Barnens bokklubb på Tegsbiblioteket

Barn i trean och fyran delar boktips och gör roliga aktiviteter på teman som de själva väljer.

Några barn står på rad och håller upp AI-bilder Foto: Tegsbiblioteket
Barnen i bokklubben har skapat bilder med hjälp av AI.
På Tegsbiblioteket träffas deltagarna i Bokklubben för barn en gång i månaden för att utbyta boktips med varandra och fika. Alla barn i årskurs tre och fyra är välkomna att anmäla sig, och det spelar ingen roll om man läser lite eller mycket på fritiden. Flera av barnen har blivit tipsade av andra deltagare eller fått höra talas om bokklubben via lärare i skolan.

Teman och aktiviteter

Varje träff har ett tema som barnen själva får bestämma i början av terminen. Denna termin var skräck, roligt, hästar och fantasy de teman som röstades fram. Till träffarna tar barnen med sig en bok som passar temat. Det kan vara en bok de läser just nu, eller en bok de läst tidigare som de vill tipsa om.

Ledare för träffarna är bibliotekarien Maria Engström och skolbibliotekarien Åsa Nilsson. De förbereder en rolig aktivitet inför varje träff, baserat på det aktuella temat.

På terminens sista träff för våren var temat fantasy, och barnen fick prova på att skapa bilder av olika väsen med hjälp av AI – artificiell intelligens. En spännande och rolig aktivitet där barnen fick tillfälle att fundera över hur datorgenererade bilder kan se väldigt verkliga ut.

Det verkar inte råda något tvivel om att bokklubben är en populär fritidsaktivitet.

– Vi skulle helst vilja komma hit varje dag efter skolan, säger en av deltagarna.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maria Engström den 9 juni 2023