Biblioteket på avstånd

Befinner du dig långt från närmsta bibliotek? Men är ändå sugen på att låna en film, en bok, en tidning eller ta reda på något? Vi kan erbjuda många intressanta e-resurser. Alla är gratis för dig.

Skärmdump från tidningstjänsten Pressreader
Du kan strömma en film i veckan på vår tjänst Cineasterna. Med tjänsten Pressreader får du tillgång till dagstidningar, veckotidningar och månadstidskrifter från hela världen. Och bland våra e-böcker och e-ljudböcker finns många intressanta titlar för både barn, unga och vuxna. 

Film på Cineasterna 

Är du sugen att se en film? Du kan låna en strömmande film i veckan genom Cineasterna. Bland nya kvalitetsfilmer och äldre klassiker finns massor av bra filmer. Det är enkelt och gratis. 

Läs tidningar hemma

Pressreader är en tjänst väl värd att spana in. Där finns tidningar och tidskrifter från hela världen, på många olika språk, som du kan läsa på din dator, surfplatta eller telefon. 

Du hittar exempelvis Västerbottenskuriren, Svenska Dagbladet och brittiska The Guardian bland de många dagstidningarna. Det finns också veckotidningar och facktidskrifter inom alla möjliga områden. Mat, psykologi, mode, vetenskap, politik, samhälle och djur är bara några av ämnena. 

Läs mer om hur pressreader fungerar. 

E-böcker och E-ljudböcker

Snabbt och enkelt kan du låna e-böcker och e-ljudböcker och läsa eller lyssna till på valfri plattform. Det finns både nytt och gammalt. På våra sidor om e-böcker och e-ljudböcker finns många bra tips på böcker som är populära just nu. 

Det är många som gör e-lån, om det inte fungerar att låna när du försöker är det förmodligen för att många lånar just nu. Prova då att låna igen en stund senare. 

Få boktips

Vet du inte vad du ska läsa? Här på Minabibliotek finns tusentals boktips. De senaste kan du hitta här. Vill du själv försöka hitta fram till något tips bland dem vi har? Gör en "tom" sökning i sökrutan. Under fliken webbplats kan du sedan filtrera dig fram till det du söker. Välj sidtypen "Tips" och sedan kan du till exempel välja målgruppen "Vuxna" och ämnesord "noveller" så får du runt 40 tips på novellböcker

Biblioteksbussen

Bild på Biblioteksbussen Foto: personal Biblioteksbussen

Under sommaren rullar också Umeå kommuns biblioteksbuss ut till stugområden i kommunen. Där kan du låna fysiska böcker och tidskrifter, få boktips eller sitta ner en stund. 

Klicka och läs mer

 1. Att låna e-böcker och e-film

  Om du har ett bibliotekskort hos oss så kan du låna e-böcker och e-ljudböcker. Du kan göra ett lån var sjunde dag och ha upp till fyra aktiva lån samtidigt. Från 1 januari 2019 kan du också låna strömmande film.

 2. E-film

  Från 1 januari 2019 kan du låna strömmande filmer genom biblioteket. Du får låna en film i veckan. Sök efter filmerna här på webbplatsen eller på Cineasterna.se. Logga in och låna. Lånet är aktivt i 48 timmar.

 3. E-tidningar

  Vi erbjuder mängder av tidningar och tidskrifter direkt i din dator, surfplatta eller mobil.

 4. Boktips till dig

  Söker du efter bra böcker som kan passa dig? Fyll i vårt formulär så svarar vi med ett par lästips.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 15 juni 2019