Böcker att återvända till

De är inte många men de finns. Böckerna som du genast vill läsa om när sista sidan är utläst.

Pappa läser bok för liten dotter
Ett ofta återkommande samtalsämne på Holmsunds bibliotek, i alla fall för vissa i personalen, är Jellicoe Road av Melina Marchetta. En helt fantastisk bok.

Tre böcker att läsa om

När vi pratar om den är det aldrig i meningen om vi ska läsa om den, utan när ska vi läsa den igen. Den var bra första gången vi läste den, men ännu bättre andra gången. Det är bara att inse att det är en bok som vi kan tänka oss att läsa en gång om året.

En annan sådan bok som vi nyligen börjat diskutera är Jag ger dig solen av Jandy Nelson. Än så länge har ingen av oss hunnit läsa den mer än en gång, men vi är båda överrens om att vi är långt ifrån färdiga med den. Den förtjänar en genomläsning till, minst.

Bild på bokomslaget till Nattens cirkus
Den tredje boken som kommer på tal när vi pratar om böcker som vi vill läsa fler gånger är Nattens cirkus av Erin Morgenstern. Det är en komplex historia som fortfarande gömmer hemligheter. En bok full av magi och oförglömliga människor.

Kära återseenden

Vissa böcker blir det så med, som ett kärt återseende. Som musik som aldrig slutar vara bra eller som en gammal vän du inte pratat med på väldigt länge, men när ni ses så tar ni vid där ni slutade förra gången.

Att läsa en omtyckt bok igen är för många ingen självklarhet. Vi frågade våra kollegor på biblioteken i Holmsund och Obbola om de har några böcker de gärna återkommer till. Här kommer en lista på några av de tips vi fick.

Text: Hanne Eklund och Emma Sigvardsson, Holmsunds bibliotek

1. Musikanternas uttåg

Undertitel: roman
    Av: Enquist, P. O
    Publiceringsår: 1978
  2. Sagan om ringen

Av: Tolkien, J. R. R
    Publiceringsår: 1983
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  3. Godnatt Mister Tom

Av: Magorian, Michelle
    Publiceringsår: 1983
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  4. Plommon till alla barn

Undertitel: en samling svenska dikter
    Publiceringsår: 1992
    Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  5. Ett eget liv

Undertitel: en romantrilogi
    Av: Axelsson, Sun
    Publiceringsår: 2000
  6. Svartvita bilder

Undertitel: berättelser
    Av: Malmsten, Bodil
    Publiceringsår: 1988
  7. Tänd ett litet ljus

Av: Binchy, Maeve
    Publiceringsår: 1985
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  1. Jellicoe Road

Av: Marchetta, Melina Tipsat av: Emma Sigvardsson

En minnesvärd bok där sjuttonåriga Taylor står i centrum för två historier som vävs ihop till en gripande berättelse om vänskap, skuld, kärlek och längtan.

2. Jag ger dig solen

Av: Nelson, Jandy Tipsat av: Emma Sigvardsson

Tvillingarna Noah och Jude är bästa vänner trots sina olikheter, men så inträffar en katastrof och allt förändras.

3. Nattens cirkus

Av: Morgenstern, Erin Tipsat av: Hanne Eklund

Det är ingen vanlig cirkus som kommer på besök. Cirkusen reser oannonserad från plats till plats och öppnar när mörkret faller. Lika plötsligt som den dyker upp, försvinner den sedan utan spår.

4. God natt, natt

Av: Dahle, Gro Tipsat av: Annika Edlund

En vacker bok för alla mellan 3 och 299 år om att säga "God natt" till allt man lämnar, till både det vackra och fina men också till det besvärliga, det otäcka.

5. Vägen

Av: McCarthy, Cormac Tipsat av: Craig McDonald

Mörk och omskakande berättelse om mänsklighetens natur och undergång.

Att läsa och att läsa om

Skrivet av: Kristina Viklund

Att läsa om är något helt annat än att läsa en riktigt bra bok för första gången. Det skriver Kristina Viklund i sin krönika. Och tipsar om två favoritomläsningar.

Tio böcker att gilla

Skrivet av: Staffan Olofsson

Det viktigaste med läsning är att man får underhållning, stimulans och fördjupning, tycker Staffan Olofsson.

Skrivet av: Hanne Eklund den 19 mars 2015