Bibblan guidar

Vill du ha snabb hjälp med att hitta pålitliga källor på webben, kan du vända dig till Bibblan guidar. Här finns hundratals resurser beskrivna och sorterade efter ämne.

Bibblan guidar urklipp med logotyp
Du som tycker att det är svårt eller besvärligt att hitta pålitliga källor på webben kan pusta ut. Sveriges bibliotekarier kan hjälpa dig att hitta det mesta på internet och har samlat sina bästa webb-resurser på webbplatsen Bibblan guidar.

Noggrant utvalt och aktuellt

Det är en enorm länksamling med databaser och andra webbplatser. Allt som det länkas till här har noggrant valts ut och granskats av bibliotekarier runt om i landet. Innehållet kontrolleras och uppdateras också hela tiden av bibliotekens personal.

Bibblan guidar drivs av Malmö stadsbibliotek i samarbete med Kungliga biblioteket. Bara under rubriken Historia och geografi finns det till exempel 119 olika länkar, indelade i underkategorier, och sammanlagt länkas det till ungefär 700 resurser.

Allt från konflikter till husdjur

Du kan söka efter en databas både med ämnesord och helt vanlig fritext. På Bibblan guidar kan du bland annat hitta en karta över världens stora pågående konflikter i Globalis. Du kan få reda på hur ett ord på ett annat språk uttalas med hjälp av Forvo. Du kan läsa om mediciner för ditt husdjur i FASS: Djurläkemedel.

Fler exempel på ämnen som berörs bland databaserna är konsumentvägledning, träslöjd, ogräsbekämpning, konspirationsteorier, forskningsregler, Koran-citat, matematiska formler, världens sjöar, samiska dialekter, svenska företag, internet-skrönor, dansk konst och slott i Europa. För att inte tala om alla webbplatser som kan hjälpa dig att hitta en bra bok.

Tjänsten har utvecklats ur tjänsten Referensbiblioteket.se, som drevs av Sveriges Informations- och lånecentraler.

Ta gärna en titt på egen hand: Bibblanguidar.se (länken öppnas i ett nytt fönster).

Text: Anna Östman, Minabibliotek.se

 

  1. Science in context

    Tipsat av: Anna Östman

    Har Mars förutsättningar för liv, vem uppfann egentligen polio-vaccinet och vad är skillnaden mellan honor och hanar bland näbbdjuren? Svaren finns i databasen Science in context.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Östman den 11 december 2015