu ska jag äntligen ta reda på varför alla verkar älska denna bok.

Levande och döda i Winsford av Håkan Nesser. Jag jobbar på ett integrerat folk- och skolbibliotek och vi har en läsande lärarkår i skolan. En av lärarna tipsade mig om denna bok som jag tror kommer att passa mig som handen i handsken. Den utspelar sig till stor del på en engelsk hed, där huvudpersonen går långa promenader med sin hund. I tillbakablickar får vi reda på orsakerna till att hon befinner sig där.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. Jag älskar allt som Majgull Axelsson skriver. Hon har en förmåga att verkligen skärskåda mänskliga relationer. Hon tittar på hur och varför vi beter oss som vi gör mot varandra och mot oss själva. Hennes senaste bok handlar om ett avgörande val som blir till en livslögn.

Omslaget till Agaat av Marlene Van Niekerk
Agaat av Marlene van Niekerk. I sommar ska jag läsa ut denna bok. Jag vet redan att jag tycker om den. De första 100 sidorna var fantastiska, men sedan var lånetiden slut och jag hade drygt 600 sidor kvar. Detta kommer att bli min första sommarbok i år.

En ond liten handling av Elizabeth George. Av någon anledning blir Elizabeth Georges böcker tjockare och tjockare för varje år. Jag är inte riktigt överens med henne om att kvaliteten ökar i paritet med antalet sidor. Men trots detta är jag ett riktigt Lynley- och Havers-fan och kan inte tänka mig att hoppa över någon av hennes böcker.

Barnmorskan av Katja Kettu. Oj, vad man kan lära sig mycket av skönlitteratur. Jag har precis läst klart Sofi Oksanens När duvorna försvann som behandlar tiden under och efter andra världskriget i Estland. En mycket bra bok som ni bör läsa om ni inte redan gjort det. Barnmorskan handlar om samma tid, men utspelar sig i Finland. Det är en bok om vad som händer när kärleken vägrar att följa den politiskt korrekta vägen. Jag hoppas och tror att den är lika bra som Sofi Oksanens bok.

Omslaget till Barnmorskan av Katja Kettu
Snöbarnet av Eowyn Ivey. En blandning mellan saga och verklighet har den kallats. En av mina trogna låntagare gillade den så mycket att hon köpte den efter att ha läst bibliotekets exemplar. Hon ville ha den hemma så att hon kunde läsa om den när hon hade lust. Det kan man kalla ett gott betyg!

De osynliga av Stef Penney. Här har vi återigen en bok som åkt med mig i väskan fram och tillbaka från jobbet och hem. Stef Penneys prisade debutroman, I vargars följe, utspelar sig i Kanada på 1800-talet. I den nya boken befinner vi oss i södra England på 1980-talet. Vi får följa en romsk familj och en detektiv vars försök att klara upp mysteriet med ett försvinnande varvas med en liten pojkes reflektioner över det som sker. Jag tror att den är jättebra!

Listan kan göras ännu längre, men ska jag ha någon chans att hinna med är det nog bäst att jag slutar nu. Jag önskar er alla en riktigt god lässommar!


Foto: lainea/Istock/Thinkstock
Puffbild: anyaberkut/Istock/Thinkstock

 

  1. Gone girl

    Av: Flynn, Gillian
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Bok
  2. Levande och döda i Winsford

    Undertitel: roman
    Av: Nesser, Håkan
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  3. Agaat

    Av: Van Niekerk, Marlene
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2012
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från nederländska
    Finns som: Bok
  4. En ond liten handling

    Undertitel: [ett nytt fall för Lynley och Havers]
    Av: George, Elizabeth
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2014
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Bok
  5. Barnmorskan

    Av: Kettu, Katja
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från finska
    Finns som: Bok
  6. Snöbarnet

    Av: Ivey, Eowyn
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Bok
  7. De osynliga

    Av: Penney, Stef
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Bok

Sommar och värme i böcker

Skrivet av: Anna Sahlén

Varmt ute, varmt inne, varmt i boken. Här har vi samlat tips på böcker där värmen eller sommaren spelar en stor roll.

Tema sol, värme och öken

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Ödslighet, storslagen natur, kameler, kärlek och passion. Vicky Uhlander har sammanfattat en diskussion med Annalena Hedman om böcker och film på temat öken och hetta.

Midsommar – en nygammal tradition

Skrivet av: Maud Sandström

Växter med stark läkekraft, majstång, sill och jordgubbar. Midsommar är en av de mest traditionsrika högtiderna vi firar.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Elenor Lindberg den 20 juni 2014