Baek Heena får Alma-priset 2020

Hon bjuder in till vidunderliga, magiska miniatyrvärldar som byggs upp med skulpterade figurer. Årets Alma-pristagare är en av Sydkoreas mest välkända bilderbokskonstnärer.

En kattfigur klädd i kjol och förkläde står i en dörröppning tillsammans med två mindre kattfigurer klädda i gula regnjackor. Ill: Baek Heena
"Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heenas filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap. I hennes suggestivt uppbyggda miniatyrvärldar blandas molnbullar och sorbetmånar, djur, badféer och människor. Dörren till det vidunderliga står alltid öppen. Det är sinnligt, skarpt och svindlande."

Så lyder juryns motivering för att ge årets Alma-pris till den sydkoreanska bilderbokskonstnären Baek Heena.

Tidskrävande arbetsprocess

Det var när hennes dotter föddes som Baek Heena började skapa bilderböcker. Hennes arbetsprocess tar mycket tid, eftersom hon bygger upp miniatyrmiljöer med figurer som hon skulpterar. Därefter ljussätter och fotograferar hon det hela. Baek Heenas arbetssätt och konstnärliga lösningar bidrar till att förnya bilderboksmediet. 

Baek Heenas böcker bjuder in till magiska, förunderliga världar och genomsyras alltid av ett ovillkorligt barnperspektiv. På svenska finns ännu så länge endast Molnbullar, som blev hennes stora genombrott när den gavs ut 2004.

Baek Henna, som föddes i Seoul 1971, är en av Sydkoreas mest kända bilderboksmakare. Hon är sedan tidigare prisbelönt, både i hemlandet och internationellt.

Texten är en bearbetning av Alma-prisets pressmeddelande.

Läs mer om årets pristagare på Alma-prisets webbplats.

Se bokförlaget Trastens trailer för Molnbullar

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion den 1 april 2020