Bilderböcker om krig och flykt

Tips på böcker som passar för barn i förskoleåldern på temat krig och flykt.

På en del bibliotek, finns en specifik hylla med bilderböcker på temat. På Grubbebiblioteket heter hyllan ”Krig och flykt”. Vissa bibliotek samlar dem istället på andra hyllor, till exempel ”Samtalsböcker”, där de då blandas in med böcker på teman som sjukdom och andra svåra ämnen. 

Bilderböcker om krig och flykt för yngre barn

Bilderböcker som ofta inte handlar om krig explicit, utan mer om någon som varit tvungen att lämna sitt hem och behöver skydd någon annanstans. Ofta djur istället för människor. Öppnar upp för diskussion. Fungerar för de flesta barn.

 1. Resan

  Av: Salinas, Veronica

Bilderböcker om krig och flykt för äldre barn

Kan ha lite mer text eller lite tyngre beskrivningar om vad som hänt. Man får bläddra igenom och bedöma om det känns som att barnen är redo för innehållet.

Våra texter

 1. Att höra till och bli speglad

  Skrivet av: Eva Gustafsson

  Här har vi samlat böcker som du kan läsa tillsammans med barn i förskoleåldern när du vill prata om etnisk tillhörighet: att människor ser olika ut, har olika språk och bakgrund men ändå har så mycket gemensamt.

Mer för förskolan

 1. För små barn och deras vuxna

  Här tipsar vi dig som är förälder eller pedagog om bilderböcker och andra resurser för yngre barn. Bibliotekens arrangemang för små barn finns här också.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Elina Vikström den 2 mars 2022