Bebis och bok i Vindeln

I Vindeln har de lyckats bra med sin "Bebis och bok"-satsning. Så bra att de har skapat arrangemang runtomkring för äldre syskon och resten av familjen.

Det händer mycket på biblioteket i Vindeln. Den senaste satsningen för yngre barn, Bebis och bok, har blivit en välbesökt succé.

Vi frågade bibliotekarien Linnea Henrysson om hur hon tycker att det är att arbeta med arrangemanget.

– Det här är mitt roligaste uppdrag under veckan, säger hon glatt.

Det finns flera anledningar till att hon tycker det.

Bebis i lejonkostym med tygbok
Foto: Napatcha/Bigstock

– Att läsa tillsammans med barnen skapar både en väldigt fin kontakt och stärker deras språkutveckling. Jag tror också mycket på att skapa en positiv relation till bokläsning tidigt.

Linnea Henrysson var först förvånad över hur bra det fungerade att högläsa för små barn i grupp.

– Så länge det är lugnt runt omkring och böckerna är lagom långa går det så kan en ha en jätteengagerad grupp lyssnare, även om barnen bara är fyra månader gamla. Sedan varvar vi med ramsor, sånger och en boktuggarpaus i mitten där barnen kan släppa på uppmärksamheten.

Tips på böcker för bebisar

Det finns några saker som är extra viktiga att tänka på.

– Att försöka skapa en kontakt med varje barn, att böckerna är lagom långa och gärna med interaktiva inslag. Klassikern Knacka på är fantastisk och att läsa Babblarna, som väldigt många barn har en relation till, fungerar ofta väldigt bra. Sedan måste en vara lyhörd och kunna anpassa efter hur gruppen känns den dagen, berättar hon.

Böcker som knyter an till sådant som barnet tycker om är hennes bästa tips, men hon har några favoriter också.

– Böcker med starka färgkontraster som Muuu, säger kon. Interaktiva böcker som Knacka på, Pussboken eller titta- och känn böcker, säger Linnea Henrysson.

Kultur och boktips till de äldre

Bibliotekarierna har arbetat med dedikerade tider till de små barnen och samtidigt erbjudit aktiviteter för deras syskon. Besökaren Adam Eriksson är positiv till detta.

– Det kan lätt bli lite stoj och bus när småsyskonen är med. Biblioteket har jargongen att det är lite dämpat, och det vill man ju följa, men det är inte alltid man kan styra över barnen, säger Adam Eriksson som besöker biblioteket med sina tre barn.

Bibliotekarien Tommy Bildström bekräftar detta.

– Det är kanske inte alltid så att kulturaktiviteter och barn som har roligt innebär att det är knäpptyst. Jag tycker att vi har löst det på ett bra sätt med tv-spels aktiviteter för dom unga, och för mig. Då håller vi oss lugna medan Linnea sitter med bäbisgruppen, säger han skämtsamt.

Det är inte bara bäbisarna som får boktips utan även föräldrarna, som också har fått en ny föräldrahylla och en föreläsning i samband med bokträffarna.

– Fördelen med biblioteket är att alla kan mötas eftersom det är gratis. Det är heller inte kopplat till kyrkan vilket gör att alla känner sig välkomna. Sedan så är det barnanpassat med toalett och skötbord, säger Adam Eriksson.

– Jag tycker att det har fungerat bra med tv-spelsaktivitet. Mina barn är lite för stora för sång och fika. Tv-spel passar bra på biblioteket, tillägger han.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Tommy Bildström den 19 september 2018