"Mellan magi och realism"

Älgkungen får Barnradions bokpris. Det är en berättelse om Klara som möter skogens dolda hemligheter under en äventyrlig sommar.

Kvinna i grå page och runda mörka glasögon håller i ett diplom och en bok. Foto: Hedda Axelsson/Sveriges radio
– Jag är helt stum. Jag vet inte vad jag ska säga. Det trodde jag aldrig. Tack, oj,oj,oj! skrattar den överrumplade författaren Maria Hellbom när barnen i juryn ringer upp med det glada beskedet.

Hon får veta att det var jämnt mellan de nominerade böckerna, men att juryn tyckte Älgkungen var en bok som stack ut. Den har flera spännande teman som fungerar bra ihop. Teman som magi, klimatet, ofrivillig syskonlöshet och kärlek.

Så tyckte juryn

Barnradions bokpris delas ut av Sveriges radio och Utbildningsradion. För att bestämma en pristagare tar de hjälp av läsande barn. Årets jury har bestått av Jurre Van Nord, Tage Kihlbaum Rosell, Sonja El-khoury, Lova Simeonidou Tunberg och Linn Barraza Bondeson som går i femman på Bagarmossens skola i Stockholm. 

Så här tyckte de om vinnarboken:

"Älgkungen är en bok som tar oss till världen mellan magi och realism. Där skogens magiska väsen och vi människor delar på naturen.

Genom vänskap och kärlek hjälper oss boken att förstå att vi måste stoppa miljöförstöringen och klimatförändringarna. Kärleken mellan Sunee och Sara håller sig inte till normen och visar att vi måste se världen med öppna ögon.

En högläsningsbok till alla barn och vuxna som vill se bortom träden i skogen."

Böckerna som tävlade

Älgkungen är Maria Hellboms första bok. Den handlar om Klara som reser till sommarstugan med sin mamma och pappa. I Jämtland, där hennes föräldrar kommer ifrån. Där lär Klara känna skogens magiska hemligheter och möter både svårigheter, vänskap och äventyr. 

En andra bok kommer i slutet på 2022. 

De andra böckerna som var nominerade:

 • En äkta ljugis av Ingrid Olsson
 • Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman
 • Veras krig av Katarina Kuick
 • Alba och landet bortom av Mårten Gisby och Henrik Johansson.

låna boken

 1. Älgkungen

  Av: Hellbom, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

 1. Läs böckerna som kan vinna

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Fem böcker tävlar om att vinna Barnradions bokpris 2022. Juryn, som går i femman, läser just nu alla böckerna och på läslovet i höst blir det boksamtal och röstning. Låna och läs böckerna du också.

 2. "En bok att läsa, prata om och läsa igen!"

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  För första gången får Salman följa med till föräldrarnas hemland. Det blir ett väldigt speciellt sommarlov. Peimaneh Mollazehis bok Den riktiga solen vinner Barnradions bokpris 2021.

 3. "En självklar vinnare"

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Mitt storslagna liv vinner Barnradions bokpris 2020. De fem barnen i juryn ringde upp författaren Jenny Jägerfeld som blev överraskad och mycket hedrad. Det är andra gången en av hennes böcker vinner.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 10 november 2022