Augustväljare och Augustvinnare

När Augustpristagarna för 2019 utsågs var två av de som arbetat med att ta fram vinnarböckerna Maria Forssén och Marcus Barbosa Ferreira på Umeå stadsbibliotek.

Bild på en man i ljusblå jacka och en kvinna i vinröd blus. Foto: Anna Östman
Maria Forssén och Marcus Barbosa Ferreira arbetar som bibliotekarier på Umeå stadsbibliotek. De har varit involverade i arbetet med att ta fram Augustpristagare i flera år, Marcus Barbosa Ferreira i egenskap av jurymedlem och Maria Forssén som elektor.

Jurygrupper och elektorer

Augustpriset är Svenska förläggareföreningens litteraturpris för att lyfta nyutgiven svensk litteratur. Förlagen skickar själva in sina kandidater från det senaste årets utgivning. Efter det sållar tre olika jurygrupper fram de nominerade i respektiva kategori. De olika kategorierna är Årets svenska barn- och ungdomsbok, Årets svenska skönlitterära bok och Årets svenska fackbok.

Maria Forssén är elektor för priset i skönlitteratur. Det innebär att hon tycker till om de sex böcker som nominerats, tillsammans med 20 andra elektorer.

Bild på en kvinna i glasögon som står bredvid en bokhylla.

– Det är väldigt roligt. Man tänker innan att man har en aning om vilka som ska blir nominerade, men jag blir lika förvånad varje gång. Av de nominerade i år hade jag bara läst Nina Wähäs Testamente. Jag trodde att det var andra titlar som skulle finnas med till exempel Monika Fagerholms Vem dödade Bambi? och David Vikgrens Materialvägensägen.

En litterär bok som berör

När nomineringarna är offentliggjorda får elektorerna de sex böckerna och har då ungefär fyra veckor på sig att läsa dem.

– Jag läser och sen försöker jag avgöra vilken av dem jag tycker är bäst utifrån mig. Dels ska det vara ett bra språk. Dels ska det finnas ett flyt. Den ska vara litterär. Och den ska beröra mig, kännas angelägen och ha en historia som man blir fångad av, säger Maria Forssén.

Elektorerna rangordnar böckerna och i år satte Maria Forssén W av Steve Sem Samberg som favorit.

Tankar och åsikter

– Jag tycker att det är jätteskönt att slippa välja en vinnare, säger Marcus Barbosa Ferreira.

Porträttbild av en man i gul t-shirt och ljusblå jacka. Foto: Anna Östman
I hans arbete ingår att läsa alla de titlar som förlagen valt ut och att tillsammans med de andra i juryn enas om sex favoriter. I år handlade de om ungefär 200 titlar, berättar han. Juryn träffas och diskuterar vid flera tillfällen innan de fattar sitt beslut.

– Man har ett extremt stort utbyte av att höras andras tankar och åsikter. Jag skulle önska alla att de hade möjlighet att göra det här, säger Marcus Barbosa Ferreira.

Fantastiska böcker

Han berättar att det ofta brukar vara ett par titlar som alla är överens om ska vara med bland de nominerade.

– När allt stämmer med en bok då känner man det i kroppen. För mig är det ett flyt i texten, någonting som berör. Det kan vara att man skrattar eller blir ledsen, men att det framkallar en ren känsla. Men alla har olika smak. Jag tycker att alla sex böckerna är fantastiska böcker.

Augustvinnare 2019

 1. Ålevangeliet

  Undertitel: berättelsen om världens mest gåtfulla fisk
  Av: Svensson, Patrik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Fiskar (Pisces) och rundmunnar (Cyclostomi)
  Finns som: Bok
 2. Vänta på vind

  Av: Kroon, Oskar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 3. Osebol

  Av: Kapla, Marit
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Svealand
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 27 november 2019