Melankolisk rock och Sagofest-låtar

Den kreativitet som han inte använder till böcker och annat, får han utlopp för i musiken. Jesper Salander är en av dem som skriver låtar till Sagofesten, men det finns också annan musik i hans liv.

Jesper Salander spelar gitarr.
Jesper Salander spelar gitarr. Foto: Anna Östman
Låtskrivaren, musikern och bibliotekarien Jesper Salander skapar tillsammans med Vicky Uhlander musiken till projektet Give me five och Sagofesten. Där får femåringar och förskoleklasser i Umeå chans att leva sig in i en bok. Vi bad om en intervju för att få veta mer om hur en musicerande bibliotekarie jobbar.

Hur länge har du skrivit musik?

– Sedan jag var kanske tolv. När jag var tio började jag spela gitarr och vid ungefär tolv började jag göra låtar. Först var det klassiskt jag gjorde, på noter bara. Sedan så blev det rockmusik från tonåren.

Är du en sådan där som har en massa band bakom dig som du har spelat i?

– Jag spelade i Outlets på 90-talet och vi spelade grunge. Sedan var det The Crossbreeds på 00-talet. Det är de banden jag har hållit på längst med, sedan är det lite kortare projekt och små band men det är väl de som gills så att säga. Och så har jag gjort en massa egna inspelningar, alltså sologrejer.

Hur ser din historia med Give me five ut?

– När jag jobbade på gamla stadsbibblan som vikarie frågade någon om jag ville vara med och spela och sjunga med Embla-boken där, och sedan har det väl bara fortsatt. Det var 2014 och nu har det blivit fem låtar sammanlagt.

Skriver du annan musik också?

– Jag skriver ju egen musik, sologrejer som jag spelar in hos en kompis där jag spelar alla instrument själv och sjunger som jag lägger ut på Spotify, under mitt eget namn! Det är väl lite melankolisk rock skulle man kunna säga.

Var hittar du inspiration?

– Det är klart att Midnight oil och Smashing pumpkins har varit stora favoriter. Jag är extremt pragmatisk, så jag bestämmer en studiotid och så skriver jag en låt till dess, så det är inte särskilt romantiskt. Då är det bara att sätta sig ner och skriva en låt. Jag är något av en skrivbordsmusiker!

– Jag har spelat mycket ute med de andra banden, men just nu är det liksom det som gäller. Förut var det kanske lite mer på inspiration, men då var det ibland också så att vi skulle repa och då blev jag tvungen att sätta mig ner och skriva en låt, säger han och skrattar skämtsamt.

Är bibliotekarier ett särskilt kreativt folk, eller är det en slump att ni är många som skapar på olika sätt?

– Oj, ja, det var en svår fråga. Jag har alltid tyckt om det här och skrivit texter och jobba med språk, små berättelser, så det kan det nog göra. Men jag vet faktiskt inte.

Finns det någon särskild genre som du skulle vilja testa i framtiden?

– Man har som stelnat litegrann i personligheten, man har som den genre man kan. Det skulle vara en utmaning att skriva i en ny genre.

– Jag är sugen på att dra ihop ett band och spela lite akustiskt med kontrabas och cello. Det skulle vara roligt att spela covers också, för det har jag bara gjort någon enstaka gång.

För den som undrar hur det blir med låtskrivandet nästa år har Jesper Salander besked.

– Ja, det blir nya låtar och Sagofest!

Du kan lyssna på Jesper Salanders Give me five-låtar på Spotify.

1. Sånger om Mille och den stora stormen

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

Här kan du lyssna på sånger om Mille, som 2018 års Give me five-bok handlar om. Sångerna är skrivna och sjungs av Vicky och Jesper.

2. Sånger för en stackars liten haj

Skrivet av: Jesper Salander

Lyssna på haj-sånger, inspirerade av Mårten Sandén och Per Gustavssons bok om En stackars liten haj. Årets Give me five-bok i Umeå läsåret 2015-2016.

3. Sånger om cirkusloppor

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

Här kan du lyssna på Jespers och Vickys sånger. De handlar om cirkusloppor och det gör också årets Give me five-bok, Cirkusloppor på luffen.

4. Sånger om Hugo

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Lyssna på sånger om Hugo, inspirerade av Mia Nilssons böcker om krokodilen.

1. Emblas universum

Av: Pollack, Majken
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn