Berättelser från Sydafrika

Ålidhemsbiblioteket har haft besök av två sydafrikanska berättare. Lesley Beake och Sindiwe Magona trollband sin publik med berättelser som bjöd på igenkänning och starka känslor.

Vad har vi gemensamt, trots att vi lever på andra sidan jordklotet från varandra? Svaret är våra känslor och upplevelser. I sydafrikanska barns egna berättelser och i San-folkets muntligt förmedlade folksagor finns mycket att känna igen sig i, för den som lever i Sverige.

Skriver tillsammans med barn

Lesley Beake
Författaren Lesley Beake skriver framför allt barnböcker. I sitt hemland bjuder hon ofta in barn till workshops. Ett av hennes skrivarprojekt resulterade i boken My story ... Our Stories. I samband med millenieskiftet gavs boken ut av den sydafrikanska staten, som ett sätt att göra alla barns röster hörda.

Vid sitt besök på Ålidhemsbiblioteket läste Lesley Beake ett av barnens bidrag till boken, en berättelse som heter Sounds in the night. Mitt i den mörka natten hördes oförklarliga ljud. Var det bara husets egna ljud, eller någon som försökte bryta sig in?

Genom att låta barn sätta ord på sin egen verklighet, sina rädslor och glädjeämnen, blir de också delaktiga i det som händer i samhället. På så sätt kan de vara med och påverka. Lesley Beake förmedlade sin stora tilltro till barn och vikten av att deras röster blir hörda i ett demokratiskt samhälle.

Berättar för att ge röst åt kvinnor och barn

Sindiwe Magona
Sindiwe Magona är författare och före detta FN-ambassadör. Hon är också en fantastiskt medryckande berättare, och det fick publiken på biblioteket verkligen uppleva. På ett dramatiskt och uttrycksfullt sätt framförde Sindiwe Magona två känslostarka berättelser ur San-folkets berättarskatt.

Berättelsen om hönans kärlek till sina kycklingar får stå som bild för moderskärleken som aldrig sviker. Byn står i brand och alla flyr, utom hönan som lägger sig på sina kycklingar för att skydda dem från elden.

I sin andra berättelse uppmanade Sindiwe Magona oss att titta på fullmånen. Vad är det vi ser på månens yta? Jo, en stark och trotsig xhosa-kvinna, som  med sitt barn på ryggen, mot alla konventioner, hämtar ved att elda med på vilodagen, då inga sysslor får utföras.

En del i projektet Give me five

Lesley Beake och Sindiwe Magona på Ålidhemsbiblioteket
Två starka kvinnor som brinner för styrkan i ordet och berättelserna, och som ger ord och röst åt kvinnors och barns situation i Sydafrika. I mötet med dem fick vi på Ålidhemsbiblioteket, denna söndag i mars, dela känslor och upplevelser med varandra.

Programmet tolkades till svenska av bibliotekarien Kendra McDonnell från Holmsundsbiblioteket. Författarbesöket är en del i det pågående berättarprojektet Give me five, som du kan läsa mer om i artikeln här till höger.

Text: Maria Nordenback, Ålidhemsbiblioteket
Foto: Gunilla Brinck, Länsbiblioteket i Västerbotten

Fyra länktips till mer läsning

Läs mer om Lesely Beake på hennes egen webbplats (länken öppnas i ett nytt fönster)
Läs mer om Sindiwe Magona på webbplatsen South African History (länken öppnas i ett nytt fönster)
Läs mer om San-folket på Krugerparkens webbplats (länken öppnas i nytt ett fönster)
Läs mer om xhosa-folket på wikipedia (länken öppnas i ett nytt fönster)

 1. Vårt lejon

  Av: Beake, Lesley
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: English fiction, 1945-1999
  Finns som: Bok
 2. Home now

  Av: Beake, Lesley
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Luktar det regn

  Av: Beake, Lesley
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Mödrar emellan

  Av: Magona, Sindiwe
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Give me five - ett berättarprojekt

Skrivet av: Ingrid Magnusson

Berättarprojektet Give me five bjöd in förskolor och bibliotek i Västerbotten till ett kreativt samarbete. I centrum stod mötet mellan femåringar och bilderböcker.

Fionas bok väckte kreativiteten

Skrivet av: Anna Sahlén

Fiona Moodie saknade närvaron av Sydafrika i bilderböckerna då hon själv växte upp. När hon började skapa egna bilderböcker var det självklart att använda den lokala naturen i dem.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maria Nordenback den 11 april 2013