Bokdisco på Sävarbiblioteket

En kul dag för fjärdeklassarna i Sävar med överrasknings-disco på bibblan.

Bokdisco-affisch
Ni kanske redan visste det, men att vara bibliotekarie är världens bästa jobb. En av mina sysslor är att ha bokprat för eleverna i mellanstadiet. Då brukar jag även passa på att peta in lite allmän bibliotekskunskap.

Ett roligt sätt att göra det på är att köra biblioteks-Jeopardy, men redan där märkte jag att jag visst börjar bli lite gammal. Barnen hade nämligen ingen aning om vad Jeopardy var, så jag fick raskt döpa om det till det något nutida "Biblioteksquiz".

Under den förra rundan jag gjorde detta med barnen, delade jag upp klassen i två lag som fick tävla mot varandra. Det skulle jag inte gjort. Många tyckte mycket var superorättvist och det slutade inte sällan med mörka blickar och minst ett par tårfyllda ögon.

Disco som morot

Hur skulle jag få klassen att arbeta tillsammans istället? Vi bestämde oss för att bjuda alla quizande fjärdeklassare på Bokdisco. Jag tog med mig en discokula hemifrån och min kollega fixade en spellista med populär musik tillsammans med sina barn. Vi klädde in en badbalja med folie och fyllde med popcorn, knåpade ihop en tipsrunda och slog in några paket till vinster innan vi öppnade dörrarna för närmare 60 förväntansfulla barn.

Barnen, som hade fått komma till bibblan under lektionstid, kunde inte tro att detta verkligen var skola. Ett visst tumult utbröt. Tolv påsar popcorn tog slut på tio minuter, en del satt och snackade, några läste, många gick vår tipsrunda. Ja ni förstår kanske, att vara bibliotekarie är verkligen världens bästa jobb.

Text: Malin Granberg, Sävarbiblioteket
Bild: Malin Granberg och Annika Kimmel

Fotocollage från bokdiscot

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Malin Granberg den 4 januari 2017