Bästa fantasy-serierna

Här får du tips på sex bokserier i fantasy-genren. Bästa fantasyböckerna, enligt Tuva Moritz som gjorde sin prao på Holmsunds bibliotek hösten 2018.

Percy Jackson

En serie med fem böcker som handlar om de grekiska gudarna och de grekiska myterna. Huvudpersonen heter Percy Jackson. Han är en halvgud, hans far är Poseidon.

Livet som halvgud är väldigt farligt, monster försöker alltid döda dig. För att skydda alla halvgudar har gudarna byggt en säker plats som kallas Halvblodslägret. Där tränas de för att kunna slåss mot de grekiska monstren. Dit vill Percy, annars kommer han inte överleva särskilt länge.

Jag gillar humorn och berättelserna är intressanta. Det märks att författaren Rick Riordan har tagit reda på mycket om grekisk mytologi. Han har lyckats få in många av dem i sagan utan att det blir för mycket eller att det är oförståeligt. Relationerna fungerar och de tar inte över handlingen. Handlingen kunde ha fungerat utan dem men med dem så får vi mer information om karaktärerna och de fungerar som en bra karaktärsutbildning och gör att vi kan älska karaktärerna ännu mer.

Glastronen

En serie med sju böcker om Celaena (fem finns hittills på svenska). Hon är landet Adarlans främsta lönnmördare redan vid 18 års ålder. Kungen styr med järnhand och har förbjudit all magi. Under ett av sina uppdrag blir Celaena till slut fångad av kungens vakter. Efter ett års fångenskap får hon ett förslag. Hon kan vara med i en turnering och vinsten är att bli kungens kämpe. Om hon jobbar för kungen i fyra får hon sin frihet tillbaka.

Celaena tackar ja men under turneringens gång händer mystiska och mörka saker och nu måste Celaena hantera det innan det är för sent.

Jag gillar verkligen huvudkaraktären och kan ibland relatera till henne. Berättelsen är bra och det fungerar väl mellan turneringen och det som händer i bakgrunden. Det blir aldrig förvirrande om när och var saker händer. Allt hänger ihop på ett sådant sätt att vi förstår att någonting större är på gång som kan knyta ihop första boken med resten av serien.

Väktarens lärling

Det här är en serie med åtta böcker om Tom Ward. Han är den sjunde sonen till en sjunde son, och det gör att han ser det andra inte kan se. Toms föräldrar får honom antagen till att bli väktarens lärling. Nu måste han lära sig att skydda mot, oskadliggöra och förstöra de onda makter som finns i denna värld. Det är ett farligt jobb och många av väktarens tidigare elever har misslyckats eller dött.

Jag tycker att berättelsen är intressant och även om det ibland verkar krångligt så är det inte svårt att hänga med i vad författaren menar.

Vargbröder

Serien om Torak består av sex delar. Torak måste fly nu när hans far är död, attackerad av en demon i björnform. Innan fadern dog gav Torak honom ett löfte, att söka upp Världsandens berg och förgöra demonen. Under resan möter han en valp vars flock har dött och nu går de tillsammans för att möta demonen.

Jag gillar verkligen Vargbröder, det är en av de första böckerna som jag inte kunde lägga ifrån mig. Jag har alltid gillat fantasy-böcker, med gudar, demoner och andar. Det är väldigt intressant och jag gillar hur författaren har byggt upp samhället i den här världen.

Bronsdolken

Samma författare som skrivit Vargbröder har skrivit Bronsdolken, en serie i fem delar. Om Hylas som är en fattig herdepojke. Han är jagad av onda män men vet inte varför. Hans syster är försvunnen och under resan för att hitta henne träffar han en tjej som heter Pira. Hon har levt i lyx hela sitt liv men har ändå alltid varit ensam.

Jag gillar den här serien väldigt mycket. Den är spännande och det är lätt att följa med i berättelsen och lära känna huvudkaraktärerna. Deras relation byggs upp långsamt, det ser inte tvingat ut men det går ändå att se hur den byggs upp genom deras äventyr.

Trolldomens tre skrifter

Den här trilogin handlar om syskonen Kate, Michael och Emma. De lämnades till ett barnhem av sina föräldrar, och har alltid undrat varför. När de blir utkastade från ännu ett barnhem och kommer till Cambridge Falls, får de äntligen svaret.

Hos doktor Pym hittar de en mystisk bok. Den gör att de kan åka genom tid och rum, och de möter olika varelser, som dvärgar, vargar och mystiska monster. Syskonen försöker besegra en ond häxa som har kidnappat alla barn i Cambridge Falls.

Det är en bra trilogi. Den är intressant, karaktärerna fungerar med handlingen. Jag tyckte berättelsen var väldigt intressant och framför allt ville jag veta slutet. Jag tänker inte avslöja någonting.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Tuva Moritz den 14 december 2018