Med böcker som anledning att träffas, prata och äta

Böcker blir bättre när man pratar om dem. Det menar i alla fall bokcirkeln "Bokklubben" i Vindeln. Sedan 2009 träffas de regelbundet för att diskutera, inspirera och läsa högt för varandra.

Illustration av böcker och händer runt ett bord
Bild: ssstocker/Bigstock
"Gör det inte för omständligt" är ett av Bokklubbens bästa tips till andra som går i bokcirkeltankar. Vindelns bokklubb bildades för åtta år sedan av tre lässugna pedagoger på Renforsskolan. Sedan dess har gruppen utökats med fem nya deltagare och de har börjat träffas mer regelbundet.

I stället för att alla läser samma bok till varje tillfälle enas gruppen om ett gemensamt tema. Utifrån det väljer varje deltagare en bok att läsa och berätta om för de andra.

– Vår bokklubb kör teman, till exempel fantasy, dystopier, biografier, författare från olika länder med mera. Vi bevakar författarbesök i Vindeln och även andra tillställningar då vi kan få boktips, säger Ingela Windelius, en av medlemmarna.

Hemligt bokval

Eftersom alla läser olika böcker handlar träffarna främst om att tipsa varandra och att hitta spännande ingångar till samtal om de olika teman som gruppen har valt. Det finns ingen uttalad samtalsledare, men däremot brukar träffarna gå till på ungefär samma sätt varje gång.

– En vanlig bokträff för oss ser ut så här: vi träffas på Ica och köper maten tillsammans, någon har tagit med sig en flaska vin och vi går hem till någon av dem som bor närmast. Först äter vi och pratar om allt som har hänt sen sist och sedan är det någon som säger "Jag kan börja", och så startar vi bokpratet laget runt. Fram till dess är det hemligt vilken bok var och en har valt, säger Ingela Windelius.

Omslaget till boken Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap
En bok som alla minns särskilt är Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer. Då var temat "läsa böcker". Annars är det mest diskussioner och reflektioner kring olika teman som fastnat.

Diskussionen kring David Lagerkrantz bok Det som inte dödar oss var också minnesvärd. Halva gänget hade läst Stieg Larssons böcker i Milleniumserien och andra halvan hade inte det. Frågor som författarens språk och känsla i att uttrycka sig var på tapeten.

– Det som är så bra är att ingen har "rätt", var och en har en läsupplevelse som aldrig kan vara "fel". Det är spännande att se vad vi hittat för vinkling. Ta temat "vin" till exempel; böckerna handlade om allt från alkoholism till hur man jobbar med vintillverkning. När vi hade "humor" dök det upp en bok om humor i koncentrationslägren och temat hälsa gav böcker som Charmen med tarmen och Hjärna Parkinson.

Har läst böcker de annars aldrig skulle tittat åt

– Det bästa med en bokklubb är gemenskapen. Oj så mycket skratt och nya tankar som utbytts! Vi har också fått oändliga boktips och läst böcker som vi aldrig skulle ha tittat åt! Vårt bästa tips till andra som vill starta en bokklubb är att man inte ska göra det för omständligt, ingen behöver stå och laga mat i timmar! Var inte heller för många deltagare, alla måste få hinna att prata om sin bok. Läs gärna teman, det ger så många nya boktips och nya vinklingar.

Mer än bara bokträffar

Bokcirkeln gör mer än att bara träffas och prata om böcker. Under åren har de hunnit med utflykter, litteraturvandringar och besökt författarsamtal tillsammans. De vill gärna inspirera andra bokcirklar att göra detsamma.

– Ja, gör gärna utflykter tillsammans, tipsar Ingela Windelius om. Vi har besökt Raggsjö i Torgny Lindgren-land, gjort studiebesök på Väven, deltagit i Read-treat med mera, säger Ingela Windelius. 

Read-treat arrangerades av Umeå stadsbibliotek då Katarina Kieri, Tove Alsterdal och Anna Sundström Lindmark berättade om sina böcker för en grupp intresserade under en helg.

– I sommar har vi som uppgift att läsa en novellsamling. Den 15 september, då står vi på Ica klockan fem och brinner av iver att få berätta om, eller läsa en novell, för varandra.

Boktips från Vindelns bokklubb

 1. Vänskap, böcker & mat

  Undertitel: inspiration och recept för bokcirkeln
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok
 2. Det som inte dödar oss

  Av: Lagercrantz, David
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Charmen med tarmen

  Undertitel: allt om ett av kroppens mest underskattade organ
  Av: Enders, Giulia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Allmän medicin
  Finns som: Bok
 4. Hjärna Parkinson

  Av: Råberg, Staffan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Nervsystemets sjukdomar och psykiska störningar
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Linnea Henrysson den 14 september 2017