Bland långrumpor och stormyrar

Sommaren är definitivt slut, men livet är som tur är inte över. Här kommer tips på utflykter i närområdet som passar för härliga höstdagar med solsken och hög luft.

Utsikt från Hässingebergets topp

Utsikt från Hässingebergets topp.

Ett sätt att få semesterkänsla när semestertiden definitivt är över och vardagens grå lunk obönhörligen kastar sig över en är att göra kortare och längre utflykter. Packa fikakorgen och ge sig iväg till favoritställena. Eller välja dem som ligger i närheten av befintliga kaféer, till exempel Olofsfors, Mårdseleforsen eller Vindelforsarnas naturreservat.

Tips på guider

Vill man få lite hjälp att hitta utflyktsmål i närmiljön finns ett antal guider som är gratis eller som bara kostar några tior. Jag vill särskilt puffa för Utflyktsguide från kust till fjäll i Västerbottens län, utgiven 2009 av Länsstyrelsen Västerbotten och Utflyktskarta Umeå kommun. I den förra finns ställen med spännande namn som Långrumpskogen och Stockholmsgatorna listade med vägbeskrivning och korta fakta.

Flera närliggande utflyktsmålhittar du i Utflyktskartan, som har både karta och kort beskrivning. Beroende på avstånd kan man hinna med 1-3 platser per utflykt.

På cykelavstånd, om du bor på Umedalen-Backenområdet, finns Hässningsbergets naturreservat. Berget är 140 m högt och vägen upp till toppen är tydligt utmärkt. Det finns till och med soffor utplacerade längs vägen på strategiska platser. Väl uppe på toppen har man en fin utsikt mot Klabböle och Umeå.

Torsmyran och Långrumpsskogen

Mossbeklädd mark i Långrumpskogen

Mossbeklädd mark i Långrumpskogen.

Alla som åker E4 söderut från Umeå passerar Vägverkets parkering vid Torsmyrans naturreservat. Få stannar där för naturreservatets skull, men det är absolut värt ett stopp. Från parkeringen går en handikappanpassad stig och ramp ut till en utsiktsplats på myren. Med lite tur och vid rätt årstid är det möjligt att få syn på både flyttfåglar och en och annan älg.

För en dagsutflykt kan Långrumpskogen i Nordmalings kommun, nära Brattfors tillexempel kombineras med ett fikastopp på rastplatsen vid Torrböleforsen där det finns en hel del att titta på. Den står inte i Utflyktsguiden, men ta till vänster när du kommer ut på stora vägen igen och kör mot Torrböle/Hummelholm, sväng vänster vid skylt Rastplats).

Olofsfors bruk och Stockholmsgatorna

Kör du i stället till höger när du lämnat Långrumpskogen är ett besök på Olofsfors bruk att rekommendera, där kan man lätt "skrota bort" några timmar. Du behöver inte ens ha packat en fikakorg eftersom fiket fortfarande har helgöppet.

En alternativ start på turen är en åktur på Botniabanan från Umeå till Nordmaling. Det är promenadavstånd för den spänstige från resecentrum i Nordmaling till Olofsfors fast det är nog inte skyltat.

För en riktig heldagsutflykt väl värd resan är Stockholmsgatorna, ett kanjonområde på gränsen mellan Västerbottens och Västernorrlands län, något att sikta mot. Lite långt att köra om man är finns i Umeåområdet, men väl värt ett besök. Tänk bara på att ha en välfylld fikakorg med eftersom det är glest med matställen i området.

Text och foto: Astrid Jonsson, Bokbussen i Umeå

1. 15 cykelturer runt Umeå

Av: Sjöberg, Rabbe
    Publiceringsår: 2004