Bara fantasin begränsar QR-koder

Har du sett de där konstiga rutorna som har börjat dyka upp lite varstans nu för tiden? I annonser, på affischer och förpackningar syns de. De här rutorna kallas för QR-koder.

Qr-kon i virkat format, upphängd utomhus
En QR-kod fungerar på samma sätt som en vanlig streckkod, den har bara en annan form. Streckkoder finns på allting vi köper och på biblioteksböcker vi lånar. De skannas i kassan, eller så gör vi det själva med handskanner i affären eller i bibliotekets utlåningsautomat.

Fungerar som en länk

QR är en förkortning för "quick response". Det är ingen ny teknik, men de senaste åren har den börjat få spridning tack vare moderna mobiltelefoner. Tillhör du den stora del av Sveriges befolkning som har en Iphone, Android eller annan smartphone kan du testa redan idag. Du behöver ladda ner en app och det finns flera, testa till exempel den som heter QR Reader.

När du öppnar QR Reader startar kameran automatiskt. Håll telefonen över QR-koden så att den syns på skärmen, vänta ett par sekunder och se vad som händer!

QR-koden fungerar som en länk. Oftast leder den till en webbsida, som öppnas i webbläsaren på din telefon. Där kan du läsa mer om en produkt, få ett erbjudande, ett recept eller kan delta i en tävling.

Enkelt och billigt

Koden kan också leda till kontaktinformation för en person eller ett företag, som du kan välja att spara direkt i telefonens adressbok.

Många tror att vi kommer att få se mycket mer av de här små fyrkanterna de närmaste åren. QR-koder är väldigt enkla att göra. Det behöver nästan inte kosta någonting och bara fantasin sätter gränser för hur de kan användas. Det är inte heller bara företag som kan ha nytta av dem. Kanske kan du hitta några nästa gång du besöker ditt bibliotek.

Text: Annika Winning, Minabibliotek.se
Foto: anuko @ Flickr.com

Så fungerar sökmotorer

Skrivet av: Fredrik Ragnarsson

De flesta har nog någon gång använt en söktjänst eller sökmotor på nätet. Den största är Google, men det finns andra och ingen ger exakt samma resultat som en annan. Lär dig mer om hur de vanligaste sökmotorerna fungerar och hur de kan vara så snabba.

Appar – nöjen och hjälpmedel i litet format

Skrivet av: Annika Winning

Det vi kallar appar är små program, eller applikationer. De är särskilt utformade för teknikprylar som är mindre än vanliga datorer, både i storlek och kapacitet. Här kan du läsa om hur appar fungerar och om vad du kan använda dem till.

Spännande kodknäckare

Skrivet av: Mats Enarsson

Hemligheter kittlar nyfikenheten. Det som är dolt ska en gång bli avslöjat. Vi lyfter fram några böcker om koder och kodknäckare.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Annika Winning den 27 februari 2012